Cyprus beschikt over een heerlijk klimaat, hopen cultuur en een prachtige natuur. Een ideale bestemming om een weekje door te brengen. In ons overzicht van de beste bezienswaardigheden van Cyprus beperken we ons tot het Griekse deel van het eiland. Noord-Cyprus, is eveneens een bezoek waard. Maar dat is voor een ander lijstje!

10. De baden van Aphrodite

Bad_der_Aphrodite_Zypern
McGregger/wikicommons

In het Westen van Cyprus kan je het bad van Aphrodite aanschouwen. Volgens de legende toch. Je ziet een vijver in een spelonk die overschaduwd is door vijgenbomen. Volgens de legende trof Aphrodite hier haar minnaar, Adonis. Die kwam op deze plek zijn dorst lessen. Aan het water worden bijzondere krachten toegekend: het zou verjongend werken. Helaas hebben we dat niet kunnen uitproberen, want je mag niet meer baden op deze plek. Vooral de wandelingen in de omgeving rond het bad, en het strand wat verder is bijzonder de moeite, je kan er in zee vanop de gladde stenen. Het kristalheldere water is bijzonder aantrekkelijk!

9. De haven van Paphos

Paphos

Eigenlijk is dit een bijzonder toeristisch stadje met een lange wandelboulevard. De locals noemen het Katos Paphos. Helemaal op het einde van de boulevard ligt een bijzonder sfeervolle jachthaven waar zowel jachten als vissersboten liggen. Zowel overdag als ’s avonds kan je er heerlijk vis eten in een van de vele restaurants aan de rand van het diepblauwe water.

8. Koningstombes

Koningstombes
Wolfgang Sauber/wikicommons

Niet ver van Paphos, net naast de hoofdkustweg, is nog een interessant overblijfsel van de geschiedenis te bezoeken. Deze necropolis is een fascinerend stelsel van grotten en tombes uit de Hellenistische en Romeinse tijd. Ze zijn uitgehakt in relatief zachte steen. Acht grafcomplexen kan je bezichtigen. Je ziet Dorische zuilen, grafnissen, in sommige tombes zelfs muurschilderingen. Hun bouwstijl verraad veel Egyptische invloeden. In Cyprus verbleven echter op het moment dat deze tombes in gebruik waren, geen koningen. De graven werden in realiteit gebruikt voor de vooraanstaande burgers.

7. Het Koraalstrand

Koraalstrand

Koraal zal je er niet aantreffen, maar dit is wel een gezellig zandstrand (er zijn voornamelijk stenenstranden op cyprus), met een echt levendig strandleven en alle nodige activiteiten en faciliteiten. De strandcabines waar je je zwempak kan aantrekken, zijn charmant en lenen zich voor een typische foto. Rond het strand is in de laatste jaren wel wat bijgebouwd, dus als je dit een mega coole plek vindt, dan kan je ook in de buurt je bedje spreiden.

6. Het Akamas schiereiland

Akamas
Akamas 2

Met een huurauto kan je deze streek in het Westen van Cyprus heel gemakkelijk verkennen. De niet verharde gedeelten van de weg zijn gemakkelijk berijdbaar, toch als het niet geregend heeft. Het is een verademing, want hier is enkel natuur: de azuurblauwe zee, een spel van grotten en rotsen, een rijke fauna en flora en prachtige ruwe stranden. Aan de zanderige baai van Lara is een broedgebied van de zeldzame groene zeeschildpad en de dikkopschildpad. Er is echter plaats genoeg. Op de stukken waar de dieren niet komen, kan je lekker liggen op het witte, zachte zand en de typische stenen in torentjes leggen.

5. Nicosia

Nicosia

Een hoofdstad bezoeken die letterlijk en figuurlijk verdeeld is. Dat kan je in Nicosia. Verwacht geen eindeloos schilderachtige pleinen en straten. In Nicosia wonen en werken de Cyprioten, en dat vat het zowat samen. De fysieke scheidingslijn tussen het Griekse en het Turkse deel van het eiland is echter een intrigerende plek om te bezoeken. Voor en achter die grens ligt een soort van niemandsland. De oude stad is wel charmant en toeristisch. Ze ligt tussen een indrukwekkende Venetiaanse vestigingswal uit de 16e eeuw. Er zitten drie poorten en elf bastions in. Bezoek het Cyprusmuseum als je een cultuurfanaat bent of het museum van de Vrijheidsstrijd als je geïnteresseerd bent in de politieke geschiedenis van het land.

