Dat Italië een prachtig vakantieland is, weten we allemaal. Italië heeft namelijk een heerlijke cuisine, mooie stranden en een rijke en interessante geschiedenis en cultuur. Combineer deze aspecten met het relaxte eilandleven en je snapt waarom we graag onze vakanties op een Italiaans eiland doorbrengen! Daarom hebben we in dit artikel onze top 10 mooiste eilanden van Italië verzameld, zodat jij hieruit je favoriete bestemming kunt kiezen.

10. Filicudi

Filicudi
Tbachner/wikipedia

Filicudi is een klein eilandje en heeft slechts 300 inwoners, maar is werkelijk prachtig om te zien. De kustlijn wordt voornamelijk omgeven door hoge rotsen en er is maar een strand dat toegankelijk is, waardoor dit eiland nogal onaangeroerd lijkt en daarom vooral populair is onder hikers en natuurliefhebbers. Loop dus een van de 22 trails af en ontdek het pure en adembenemende landschap dat Filicudi te bieden heeft.

9. Ponza

Ponza
Ponza2

Ponza is het grootste eiland van de eilandengroep Pontijnse Eilanden in de Tyrreense Zee, voor de kust van Lazio. Ponza is met name erg populair onder rijkelui, dus je zult er veel mooie jachten en prachtige hotels tegenkomen. Dit eiland is alleen stukken goedkoper dan Capri, dus ideaal voor degenen die graag een beetje luxe willen maar niet teveel willen betalen.

8. Elba

Elba
Elba2

Elba is misschien vooral bekend doordat de Franse keizer Napoleon Bonaparte hiernaartoe werd verbannen in 1814, maar eigenlijk gaat de geschiedenis van dit eiland nog veel verder terug. Op Elba zijn namelijk ook archeologische opgravingen gevonden die nog stammen uit het Etruskisch tijdperk en de Romeinse tijd (zevende tot vijfde eeuw v.C). Deze vondsten kun je tegenwoordig in een aantal musea op Elba bewonderen, zoals het Museo Archeologico della Linguella en Museo Civico Archeologico. Verder kun je op dit eiland ook een tal van sportieve buitenactiviteiten ondernemen, zoals mountainbiken, duiken, hiken en golfen.

7. Lampedusa

Lampedusa

Lampedusa ligt dichter bij het Afrikaanse continent (138 kilometer) dan bij Italië (225 kilometer) en heeft daarom ook wat invloeden in de flora en fauna die uit Afrika afkomstig zijn. Neem nu bijvoorbeeld de Algerian Psammodromus: een zandloper die eigenlijk alleen in Afrika te vinden is, kun je ook in Lampedusa bewonderen. Verder heeft Lampedusa ook prachtige witte stranden met helderblauw water, waardoor het ook een populaire bestemming is voor scuba duikers.

6. Lipari

Lipari
Lipari2

Lipari is het grootste eiland van de Eolische Eilandengroep en biedt een goede combinatie van cultuur en natuur. Overdag kunnen strandliefhebbers lekker in het zand liggen of in de warmwaterbronnen ontspannen en ‘s avonds kun je de binnenstad in, waar het barst van leuke barretjes in gezellige straatjes.

5. Procida

Procida
Procida2

Niet ver van de kust bij Napels is Procida te vinden. De nabijgelegen eilanden Capri en Ischia zijn veel toeristischer en drukker, maar hier in Procida kun je nog echt die authentiek Italiaanse sfeer proeven als je langs de kleurrijke vissershuisjes in de haven van Marina Corricella loopt. Neem bij een van de koffietentjes een lekkere espresso en een “Lingua”, een gebakje gevuld met room in citroensmaak, een echte lokale specialiteit!

4. Ischia

Ischia
Ischia2

Ischia is het ultieme eiland om heerlijk te relaxen tijdens je vakantie. Op dit vulkanisch eiland kun je namelijk allerlei vulkanische modderbehandelingen nemen en heerlijk ontspannen in de warmwaterbronnen en thermaalbaden. Maar Ischia heeft nog meer leuks te bieden, want neem bijvoorbeeld ook eens een wijntoer door het eiland. Ischia kent namelijk een lange geschiedenis wat wijn betreft en de oude Romeinen gaven dit eiland zelfs de naam “Enaria”, wat “Land van de wijn” betekent. Bianco Spumante, Ischia Rosso en Biancolella zijn bekende wijnen uit Ischia, dus neem zeker ook eens een fles mee naar huis!

3. Capri

Capri
Capri2

Capri is het ideale eiland voor de luxepaardjes onder ons en dat is ook niet gek: langs de rotsachtige heuvels staan elegante villa’s, terwijl je in de diepblauwe zee de mooiste jachten ziet varen. Loop de trappen van La Scala Fenicia op voor een prachtig uitzicht over zowel het eiland als de zee. Capri heeft verder een pittoreske oude binnenstad vol met leuke winkeltjes en restaurants, waar je urenlang kunt rondslenteren. Vergeet ook zeker niet een Limoncello likeurtje achterover te tikken, want dit lekkere drankje gemaakt van citroenen uit de streek is een ware delicatesse!

2. Sardinië

Sardinië

Sardinië heeft prachtige stranden met poederig zand en helder turquoise-blauw water, dus strandliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Maar ook cultuurliefhebbers zullen in Sardinië een leuke tijd beleven, want de eeuwenoude Romeinse en Fenicisch ruïnes op dit eiland zijn erg bijzonder om te zien. Verder is Sardinië ook perfect voor foodies, want hier is het echt smullen geblazen met de Sardijnse wijnen en verse vis en zeevruchten die je overal kunt bestellen.

1. Sicilië

scicilie
scicilie2
scicilie3
Sicilië is een veelzijdig eiland om op vakantie te gaan, want naast leuke steden en dorpjes met fascinerende gebouwen, monumenten en architectuur, kun je hier ook eindeloos strandhangen op een van de vele strandjes die Sicilië rijk is. Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en heeft een lange en interessante geschiedenis doorgemaakt. Op dit eiland zijn namelijk resten van stenen gebruiksvoorwerpen gevonden die wel twee miljoen jaar oud zijn! Verder heeft Sicilië ook een prachtig landschap en adembenemende natuur zoals de vulkaan Etna, die nogal prominent aanwezig is in het verder relatief vlakke landschap.