Iedereen kan wel een lijstje met Europese landen opnoemen. Steevast komen daar de grote landen in voor. Daarentegen, zeer zelden kom je de kleine landjes tegen. Nederland, België zijn naar verhouding al behoorlijk klein. Maar er zijn nog verschillende echt kleine Europese landen, die nog vele malen kleiner zijn dan Nederland en België. Misschien eens een origineel idee om de 10 kleinste landen van Europa aan te doen tijdens een vakantie? Hierbij daarom een overzicht van de 10 kleinste landen van Europa.
10. Cyprus (9.251 km²)
In vergelijking met de ander kleine landen in dit lijstje, mag Cyprus zich nog een reus noemen met 9.251 km². Cyprus is een eiland voor de Turkse kust en is opgedeeld in een Turks deel en een Grieks deel. Als je Cyprus voor vakantie aandoet dan kun je genieten van een heerlijk klimaat, maar vooral ook van oude cultuur, historie en indrukwekkende natuur. Verschillende oud culturele bezienswaardigheden staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
9. Azerbeidzjan (6.926 km²)
Azerbeidzjan ligt in de Kaukasus en ligt op de grens tussen Europa en Azië. Azerbeidzjan werd in 1918 opgericht en was het eerste democratische land in de islamitische wereld. Vanaf 1920 werd het landje ingelijfd bij de Sovjet-Unie, om vanaf 1991 weer opnieuw onafhankelijk te worden. Tegenwoordig is Azerbeidzjan een land in ontwikkeling naar de moderne tijd. Het land kent een grote verscheidenheid aan landschappen met veel hoge bergketens, maar ook weidse laaglanden. Nu is Azerbeidzjan helemaal niet zo klein, maar het land is opgesplits tussen Europa en Azië. Het Europese deel is 6.926 km² terwijl het hele land maarliefst 86.600 km2 groot is.
8. Luxemburg (2.586 km²)
Luxemburg is vandaag de dag een onafhankelijk groothertogdom. Dit was het in het verleden ook, maar had het wel een unie met Nederland. De Nederlandse koning was ook staatshoofd van Luxemburg. Dit hield op te bestaan met de dood van Koning Willem III omdat hij geen mannelijke opvolgers had. Met een half miljoen inwoners behoort Luxemburg tot één van de landen van de Europese Unie met het minste aantal inwoners. Luxemburg Stad is de derde Europese hoofdstad naast Brussel en Straatsburg.
7. Georgië (2.428 km²)
Ook Georgië ligt op de grens tussen Europa en Azië en het land heeft veel te lijden gehad onder de Sovjet overheersing. Hoewel het land in 1991 van de Sovjet-Unie gescheiden werd, bleef het een slechte relatie met Rusland houden. Hierbij kwam het in 2008 nog tot een oorlog. Het land bestaat uit veel bergketens en dit heeft ook tot gevolg dat het land verschillende klimaten kent. Het land kent 4,5 miljoen inwoners, waarvan er ruim 1,1 miljoen in de Georgische hoofdstad Tbilisi wonen. Ook voor Georgië geldt dat het een zeer groot land is met een oppervlakte van 69.700 km², van dit deel ligt echter maar 2.428 km² in Europa.
6. Andorra (468 km²)
Nu komen we bij de echte kleine Europese landen. Andorra is een ministaatje dat in de Pyreneeën ligt en is ingeklemd tussen Spanje en Frankrijk. Het land heeft een inwonersaantal van ruim 77.000 en werd in 1278 opgericht. Hoewel het een vorstendom is, wordt het landje door twee buitenlandse staatshoofden geregeerd: de president van Frankrijk is tevens staatshoofd van Andorra, maar ook de Spaanse bisschop van Urgell.
5. Malta (316 km²)
Malta is een eiland in de Middellandse Zee. Het is niet alleen één van de kleinste landen, ook de hoofdstad Valletta behoort in omvang tot de kleinste hoofdsteden van de Europese Unie. Malta heeft een mediterraans klimaat, waardoor de zomers heet kunnen zijn en de winters mild. Hierdoor kun je als toerist het gehele jaar op Malta terecht. In de zomer voor een zonvakantie en in de winter kun je hier prima de nodige cultuur opsnuiven.
4. Liechtenstein (160 km²)
Midden in de Alpen ligt ingesloten door Zwitserland en Oostenrijk het vorstendom Liechtenstein. Het Alpenlandje heeft een oppervlak van 160 km² en bijna 38.000 inwoners. Veel inwoners komen van buiten Liechtenstein vanwege het gunstige belastingklimaat. Liggend in de Alpen en omdat Duits de voertaal is, leent het vorstendom zich uitstekend als wintersportgebied. De vorst van Liechtenstein mag zich tot één van de meest vermogende vorsten van Europa noemen.
3. San Marino (61 km²)
San Marino is een klein staatje en heeft ‘s werelds oudste grondwet uit 1600 die tot op de dag van vandaag nog geldt. Het landje ligt in de bergketen de Apennijnen en dit is dan ook aan het landschap te zien. Het landschap is ruig, kent geen meren, maar er heerst wel een heerlijk mediterraans klimaat. San Marino kent de laagste werkloosheidscijfers van Europa en is één van de weinige landen ter wereld zonder staatsschulden.
2. Monaco (0,78 km²)
Monaco is dan wel een zelfstandig vorstendom, maar je kunt het ook een stadstaat noemen. Menig stad in de wereld is groter dan het land Monaco met een oppervlakte van 0,78 km². Monaco staat bekend om de aantrekkingskracht op vermogende mensen doordat het geen inkomstenbelasting heft. Maar het is natuurlijk ook bekend door het roerige leven van de vorstelijke familie, waarbij Grace Kelly de bekendste naam is.
1. Vaticaanstad (0,17 km² )
Met 0,17 km² is Vaticaanstad het kleinste land van Europa. Eigenlijk is het een kleine stad in de stad Rome. Het bevolkingsaantal wordt op 1.000 geschat en bestaat vooral uit Rooms-katholieke geestelijken. De Paus is het staatshoofd van Vaticaanstad. Het land is nog vrij jong. Pas in 1929 werd de stad een zelfstandig land. De bekendste bezienswaardigheid is het Sint-Pietersplein met de gelijknamige basiliek.