4. De Beschilderde kerken

berkerken
Ansgar Wernst/wikicommons

Sommigen van deze bijzondere kerken dateren nog uit de Byzantijnse periode. Tien staan er op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ze zijn uniek en, omdat ze klein zijn, en bijzonder charmant. Ze verdienen absoluut een bezoekje. Ze beschikken allen over ongewoon levendige muurschilderingen. Sommige staan in dorpjes, zoals de beroemde Aartsengel Michaëlkerk, andere vind je terug in de vrije natuur, bijvoorbeeld de Theotokos-Archangelokerk. Het zijn allen plekjes om even te gaan zitten, en lichaam en geest even te laten rusten. hier vind je een overzicht van de kerken

3. Het Troödosgebergte

Troödosgebergte
Paul167/wikicommons

Deze mooie bergstreek is goed te bereiken vanuit de kustgebieden. Eens in de bergen zelf worden de wegen wat smaller en kronkeliger. Je kan er gemakkelijk een dag doorbrengen. Rondrijden van dorpje naar dorpje. De hitte ontvluchten in de zomer, gaan skiën in de winter (op de Olympus berg, 1951 meter hoog). Een wandeling of fietstocht doen. Ga dan bijvoorbeeld naar de Cedervallei. Het ruikt er niet alleen heerlijk naar het cederhout, het is ook het vertrekpunt van heel wat tochten. De bomen die er staan zijn een lokale variëteit. Met wat geluk spot je tijdens je tocht het wat schuwe wilde Cypriotische schaap, de moeflon.

2. Kykkos klooster

Kykkos cyprus
Klaus D. Peter, Wiehl, Germany /wikicommons

Hoog in de bergen, op ongeveer 1100 meter, ligt een Orthodox klooster, dat de rit er naar toe, helemaal waard is. Het is het rijkste van alle kloosters op Cyprus. De site bestaat uit een sobere vleugel met de monnikscellen. Een losstaande klokkentoren staat op een heuveltje nabij staat. Je komt deze site binnen via een ingang die prachtig versierd is met mozaïek, die komen ook terug in de grote binnenplaats en de gangen op de eerste verdieping. De kostbaarste schat die ze hier bewaren is in de kerk te vinden: de icoon van de allergenadigste Heilige Maagd. Volgens de geruchten is deze geschilderd door St.-Lucas en zou ze de kracht hebben om regen te brengen. Als je geluk hebt kan je de icoon in de kerk aanschouwen, anders hangt er een dikke, donkere doek over. Liefhebbers van orthodoxe religieuze voorwerpen en kostbare iconen kunnen terecht in het museum van deze site.

1. De archeologische site van Paphos

archeologische site
archeologische site 2
archeologische site 3
Nikodem Nijaki/Balou46/Michal Osmenda/wikicommons

Misschien associeer je Paphos met een typisch toeristisch dorp? Dat klopt, want dat is het ook. Maar op het einde van de wandelboulevard, aan de jachthaven, ligt ook de ingang naar een interessante archeologische site, die trouwens op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Heb je maar even de tijd, dan moet je onmiddellijk doorlopen naar het huis van Dionysos en het huis van Aion. Daar liggen, overdekt, indrukwekkende mozaïekvloeren van de villa’s uit de oudheid. In de deze pre-christelijke taferelen ontdek je trouwens verschillende figuren die later terugkomen in de Christelijke symboliek. Heb je meer tijd, dan kan je ook het paleis van de Romeinse gouverneur, een Romeins muziektheater en het kasteel van de Lusignans (uit de middeleeuwen) bezoeken. De fotogenieke witte vuurtoren die op het domein staat heeft niets te maken met Romeinen, maar staan wel garant voor fijne vakantiefoto’s.