Split ligt aan de Dalmatische kust en is de tweede stad van Kroatië. Deze havenstad kent prachtige historische monumenten en bezienswaardigheden. Ideaal voor een stedentrip of een strandvakantie. Hieronder lees je vijftien dingen die je zeker gedaan of gezien moet hebben als je naar Split gaat.

De oude stad van Split

split oude stad

Het historische centrum van Split is gezellig en sfeervol. Het kent leuke pleinen, terrassen en plaatselijke markten. Je kunt je hier een hele dag vermaken door typische boetiekjes te bezoeken, en de smalle straatjes door te lopen. Misschien komen sommige plekken je bekend voor, er zijn namelijk een aantal scènes van de serie Game of Thrones opgenomen in dit gebied.

Het Paleis van Diocletianus

dicoletianus paleis

Het Paleis van Diocletianus is gebouwd in de vierde eeuw en bevindt zich midden in de oude stad Split. Sinds 1979 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat het een van de best bewaarde en onderhouden bouwwerken is uit de Romaanse tijd. Een bezoek aan dit monument is zeker de moeite waard. Je kunt de hele middag ronddwalen in allerlei omgelegen straatjes.

De Kathedraal van Sint-Domnius

split kathedraal

De Kathedraal van Sint-Domnius wordt ook wel de Kathedraal van Split genoemd. Het is een kenmerkende bezienswaardigheid voor de stad en hoort bij het Paleis van Diocletianus. Vooral architectuurliefhebbers nemen hier graag een kijkje. De kathedraal is namelijk achthoekig en bevat veel Romaanse kunst uit de Middeleeuwen. Net als het paleis is deze kathedraal ontzettend goed bewaard gebleven.

De klokkentoren van Split

Het Paleis van Diocletianus kenmerkt zich niet alleen door de Romaanse bouwstijl. Heel bijzonder aan dit paleis is de zes verdiepingen hoge klokkentoren. Een echte aanrader is om deze toren te beklimmen om zo een prachtig uitzicht over de hele stad te krijgen. Met name ‘s avonds wanneer de zon ondergaat is dit echt de moeite waard.

Marjan heuvel

Marjan heuvel

De Marjan heuvel ligt aan het einde van het schiereiland waar Split zich op bevindt. Kenmerkend voor Marjan zijn de vele naaldbomen waarmee de heuvel bedekt is. Het is omringd door de stad en de Adriatische zee. Je beklimt de Marjan heuvel om van het prachtige uitzicht op de andere Dalmatische eilanden te genieten. Voor de bezoekers met hoogtevrees biedt Marjan een ander alternatief: er bevinden zich namelijk twee prachtige kerken op de heuvel, de Sint Nicolaas kerk en de Sint Jerome kerk.

Het standbeeld van Grgur Ninski

Grgur Ninski

Grgur Ninski (Gregorius van Nin) is een bisschop uit de tiende eeuw. Hij staat bekend om zijn mening over de Latijnse taal. Hij was in die tijd al voor aparte talen, zoals we dat nu kennen. Zijn standbeeld staat bij de 4,5 meter hoge Gouden Poort (Port Aurea). Leuk aan dit standbeeld is het bijgelovige aspect. Zo schijnt het geluk te brengen als je over zijn grote teen wrijft.

Klis Fort

klis fort
Het middeleeuwse Fort Klis ligt in een dorpje vlakbij Split. Het fort ligt enorm hoog, waardoor het vroeger goed functioneerde als verdedigingsfort. Hier vind je nog steeds de oude kanonnen en kun je lopen over de verweerde muren. In het fort bevindt zich ook een museum. Voor liefhebbers van de oude militaire bewegingen is dit een echte must-see.

Nationaal Park Krka

Krka

Het hele jaar door kun je een bezoek brengen aan Nationaal Park Krka. Het park is een prachtig natuurmonument dat zich kenmerkt door de vele watervallen en watermolens. Vergeet dus in de zomer zeker je zwemkleding niet! Je bereikt het park makkelijk met de bus vanuit het centrum van Split.

1Museum van Kroatische Archeologische Monumenten

In dit museum vind je alle middeleeuwse monumenten die te maken hebben met Kroatië en archeologie. Veel van deze stenen monumenten stammen af uit de Vroege Middeleeuwen. Daarnaast zijn er ook prachtige juwelen, gereedschappen en wapens te bewonderen. Een leuk voordeel aan deze bezienswaardigheid is de gratis toegang.

Ivan Meštrović museum

Het kunstmuseum Ivan Meštrović is een populair museum onder de toeristen. Als vanzelfsprekend is het museum opgedragen aan de bekende beeldhouwer Ivan Meštrović. Tevens is hij ook de ontwerper van het standbeeld van Grgur Ninski Er wordt ontzettend veel tentoongesteld. Zo kun je genieten van architectuur, design, meubels en tekeningen.

Salona

salona

Salona bevindt zich in het plaatsje Solin, wat maar een paar kilometer van Split verwijderd is. Vroeger was Salona een rijke Romeinse stad, maar tegenwoordig bestaat het enkel uit ruïnes. Je ziet hier de overblijfselen van het amfitheater, de oude stadsmuren en sarcofagen. Veel kleine voorwerpen die uit die tijd nog bewaard zijn gebleven vind je in Museum van Kroatische Archeologische Monumenten.

Trogir

trogir

Trogir is een andere havenstad en ligt ongeveer op 25 kilometer afstand van Split. Dit historische stadje kenmerkt zich door de dichtbebouwde huizen en smalle straatjes. Doordat de stad zo goed bewaard is gebleven en nog erg kenmerkend is voor de oudheid staat ook deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Huur een boot

split boot

Als je de stad even wil ontvluchten is het huren van een boot de ideale optie. Omdat Split aan de Adriatische kust ligt is het vrij eenvoudig om voor een dag een boot te huren. Split ligt op een schiereiland, wat maakt dat je goed om de stad heen kunt varen en niet al te ver de zee op hoeft.

Adriatrische kust

adriatische kust

Naast alle bezienswaardigheden midden in de stad kun je in Split ook goed terecht voor een dagje aan het strand. De stranden zijn eenvoudig te voet te bereiken vanaf het centrum. Aan de voet van de heuvel Marjan zijn de stranden voor het uitkiezen.