Met je jacht op de Middellandse Zee dobberen mag gerust gezien worden als de ultieme rijkdom. De blauwe zee om je heen, de witte stranden of een fantastische stad altijd dichtbij. Of wat te denken van dit scenario: je vaart met je boot langs de adembenemend Noordse fjorden. In alle stilte, niemand om je heen. Je boot is je enige luxe, de prachtige omgeving doet de rest. Wat zijn nu de tien beste vaarbestemmingen van Europa? We hebben hier een top 10 voor je.

Monaco, Frankrijk

monaco haven

Monaco is natuurlijk bekend als de plek voor de superrijken. Er wonen slechts 40.000 mensen en een derde van hen is miljonair. Struin rond door de rijkste winkelstraten van de wereld of vaar rond voor de kust, tussen de duurste jachten die je ooit gezien hebt. Wil jij je meten met deze superdure jachten? Neem dan deel aan de Monaco Yacht Show. Juist, de winnaar heeft de allermooiste jacht van Monaco. Natuurlijk schakel je wel een goede jachtmakelaar in om een jacht te kopen. Als dit soort rijkdom helemaal jouw ding is, dan is Monaco de perfecte plek om met je jacht heen te gaan.

Côte d’Azur, Frankrijk

Cote dAzur

De Middellandse Zee houdt natuurlijk niet op bij Monaco. Iets naar het westen ligt de wereldberoemde Côte d’Azur. Vol pittoreske dorpjes, de mooiste stranden en diverse plekjes om aan te meren. Je denkt toch al gauw aan steden als Nice en Cannes, die echt niet veel onderdoen voor Monaco. Aan de Côte d’Azur is meer afwisseling, waar kunst en cultuur, architectuur, de nouveau riche, warm weer, een blauwe zee en witte stranden hand in hand gaan.

Dalmatische kust, Kroatië

dalmatische kust

De Kroatische kust is misschien wel de mooiste kust van Europa. Veel groen, veel historische stadjes, kraakhelder blauw water en ontelbare eilandjes. Grote steden hier zijn Dubrovnik en Split, die zeer de moeite waard van het bezoeken zijn. Voor het grote publiek misschien nog wat onbekend, maar de Dalmatische kust wordt meer en meer omarmd door de toeristen. Vooral de eilanden voor de kust zijn een lust voor het oog.

Santorini, Griekenland

Santorini boten

We gaan naar Griekenland, naar de eilandengroep Santorini in de Egeïsche Zee, nabij Kreta. Het stadje is wereldberoemd, omdat alle huisjes wit zijn. Ook de blauwkleurige koepelkerkjes zijn beroemd, zeker omdat je ze vaak aantreft op ansichtkaarten. Overal zie je hier kleurrijke bloemen en het stadje zit bomvol de fijnste en romantische restaurants. Dit fraaie dorpje is de ideale plek voor de mooiste zonsondergangen en vanuit dit eiland ontdek je de mooiste Griekse eilanden, zoals Mykonos.

Almafikust, Italië

amalfikust

De Almafikust ligt iets ten zuiden van Napels, in het zuiden van Italië dus. Hier is de zon haast verzekerd, net als een kraakhelder blauwe zee. Verwacht hier echt klasse, met leuke boetiekjes aan de kust en veel chique restaurants. Deze kust is waanzinnig en behoort tot de mooiste kusten van de wereld, volgens UNESCO.

Montenegro

montenegro

Montenegro is de buurman van Kroatië. Je zou kunnen stellen dat je hier twee verschillende werelden vindt. Allereerst heb je Kotor, een middeleeuws havenstadje. Niet ver daarvandaan ligt Tivat, wat een bijzonder glamorous stadje is. De haven hier is het meest luxe dat er is en de combinatie van dit middeleeuwse stadje en de luxe is onweerstaanbaar. Tot voor kort stelde Tivat niet veel voor, maar een rijke zakenman zag de mogelijkheden van Tivat om hier een tweede Saint Tropez van te maken. En hij is daar wonderwel in geslaagd. Tel daar de vriendelijke plaatselijke bevolking bij op en je bent al gauw verliefd.

Noorse Fjorden

noorse fjorden

We hadden het er al in de intro over: de Noorse fjorden is de enige plek in deze lijst die in het koude noorden van Europa ligt. Dat betekent ook een volstrekt andere omgeving: het is hier frisser, rauwer en spectaculairder. Verwacht hier geen stranden, maar prachtige vergezichten. Verwacht hier geen glamour, maar wildlife. Als je toch aan wil meren, zijn steden als Oslo of eventueel Kopenhagen natuurlijk aantrekkelijk. Als je juist richting het noorden gaat, tref je wellicht één van de meest bijzondere natuurverschijnselen aan die er bestaan: het noorderlicht.

Azoren, Portugal

azoren

De Azoren in Portugal bestaan uit negen vulkanische eilanden. Vergis je er niet in hoever de Azoren van Portugal liggen: het is echt een behoorlijk stuk varen. Maar dan heb je ook wel een spectaculair stukje natuur te pakken. Aan het vasteland heb je uiteraard steden als Lissabon en Porto, wat uiteraard prachtige plekken zijn om even aan te meren.

Balearen

balearen 2

De Balearen. Denk hierbij aan Ibiza, Mallorca en Formentera. Dit zijn de plekken om te relaxen, om eruit te zijn. Met waanzinnige zonsopgangen en zonsondergangen. De Balearen vervelen nooit en zullen ook nooit teleurstellen. Ibiza is natuurlijk het eiland van de feesten, Menorca en Formentara zijn heerlijk rustieke vissersplekjes. Ga zeker ook naar Sierra de Tramontana, de bergketen op Mallora. Gewoon, omdat het zo mooi is.

Malta

malta zeiljacht
Last but zeker not least is Malta. Dit Mediterrane eiland is klein, maar oh zo elegant en oh zo mooi. De barokke architectuur die hoofdstad Valletta herbergt is onweerstaanbaar, de stranden op dit eiland zijn werkelijk prachtig en het zonnetje schijnt hier altijd. Misschien is Malta wel de ultieme plek voor een vaarvakantie.