Tenerife behoort tot de eilandengroep de Canarische eilanden. Het maakt onderdeel uit van Spanje, maar bevindt zich naast Marokko in de Atlantische Oceaan. Tenerife heeft een vulkanische oorsprong. Op het eiland bevindt zich de hoogste vulkaan (en berg) van Spanje, El Teide. Op Tenerife heerst een mild subtropisch klimaat dat er voor zorgt dat het er zelfs in de winter nog vrij zonnig is. Dat trekt vele vakantiegangers. Op het eiland vind je naast mooie stranden ook uitgestrekte heuvellandschappen, waarin je kunt wandelen en fietsen. Tenerife staat bekend om haar carnavalsfeest. Met name in de steden Santa Cruz en Puerto de la Cruz wordt dit uitgebreid, met veel pracht en praal, gevierd.

10. Aqualand Costa Adeje

Aqualand Costa Adeje

Aan de zuidwestkant van Tenerife bevindt zich ter hoogte van Costa Adeje een waterpark, Aqualand Costa Adeje genaamd. Hier kun je genieten van een dolfijnenshow en zelf het water in gaan. Er zijn hier meerdere wilde waterglijbanen en een rustige ‘Congo Rivier’, waar je met een luchtband heerlijk op kunt dobberen.

9. Loro Parque

Loro Parque

In de noordelijke plaats Puorto de la Cruz bevindt zich het zeer groene Loro Parque. Dit is een tropische tuin met vele verschillende soorten tropische planten en tropische dieren. Het park is met name rijk aan papegaaien. Ook orka’s zijn aanwezig in het park. Vanuit het centrum van Puorto de la Cruz kun je gratis met een treintje naar het Loro Park worden gebracht.

8. Garachico (dorp)

Garachico

Het dorp Garachico bevindt zich aan de noordwestkust van Tenerife. Hier vindt je meer dan in de andere plaatsen op Tenerife de authentieke sfeer van het eiland terug. Garachico is rijk aan historische gebouwen, zoals traditionele woningen, kloosters, kerken en een kasteel. Ook bevindt zich hier het fort San Miguel. Deze is gebouwd in het jaar 1575 ter bescherming van de haven tegen aanvallen van piraten. Van oudsher was Garachico de belangrijkste havenplaats van Tenerife, een laad- en losplaats voor suiker en andere belangrijke producten. Doordat Garachico in het jaar 1706 werd getroffen door een vulkaanuitbarsting en bedolf onder de lava, is hieraan een einde gekomen.

7. Playa de las Teresitas (strand)

Teresitas

Bij het dorp San Andrés, in de noordoostelijke punt van Tenerife, bevindt zich het zandstrand Playa de las Teresitas, door velen het mooiste strand van het eiland genoemd. Het zand van dit strand is goudgeel van kleur en afkomstig van de Sahara (van nature heeft Tenerife donker zand). Op het één kilometer lange strand staan vele bomen, met name palmbomen. Achter het strand zie je de bergen van het binnenland. Bij het strand zijn een aantal strandbarretjes -en eetstalletjes gevestigd. Ook douches en kleedhokjes zijn aanwezig. Er is veel parkeerplek aanwezig, maar omdat het hier met name in het weekend erg druk kan zijn, is het aan te raden om niet al te laat op de dag hier aan te komen.

6. Masca (bergdorp) en Barranco de Masca (wandeling)

Masca bergen tenerife

Niet alleen een bezoek aan het noordwestelijk gelegen bergdorp Masca is de moeite waard, ook de route er naartoe (vanaf Santiago del Teide) is schitterend. Daarvoor moet je wel steile, kronkelige en smalle wegen trotseren, maar het uitzicht over de ruige bergachtige streek is schitterend. Masca is een klein dorpje met een kerkje, een souvenirwinkel, een café en een paar bistro’s. Het dorpje is vooral mooi door haar schitterende ligging, middenin het Teno gebergte. Als je in goed conditie bent, dan is een wandeling door Barranco de Masca een aanrader. Via honderden meters hoge rotswanden (en dus niet een mooi aangelegd wandelpad) daal je af naar een diepte van 650 meter, waar je uiteindelijk aankomt bij de baai van Masca. Als je de wandeling wilt maken, dan kun je deze het beste boeken via een tour, dan wordt je naar Masca gebracht en ga je met een gids de wandeling maken. Ook wordt je dan per boot opgehaald bij de baai van Masca.

