Kroatië wordt elk jaar weer een stukje populairder als vakantiebestemming onder de Nederlandse reizigers.

Het is een populaire vakantiebestemming omdat er vele verschillende mooie steden en plaatsen zijn die een bezoek waard zijn en het ook nog eens een zeer budget vriendelijke reisbestemming is. Eén van deze steden waar je heerlijk op vakantie kunt gaan en kunt genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft is Dubrovnik. Deze bijzondere kuststad is voor veel verschillende reizigers de ultieme vakantie bestemming omdat het een fijne combinatie is van een zon zee en strand vakantie waar je ook wat cultuur kunt opsnuiven door de rijke historie van de stad.

Dubrovnik wordt mede door haar schoonheid niet voor niks ‘de Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Ook staat de gehele stad op de Unesco werelderfgoedlijst.

Als je binnenkort naar Dubrovnik gaat zijn er een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die je echt niet mag overslaan. Wij hebben de 14 leukste tips en hotspots voor jou op een rijtje gezet.

1. Bewonder de imposante stadsmuren

dubrovniks stadsmuren
Mede door deze lange en imposante stadsmuren staat Dubrovnik op de Unesco werelderfgoedlijst. De stadsmuren zijn zo indrukwekkend mooi dat ze ook voor verschillende films en series als film locatie gebruikt zijn. Vooral de Game of Thrones fans zullen een hele hoop delen van deze muren herkennen.
Deze witte kalkstenen verdedigingswerken dateren uit de jaren 600, maar hun huidige vorm dateert uit de 15e eeuw. Toen het toenmalige Constantinopel uit één viel hebben de bewoners van Dubrovnik de muren groter en hoger gemaakt omdat ze zich wilde beschermen tegen de Ottomanen die na Constantinopel ook Dubrovnik wilden overnemen.
Als je de volledige stadsmuren wilt bezichtigen kun je daar gerust een dagdeel voor uittrekken. Zonder te stappen wandel je de stadsmuren in een uur tot anderhalf uur volledig rond. Maar het zal zonde zijn om hier door heen te razen. Neem je tijd, geniet van de hoogste panorama’s van de stad en het uitzicht over de Adriatische Zee.

2. Bezoek de oude stad

oude stad
De oude stad zit vol kunst en historie en is zeker een bezoek waard. Je zult je ogen uitkijken en je er geen moment vervelen. Er zijn een kleine honderdtal aan kronkelende zijstraatjes die je elke keer weer op een ander bijzonder stadsstuk zullen brengen. Leg je kaart weg en geef je over aan deze steegjes en straatjes en zie maar waar je na een wandeling uit komt. Door niet een route te volgen maar gevoelsmatig door deze steegjes te wandelen zul je meer ontdekken en meer zien.

3. Neem de kabelbaan

Als je wilt genieten van het oogverblindende uitzicht over Dubrovnik en de Adriatische Zee kun je er ook voor kiezen de kabelbaan te nemen. Vanaf de berg Srd die 412 meter boven de stad uitsteekt zul je een prachtig panorama uitzicht hebben over de stad. De kabelbaan is in 1969 gebouwd en je kunt deze tot middennacht nemen. Vooral in de avonduren, na de zonsondergang, is dit ook een bijzondere locatie. De stad heeft in het donker ook iets magisch en moois!

4. Bezoek de kathedraal van Dubrovnik

kathedraal dubrovnik
De kathedraal van de stad is een geliefd heilig gebouw dat veel lokale en internationale bezoekers trekt. Het is een prachtig gebouw waar je kunt genieten van de architectuurstijl uit de baroktijd. Ook kun je er verschillende altaren bewonderen en het zal voelen alsof je in een middeleeuws sprookje bent beland.

5. Bezoek het Lovrijenac fort

Lovrijenac

Het fort dat ruim 40 meter boven de zee uitreikt is een heel indrukwekkend bouwsel. Het fort heeft veel historie en is goed onderhouden. Als je hier door heen handelt dan zul je niet alleen een prachtig uitzicht hebben over de zee maar ook het gevoel hebben dat je even helemaal terug in de tijd bent en het fort moet beschermen tegen allerlei indringers, zoals de Kroaten moesten doen in de 16e eeuw.

