Oslo: de uitgestrekte hoofdstad van Noorwegen
Oslo heeft een oppervlakte van 450 vierkante kilometer. De stad is daarmee één van de uitgestrektste Europese hoofdsteden. Oslo telt relatief weinig inwoners (ongeveer 650000 in 2015), waardoor er ruimte genoeg overblijft voor groene parken en natuurschoon. De stad grenst aan de oevers van de Oslofjord in het zuiden en is omgeven door heuvels en bergen in het noorden. Het is de enige Europese hoofdstad waar je in en rond de stad zowel kunt skiën, wandelen als zeilen. De stad telt talrijke bezienswaardigheden, waarvan we hieronder de tien belangrijkste bespreken.
Het Koninklijk Paleis: woning van koning Harald
Andreas Haldorsen/wikicommons
Het Slottet of Koninklijk Paleis in Oslo stamt uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het paleis werd gebouwd voor koning Karl III van het (toen nog) Zweeds-Noorse koningshuis. De eerste steen werd in 1825 gelegd en de bouw werd voltooid in 1849. Het Koninklijk Paleis ligt op het einde van Karl Johans Gate, de straat waarin zich ook het gebouw van het Noorse parlement bevindt. De wisseling van de wacht is een ware toeristische attractie. De ceremonie duurt ongeveer 40 minuten, en vindt ook bij slecht weer plaats.
Het modern ogende stadhuis van Oslo
Alexander Ottesen/flickr
Eén van de symbolen van Oslo is ongetwijfeld het stadhuis. Het opvallende gebouw met zijn twee bakstenen torens heeft een modern uiterlijk. De bouw ervan begon in 1931, maar moest gestopt worden bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De opening van het stadhuis vond uiteindelijk plaats in 1950, toen de stad precies 900 jaar oud was. In dit gebouw wordt jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. In het stadhuis is er ook een grote verzameling sculpturen en fresco’s van Noorse kunstenaars te zien.
Het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design
De grootste kunstverzameling van Noorwegen is terug te vinden in het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design. Dit museum, dat gevormd werd in 2003, is eigenlijk een samenvoeging van vier andere musea: de Noorse Nationale Galerie, het Museum voor Decoratieve Kunsten en Design, het Museum voor Moderne kunst en het Noors Nationaal Architectuurmuseum. De collectie bevat vele werken van de bekende Noorse kunstschilder Edvard Munch, zo ook zijn bekendste werk “De Schreeuw”. Ook werken van Matisse, Monet, Van Gogh en Picasso kun je er bewonderen. In een nieuw museumgebouw aan de haven van Oslo moet in de toekomst de volledige collectie van het Nationaal Museum ondergebracht worden.
Het nieuwe Operahuis van Oslo
In 2008 openden de deuren van het nieuwe Operahuis te Oslo. De thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet werd gebouwd aan de Oslofjord. Het gebouw van wit marmer en groene graniet lijkt als een ijsberg in het water van de fjord te drijven. Het dak van het gebouw, vanwaar men een mooi uitzicht heeft over Oslo, kan bezocht worden door toeristen. Het Operahuis biedt plaats aan 1364 bezoekers. De totale oppervlakte van deze cultuurtempel bedraagt 38500 vierkante meter.
De Dom van Oslo: grootste kerk in de stad
J. P. Fagerback/wikicommons
De Dom is de Evangelisch-Lutherse hoofdkerk van het bisdom Oslo. De bouw van de Dom werd begonnen in 1694 en beëindigd in 1697. Sindsdien werd de kerk meerdere malen gerestaureerd. De laatste keer gebeurde dat van 2006 tot 2010. In de kerk valt vooral het sculptuur uit 1830 op van de Italiaanse beeldhouwer Arrigo Minerbi. Verder zijn de glas-in-loodramen en het houtsnijwerk een bezichtiging waard. In deze kerk trad kroonprins Haakon Magnus in 2001 in het huwelijk met Mette-Marit Tjessem Høiby.
Het Vikingskipshuset: over Vikingen en Vikingschepen
Hofi0006/wikicommons
In het museum Vikingskipshuset kun je drie belangrijke Vikingschepen bewonderen, die in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw werden opgegraven. De Vikingen hadden de gewoonte om belangrijke overledenen te begraven in een boot. In het Vikingskipshuset worden drie gevonden grafboten tentoongesteld: het Gokstadschip, het Osebergschip en het Tuneschip. Het Osebergschip (foto) is de best bewaarde Vikingboot en de trots van het museum.
De Noorse poolexpedities herdacht in het Frammuseum
Percita/flickr
De Noor Fridtjof Nansen liet in 1892 het schip Fram bouwen, waarmee hij in 1893 naar het noordpoolgebied voer. Zijn landgenoot Roald Amundsen vertrok met de Fram in 1910 richting Zuidpool, en zou als eerste mens de Zuidpool bereiken. In het Frammuseum kun je het schip, de instrumenten en gebruiksvoorwerpen van de bemanning bekijken. Een grote fototentoonstelling herinnert aan de roemrijke Noorse poolexpedities.
De vesting Akershus: gebouwd om Oslo te beschermen
Tomasz Sienicki/ wikicommons
Het oudste gedeelte van de vesting Akershus bestaat uit het kasteel dat in 1299 werd gebouwd. Koning Christiaan IV liet in 1592 een stevig fort rond het kasteel oprichten en verbouwde het kasteel in renaissancestijl. In de loop der eeuwen heeft de vesting talrijke aanvallen van buitenlandse legers doorstaan. Alleen in 1940 kwam de vesting en het kasteel zonder slag of stoot in handen van de Duitse strijdkrachten. Tijdens de Duitse bezetting was Akershus het hoofdkwartier van het Duitse leger in Noorwegen. Het Verzetsmuseum geeft een overzicht van de Duitse bezetting van het land. In het mausoleum werden sommige leden van het Noorse koningshuis begraven.
De Oslofjord: populair recreatiegebied
Leifern/wikicommons
De Oslofjord is met zijn 107 km lengte de vijfde grootse fjord van Noorwegen. De stad Oslo grenst in het noorden aan de Oslofjord. De regio rond de fjord is erg dichtbevolkt. De fjord is een geliefd gebied voor watersporters. Ook de stranden aan de fjord zijn in de zomer een toeristische trekpleister. In de Oslofjord bevinden zich talrijke kleine eilandjes, die omwille van de magnifieke natuur een bezoek waard zijn.
Kunstwerken bewonderen in het Vigeland Park & Museum
Gustav Vigeland is één van de bekendste Noorse beeldhouwers. Het immense openluchtmuseum Vigeland en het bijhorende museumgebouw staan op nummer één van onze top tien van Oslo’s bezienswaardigheden. In het park kun je meer dan 200 beelden van Vigeland bewonderen. Het museumgebouw was de woning en het atelier van deze kunstenaar. In het museum maak je kennis met de interessante evolutie en ontwikkeling van het werk van Vigeland.