5. Piramides van Güímar

Güímar piramides

Bij Güímar bevinden zich zes grote piramides. Dit zijn vele lavastenen die in rechthoekige vormen gestapeld zijn. De lavastenen zijn niet afkomstig van deze plek, maar van elders op het eiland. Het is een raadsel hoe en wanneer deze piramides er precies zijn gekomen. De meeste onderzoekers denken dat boeren ze halverwege de 19e eeuw hebben gevormd met stenen die zij tijdens het ploegen vonden.

4. Las Aguilas del Teide (ecologisch park)

jungle park

Ten zuiden van Tenerife, op de weg naar Arona, bevindt zich het ecologische park Las Aguilas del Teide (ook wel bekend als Jungle Park). Dit immense park heeft een oppervlakte van 75.000 vierkante meter. In een prachtig tropisch landschap is een grote arena met een piratenschip geplaatst waar om 12 en 16 uur een arendenshow wordt getoond. In het park zijn tevens losvliegende arenden aanwezig. Krokodillen, nijlpaarden en papegaaien vind je hier ook. Verder zijn er in het park een cactustuin, een bobsleepiste en een jungleroute aanwezig. Als je op jungle avontuur gaat, dan loop je over hangbruggen, klauter je langs touwen en kun je een kijkje nemen in uitkijktorens.

3. Punta de Teno (baai) en Mirador de Manjo (uitkijkpunt)

teno

Zoek je rust op Tenerife en sta je open voor een uitdaging? Ga dan naar het uiterste noordwesten van het eiland, naar het baaitje Punta de Teno. Dit is helaas alleen maar mogelijk als er niet teveel wind staat, aangezien het laatste stukje van de autorit dan te gevaarlijk wordt in verband met vallend gesteente, waarschuwingsborden langs de kant van de weg geven dit ook aan. Voorbij de plaats Buenavista begint deze weg. Op deze 9 kilometer lange slingerweg is het ook als de wind rustig is, oppassen geblazen voor de stukken rots die erop liggen. Halverwege de route bevindt zich Mirador de Manjo, een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht over zowel de noord- als de westkust van Tenerife. Via een uitkijktoren kom je aan het einde van de doodlopende weg waar de plaats Los Gigantes ligt met de baai van Punta de Teno

2. Nationaal Park del Teide

park del teide

De vulkaan El Teide (de nummer 1 van deze lijst) bevindt zich in het Nationaal Park del Teide. Het park is de vulkaankrater van El Teide en 48 kilometer in omvang. Hier vind je een grote variatie van allerlei kleuren en vormen landschappen. Het westen bestaat uit gitzwart vulkaangesteente en het oosten uit groen gekleurde zwavel. Vlak onder de Pico del Teide bevindt zich het uitkijkpunt ‘mirador’. Hier heb je uitzicht over fraai gevormde vulkanische rotsen.

1. Pico del Teide

pico del teide

De vulkaan El Teide heeft een top (Pico del Teide) van 3718 meter, dit is het hoogste punt van Spanje. El Teide is een slapende vulkaan, maar toch worden door de experts nieuwe uitbarstingen niet geheel uitgesloten. Via een kabellift kun je, als deze niet is afgesloten vanwege de harde wind, op een hoogte van 3550 meter komen. De top en krater Pico del Teide is slechts te bereiken voor mensen die daar vooraf een speciale vergunning voor hebben geregeld. Er mogen namelijk maar 50 mensen tegelijkertijd naar boven en maar maximaal 10 mensen rond te krater plaatsnemen. Deze ‘permisso de acceso’ kun je gratis aanvragen via internet. Het is aan te raden dit alleen te doen als je in goede conditie en sportief bent, aangezien de tocht er naartoe een flinke beklimming is.