Urenlang in de wildste achtbanen zitten, wandelen over prachtige pleinen of genieten van een echte sprookjeswereld: in een pretpark is het allemaal mogelijk. Europa heeft talloze pretparken die allemaal weer hun eigen kwaliteiten hebben. Toch zijn er een aantal parken die net iets populairder zijn dan de rest. Wil je weten wat de meest bezochte pretparken van Europa zijn? Dan moet je verder lezen, want het staat in deze top 10 populairste attractieparken in Europa.

10. Legoland Billund – 2 miljoen bezoekers

legoland billund
Lego is een van de meest populaire vormen van speelgoed ter wereld. Het is dus niet gek dat een speciaal Lego attractiepark ontzettend goed bezocht wordt. Je vindt Legoland Billund in Denemarken, waar er genoeg te beleven is voor jong en oud. Zo zijn er spookhuizen, is het mogelijk om een ritje te maken in de The Polar X-plorer achtbaan en zijn er natuurlijk prachtige bouwwerken te zien die allemaal met legoblokjes zijn gemaakt.

9. Puy du Fou – 2 miljoen bezoekers

puy du fou

Het attractiepark Puy du Fou ligt in Frankrijk en is anders dan alle andere pretparken op dit lijstje. Puy du Fou is namelijk een park dat zich specialiseert in shows. In totaal zijn er maar liefst 26 verschillende shows in het park te zien, die allemaal ongeveer een half uur duren. Dat is dus meer dan genoeg om jezelf een hele dag te laten vermaken. Het grootste podium van het park is meteen het grootste ter wereld. Hier is namelijk plek voor maar liefst duizend acteurs.

8. Legoland Windsor – 2,1 miljoen bezoekers

Legoland Windsor
Weer een Legopark in dit lijstje, ditmaal Legoland Windsor: een groot park in Engeland. Het park is vooral leuk voor gezinnen met jonge kinderen en is uiteraard voor een groot deel gemaakt met legoblokjes. Tijdens een bezoek is het mogelijk om een reis door de wereld te maken, waarbij je de bekendste monumenten van ieder land te zien krijgt. Natuurlijk wel in miniatuurvorm, gemaakt van Lego.

7. Gardaland – 2,9 miljoen bezoekers

Gardaland

In het noordoosten van Italië vind je Gardaland. Het park ligt aan een populaire vakantiebestemming in het land: het Gardameer. Bezoekers kunnen hier genieten van meerdere aquaria, maar er zijn natuurlijk ook achtbanen om ritjes in te maken. Met waterattracties is het park compleet. Om de 2,9 miljoen bezoekers allemaal te kunnen verwelkomen, heeft Gardaland ook een aantal hotels waar gasten een kamer kunnen boeken. Zo is het mogelijk om meerdere dagen in het park te verblijven.

6. Liseberg – 3 miljoen bezoekers

Liseberg

In de Zweedse stad Gotenburg ligt het attractiepark Liseberg. Het park heeft een prachtige ligging in het groene Zweedse landschap en is bovendien bovenop een heuvel geplaatst, midden in het centrum van de stad. De Lisbergbanan is de oudste achtbaan van het park en gaat dwars door de ander attracties in het park heen. Dan is er ook nog Balder: een houten achtbaan die door echte fans als een van de beste ritjes ter wereld bestempeld wordt. Het park biedt de perfecte balans tussen traditioneel en modern.

5. PortAventura – 3,6 miljoen bezoekers

PortAventura
Iets ten zuiden van de Spaanse stad Barcelona ligt het attractiepark PortAventura. Het park specialiseert zich vooral in kleine attracties die leuk zijn voor het hele gezin. Daarom is het een populaire bestemming voor jonge families. Dat wil niet zeggen dat er geen grote attracties voor waaghalzen zijn. In totaal heeft het park vier van dit soort indrukwekkende attracties. Je vindt ook verschillende themagebieden in PortAventura. Vijf van deze gebieden zijn gebaseerd op bepaalde periodes uit de geschiedenis, en één gebied draait helemaal om Sesamstraat.

4. Tivoli Gardens – 4,6 miljoen bezoekers

Tivoli Gardens
In Kopenhagen ligt een van de oudste attractieparken ter wereld: Tivoli Gardens. Je vindt hier dan ook een van de oudste achtbanen ter wereld, namelijk de Rutsjebanen. In het park staan een aantal indrukwekkende concertgebouwen die allemaal dezelfde prachtige architectuur hebben. Doordat Tivoli Gardens al zo lang bestaat, is het een grote inspiratiebron geweest voor andere attractieparken ter wereld. Zo zijn de parken van Disney voor een deel geïnspireerd op dit oude pretpark uit Denemarken.

3. De Efteling – 4,6 miljoen bezoekers

Efteling

Als het gaat om attractieparken in Nederland, is de Efteling onze grootste trots. Dat is niet gek, want het park is ontzettend goed in het creëren van een echte sprookjeswereld. Doordat de Efteling constant uitbreidt, worden er bovendien altijd weer nieuwe bezoekers naar het park getrokken. Zij kunnen genieten van de vele achtbanen in het park, maar ook betoverende attracties voor de hele familie horen bij de Efteling. Het sprookjesbos is een van de oudste delen van het attractiepark. Hier maak je een prachtige wandeling langs een aantal van de bekendste sprookjes ter wereld. Een van de kwaliteiten van de Efteling is bovendien de mooie ligging: midden in een prachtig natuurgebied.

2. Europa Park – 5,6 miljoen bezoekers

Europa Park
Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat Europa Park een van de best bezochte attractieparken van Europa is. Het thema van dit park is dan ook duidelijk: Europa. Bezoekers kunnen hier langs alle landen van dit continent lopen en ritjes maken in bijbehorende attracties. Het ene moment maak je een ritje door de sfeervolle wereld van Italië, terwijl je het volgende moment in een heuse bobslee zit. In totaal staan er bovendien twaalf achtbanen in het park, waardoor het ook een uitstekende bestemming is voor waaghalzen.

1. Disneyland Parijs – 13,3 miljoen bezoekers

Disneyland Parijs
Er zijn talloze Disneyparken te vinden over de hele wereld, maar er is er maar één in Europa. Het is dus niet gek dat Disneyland Parijs het meest populaire attractiepark van Europa is. Bezoekers kunnen hier hun grote helden uit Disneyfilms ontmoeten, zoals Mickey Mouse, Sneeuwwitje en Peter Pan. Ondertussen maken ze een ritje in een van de vele kinderattracties, of trotseren ze de elementen in grote achtbanen zoals Big Thunder Mountain en Space Mountain. Het resort bevat bovendien meerdere hotels, een grote uitgaansgelegenheid en twee verschillende parken: Disneyland en Walt Disney Studios.