Het land Tsjechië zal niet bij iedereen bovenaan de bucketlist staan. Toch is dit een verrassend leuk vakantieland. Nog op geen 900 kilometer afstand van Utrecht bevindt zich al de hoofdstad Praag. Het buurland van Duitsland is dus uitstekend met de auto te bereiken. Hieronder staan tien bezienswaardigheden, waardoor Tsjechië zeker op je lijstje zal stijgen.

10. Brno (stad)

Brno

De tweede stad van Tsjechië heeft een hele andere uitstraling dan de hoofdstad. Toeristen ontdekken deze studentenstad steeds meer. Het heeft een oud historisch centrum, maar ook een hippe uitstraling. Dat is wat deze stad uniek maakt. Er zijn genoeg culturele uitstapjes en uitgaansmogelijkheden. Kortom, voor ieder wat wils.

9. Karlstejn (kasteel)

Karlstejn

Karel IV gaf in 1348 om dit kasteel te bouwen om de kroonjuwelen in op te bergen. Vanaf het centrum van het dorp kan je het kasteel aan zien liggen op de heuvel. Als je goed te been bent, is het kasteel lopend zeker te bereiken. Wanneer je binnen de muren van het kasteel bent, heb je mooie vergezichten over het dorpje en de omliggende natuur.

8. Karlsbad (stad)

Karlsbad

In Karlsbad zijn warmwaterbronnen te vinden. Het kuuroord is gelegen aan de grens met Duitsland en dus ideaal om te bezoeken als je onderweg bent naar je hotel. Thee is een bijzonder product in deze stad. Velen toeristen vullen de merkwaardige theepotjes met het bronwater. Het zou helpen om verkleuring van je tanden tegen te gaan.

7. Sychrov (kasteel)

Sychrov

Dit kasteel is gebouwd in het jaar 1690. Het heeft in haar voortbestaan wel een aantal klappen gehad. In 1840 werd het getroffen door een brand, waarna het een lange restauratie te wachten stond. Dat is inmiddels allemaal al een tijdje achter de rug en het kasteel is open voor toeristen. Door middel van een rondleiding van iets langer dan een uur zie je alle mooie kamers die dit kasteel te bieden heeft. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in de mooi aangelegde tuin.

6. Hrensko – Rotsbrug Pravcicka (natuur)

Hrensko

Hrensko is een grensdorpje aan de Elbe en ligt in een natuurrijke omgeving. Aan de rand van het dorpje begint een twee kilometer lange wandeling langs het water. De route stopt bij een klein aanmeerplekje voor toeristenbootjes. De bestuurders vertellen allerlei verhalen over de rotspartijen langs het water. Let wel op: de waterval die te zien is op de foto’s op internet is een kunstmatige. De bestuurder bestuurt niet alleen de boot, maar ook de waterval door middel van een touwtje. Eigenlijk lijkt het op het doortrekken van een heel groot toilet. Vanaf de bootjes kan je ook lopen naar een bijzonder natuurverschijnsel: de rotsbrug Pravcicka. Neem tijdens je bezoek zeker even een paar wasknijpers mee. Het bijbehorende restaurant beschikt over een open riool. Even doorbijten, maar je krijgt er wel een prachtig uitzicht voor terug.

5. Cesky Krumlov (stad)

Cesky Krumlov

Het stadje Cesky Krumlov wordt omringd door het water van de Moldau. Het geeft de stad een bijzondere uitstraling en een echte toeristenmagneet. Vanaf de burcht heb je goed zicht op de smalle kronkelige straatjes van de stad. Een typisch Tsjechische stad die niet mag ontbreken op je lijstje.

4. Theresienstadt (concentratiekamp)

Theresienstadt

Dit is een plek waar je zeer stil van wordt. Concentratiekamp Theresienstadt werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als doorgangskamp voor Joden. De meeste gebouwen staan nog overeind, waardoor de sfeer nog sterker naar boven komt drijven. Onder leiding van het gids kan je het stuk geschiedenis verkennen.

3. Kutná Hora (stad)

Kutná Hora

In dit plaatsje staat een hele bijzondere kerk: het Ossuarium van Sedlec. Deze kerk is in de binnenkant gevuld met botten van veertig- tot zeventigduizend mensen. Een bezoekje aan deze plek blijft je voor altijd bij. Naast de kerk is het historische centrum van Kutná Hora ook de moeite waard. Er zijn daar veel restaurantjes te vinden waar je voor een goede prijs lekker kunt genieten van een maaltijd. Sinds 1995 staat het centrum ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

2. Prachovské Skály (rotspartij)

Prachovské Skály

Prachovské Skály is een groep rotsen van om en nabij de dertig meter en ligt in het oosten van het Boheems Paradijs. Het is een van de oudste natuurreservaten van het land. Sinds 1933 is het tot natuurreservaat verklaard. Door dit gebied lopen meerdere routes van verschillende afstanden. Het is een prachtig wandelgebied met nauwe doorgangen, mooie vergezichten en steile trappetjes. Als je goed te been bent is het zeker een bezoek waard!

1. Praag (hoofdstad)

praag

Het zal niemand verbazen dat de hoofdstad Praag op de eerste plaats staat. Als je een bezoek brengt aan Praag neem dan echt de tijd. Trek er desnoods meerdere dagen voor uit. De stad is opgebouwd in twee delen: de bovenstad en de benedenstad. Elke kant heeft zo zijn eigen charme. De beroemde Karelsbrug verbindt de twee delen van de stad. Vanaf de brug zie je de Praagse Burcht al liggen. In de Praagse Burcht zijn verschillende hoogtepunten te vinden. De Sint-Vituskathedraal is onmogelijk om te missen, maar zorg dat je ook een kijkje neemt in het verscholen Gouden Straatje. Elk hoekje van deze hoofdstad heeft voor een ieder wel wat te bieden.

Bekijk ook de Top 10 bezienswaardigheden van Praag.

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.