6. Bezoek de St. John vesting

st john fort
Een deel van de stadsmuren, St John vesting is aan de zuidoostelijke kant van de verdedigingswerken die de haven van Dubrovnik beschermen.
Al honderden jaren was Dubrovnik kwetsbaar voor aanvallen van piraten, dus kwamen ze met een slimme afschrikking: De St. John vesting. Deze is tegenwoordig wel wat gemoderniseerd en je kunt in de vesting ook een maritiem museum vinden.

7. Bezoek het Franciscaans klooster

klooster dubrovnik
Dit complex stamt uit de jaren 1300 toen het binnen de stadsmuren werd verplaatst nadat een vroeger klooster was gebouwd en vervolgens buiten hen werd ontbonden.
De beroemde 17e-eeuwse aardbeving eiste de kerk op, die werd herbouwd in barokstijl, terwijl de rest van het klooster Romaans en gotisch is. Een van de must-sees is de apotheek van het klooster, daterend uit 1317, waardoor het een van de oudste nog werkende apotheken ter wereld is. De bibliotheek is ook prachtig, met 20.000 boeken, waaronder ongeveer 1200 onbetaalbare manuscripten.

8. Bewonder het Sponza Paleis

sponza paleis
Dit rechthoekige paleis dateert uit het begin van de 16e eeuw en heeft sinds de bouw dienst gedaan als een openbaar gebouw. Het atrium binnen de poort van het gebouw was tot in de 20e eeuw een handelsplaats voor handelaren en er is zelfs een inscriptie in de boog die waarschuwt dat ze elkaar niet moeten afzetten. Sponza Paleis was ook een van de weinige renaissance-gebouwen die de rampzalige aardbeving in 1667 ongedeerd overleefde. Tegenwoordig fungeert het paleis als het stadsarchief, met ongeveer 100.000 documenten die dateren uit de 10e eeuw.

9. Bezoek de klokkentoren

klokkentoren
Het is het meest prominente monument op het Luza-plein, de klokkentoren van Dubrovnik is 31 meter hoog en werd gebouwd in 1444. Er zijn twee bronzen figuren “Baro” en “Maro” aan weerszijden van de grote bel bovenaan, die beide hamertjes vasthouden en het mechanisme vormen dat de kerk elke dag op het middaguur laat klinken. Na eeuwen blootgesteld te zijn aan de zoute lucht van de Adriatische Zee, veranderde Baro en Maro in een vreemde schaduw van groen, wat de twee mannen hun beroemde bijnaam van Zelenci of “Groene Mannen” gaf.

10. Bezoek de St. Blaise kerk

blaise kerk
Martin Falbisoner/wikimedia commons

Een sierlijke barokke kerk, St. Blaise’s verving een Romaans gebouw op deze plaats die verloren was gegaan door de aardbeving. De huidige structuur werd gebouwd door de Venetiaanse architect Marino Gropelli aan het begin van de 18e eeuw.

11. Orlando’s Standbeeld

orlando standbeeld

Aan de oostkant van Placa, recht tegenover de kerk van St. Blaise, bevindt zich deze stenen standbeeld vlaggenmast die dateert uit de 14e eeuw en is een ontmoetingsplaats in het hart van de oude stad. Het standbeeld is van de middeleeuwse ridder is Orlando die de Republiek Ragusa verdedigde tijdens een 15 maanden durende belegering van de Saracenen in de jaren 800, waardoor Dubovnik zijn status als een vrijhandelsstadsstaat kon behouden.

12. Neem de boot naar Lokrum eiland

Lokrum

Even de stad ontsnappen en je in een volledig groene omgeving willen begeven? Neem dan de ferry of de veerboot naar het eiland Lokrum. Op slechts 10 minuten varen van Dubrovnik ligt dit oogverblindende groene eiland.

13. Zonnen op het strand

strand dubrovnik
Wat je natuurlijk ook niet mag vergeten is een dagje heerlijk zonnen op het strand en lekker zwemmen in de Adriatische zee. Lapad strand is het populairste en drukst bezochte strand van het gebied.

14. Zeilen en kajakken op zee

dubrovnik kajakken
Zoek het water avontuur op en ga heerlijk kajakken en zeilen op zee. Je kunt naar veel verschillende nabij gelegen eilandjes varen en genieten van het prachtige azuurblauwe water en de indrukwekkende kliffen.

Met deze tips moet jij je geen seconde vervelen in deze boeiende stad. Veel plezier!