Sicilië is het grootste eiland van Italië. Het bevindt zich ten zuidwesten van het vasteland. Het wordt ook wel de voetbal genoemd van Italië, dat de vorm van een laars heeft. Het eiland staat bekend om haar hete temperaturen (de warmste van Italië), haar authentieke keuken en haar wereldberoemde vulkaan de Etna, de nummer 1 van deze lijst.

10. Autodromo di Pergusa (autosport circuit)

Autodromo

Midden op Sicilië, in de buurt van de plaats Enna, bevindt zich Autodromo di Pergusa. Dit autosport circuit is aangelegd rondom het meer Lago di Pergusa. Hier worden met regelmaat belangrijke races gereden, zoals de World Superbike Championship en de Middellandse Zee Grand Prix.

9. Etnaland (waterpretpark)

Het waterpretpark Etnaland is gevestigd aan de voet van de Etna vulkaan. Het park bestaat uit een pretpark, een zwembad en een dierentuin. In het pretparkgedeelte kun je met een bobsleebaan over water, in een achtbaan en in vele ronddraaiende attracties. Bij het zwembad vind je wildwaterbanen waar je met een opblaasband doorheen kunt en glijbanen met licht en geluid. In de dierentuin wonen onder anderen olifanten, tijgers en lama’s.

8. Catania (stad)

Catania

De stad Catania is gevestigd aan de oostkust van Sicilië, aan de voet van de Etna. Deze stad staat vooral bekend om haar vele theaters. Ook heeft deze historische stad bijzondere bezienswaardigheden. Aan het centrale plein Piazza del Duomo staat de kathedraal van de stad. De prachtig vormgegeven kerk heeft een enorme koepel en een klokkentoren. In de mooiste straat van Catania, de Via dei Crociferi staat een ander mooi bouwwerk, de kerk San Benedetto. Met name het altaar, het matroneum en het plafond zijn kunstwerken.

7. Villa Romana del Casale (ruïne)

 Villa Romana del Casale

In het midden van het eiland, vlakbij de plaats Piazza Armerina, staat de Villa Romana del Casale. Dit is een Romeinse villa uit de vierde eeuw na Christus. Deze villa, die nu een ruïne is, staat vooral bekend om haar vloermozaïeken, die goed bewaard zijn gebleven. Daarop staan jachttaferelen, bikinimeisjes en goden- en heldensagen afgebeeld. In de villa vind je ook een basiliek, een atrium, een eetkamer en thermale baden. Deze villa is opgegraven in de vorige eeuw. Om de villa te beschermen is er rondom een frame van staal met doorzichtige platen geplaatst. Dit maakt een bezoek aan de villa extreem heet als de zon volop schijnt. Het is dan ook beter om de villa in het voor- of najaar te bezoeken.

6. Noto (stad)

Noto

Ten zuidwesten van Sicilië ligt de stad Noto. Dit is de belangrijkste barokstad van Italië. De stad bestaat uit vele smalle straatjes, huizen met prachtige balkons en gevels en een plein, Piazza Municipio genaamd. Aan dit plein staat het historische stadhuis van Noto, Palazzo Ducezio. In de stad staat ook een mooie kathedraal, die is gebouwd van honingkleurig turfsteen, afkomstig uit het gebied rondom Noto. Vanaf de toren van de kerk Chiesa di San Carlo heb je een prachtig uitzicht over Noto.

5. Messina (stad)

Messina

Vanuit de stad Messina, ten noordoosten van Sicilië, kun je het snelste de oversteek naar het vaste land maken. Om deze reden is deze stad erg druk. In de haven van de stad staat een monument ter ere van de maagd Maria, het Maria kolom genaamd. Het is een hoge paal met bovenop een gouden bol en Maria. Onderop de muren rondom de paal staat de tekst ‘Vos et ipsam civitaten Benedicimus’. Dit betekent ‘Wij zegenen u en uw stad’. De stad Messina heeft een kathedraal met een bijzonder mooie klokkentoren en een aantal musea. Er zijn onder anderen het Zoölogisch museum en het Nationaal museum gevestigd. Messina is prachtig gelegen in de Peloritan bergen.

4. Syracusa (stad)

Syracusa

Syracusa is een kleine stad aan de zuidoostkust van Sicilië. Hier bevindt zich een kleine vissershaven met een paar statige panden langs de kade en kleine gekleurde vissersboten in het water. In Syracusa staat een oud Grieks theater, dat zeer goed bewaard is gebleven. Aan de kust bevindt zich het eilandje Ortygia, hierop is het historische centrum van de stad Syracusa gevestigd. De topattracties hier zijn de indrukwekkende ruïnes van de tempel van Apollon, de tempel Dom van Syracusa en het Archeologisch museum Paolo Orsi.

3. Palermo (hoofdstad)

Palermo

Ten noorden van Sicilië is de hoofdstad van het eiland gevestigd, Palermo. Deze stad stamt al uit de tijd (700 jaar) voor Christus. Hier bevinden zich vele historische pleinen en gebouwen. Er zijn met name veel paleizen en kerken. Vooral de paleizen La Zisa, Palazzo dei Normanni en Palazzo Abatellis zijn prachtige bouwwerken. De kerk Santa Maria dell’Ammiraglio (ook wel Martorana) ziet er van binnen indrukwekkend uit en biedt een prachtig uitzicht over het plein Piazza Bellini. Ook de majestueuze kathedraal van Palermo is een bezoek waard. In Palermo is niet alleen een rijkdom te vinden aan geschiedenis, ook muziek, kunst en lekker eten is hier volop aanwezig.

2. Tempels in Agrigento

Agrigento

In het zuiden van Sicilië is de stad Agrigento gevestigd. Met name in de gouden eeuw (eind 16e tot begin 18e eeuw) speelde Agrigento een belangrijke rol. Hierdoor heeft het nu nog een rijkdom aan archeologie. Er bevinden zich hier met name vele (ruïnes van) geelwitte stenen tempels, waaronder de beroemde tempel van Concordia en de tempel Juno Lacinia. Ook resten van de grootste Dorische tempel ooit, de tempel van Zeus, zijn hier aanwezig.

1. Etna (vulkaan)

Etna

De wereldberoemde vulkaan de Etna bevindt zich aan de oostkant van Sicilië. Het is de meest actieve en grootste vulkaan van Europa met bijna elk jaar wel een grote of kleine uitbarsting. Door de lokale bevolking wordt de vulkaan ‘Mongibello’ genoemd. De hoogte van de vulkaan is 3323 meter. Tot een hoogte van bijna 3000 meter kun je de vulkaan beklimmen. Twee vertrekpunten voor wandel- en skitochten zijn aanwezig op een hoogte van 1800 meter. Deze dragen de namen Piano Provenzana en Rifugio Sapienza. De noordelijke kant van de vulkaan is groen, de zuidelijke kant bestaat uitsluitend uit lavasteen. De zuidelijke top is slechts per stoeltjeslift of met een grote vrachtwagen te bereiken.