Brugge. Een bruisende en compacte stad waar geschiedenis en het dagelijks leven mooi in elkaar overvloeien. Een prachtige historische binnenstad, veel bruisende winkels en voldoende activiteiten om je zeker één, maar zelfs meerdere dagen bezig te houden. Wij lijsten de top 10 bezienswaardigheden voor je op. Een geschikt lijstje om je stedentrip naar Brugge te plannen.

10. The Chocolademuseum: Choco-Story

chocolademuseum brugge

Een museum dat helemaal gericht is op buitenlandse toeristen die Brugge bezoeken. Maar geef toe, België verlaten zonder aan die lekkere chocolade gezeten te hebben, dat kan toch niet! Het behoort namelijk tot het culturele erfgoed van het land. In dit (kleinere) museum leer je alles over het product, de werkzame stoffen en de gezondheidsaspecten.

9. Brouwerij Halve Maan

halve maan brouwerij

Als je in Frankrijk bent, dan ga je wijn proeven. Als je in België bent, dan moet je bier proeven. En dat kan ook in Brugge. Deze bierbrouwerij is sinds 1856 in het bezit van de familie Maes. Hier drink je de Brugse Zot of Straffe Hendrik. Geïnteresseerden kunnen zich voor het na het proeven ook begeven naar de kelder. Daar is een museum ingericht.

8. De Ezelpoort

Ezelpoort

Deze poort is een van de vier overgebleven stadspoorten van Brugge. Ze hoort bij de tweede stadsomwalling die dateert uit 1297. Kenmerkend aan deze poort is dat ze, net als haar collega de Smedenpoort, volledig omringd is door water. Haar bijnaam is de Oostendsche Poort, omdat deze poort vroeger uitliep op de weg naar Oostende. Als wandelaar of fietser kan je deze prachtige poort, bewijs van de glorieuze geschiedenis van Brugge, nog gebruiken.

7. De Heilige Bloedbasiliek

Heilige Bloedbasiliek
Jim Linwood/flickr

Deze uitzonderlijk mooie basiliek is gebouwd op een eerdere kerk uit de 12e eeuw. De bovenste verdieping is de Heilig-Bloedkapel. De benedenkapel bestaat uit de 12de eeuwse Romaanse St.-Basiliuskapel. Deze toeristische trekpleister bezit een stukje stof met het heilige bloed van Jezus er op. Een keer per jaar komt dat buiten. Op Hemelvaartsdag wordt het in een traditionele processie rondgedragen. De (drukke) mis op zondag is een hele belevenis. Dan kan je een ritueel rond het bloed van Jezus aanschouwen. Heb je nog niet genoeg gezien: in het museum kan je kerkelijke gewaden, schilderijen, reliekschrijnen en gebruiksvoorwerpen aanschouwen.

6. Onze-Lieve-Vrouwe Kerk

Onze-Lieve-Vrouwe Kerk
Wolfgang Staudt/flickr

Wanneer je in Brugge bent, dan moet je toch minstens één kerk bezoeken. Keuze te over, maar onze favoriet is de prachtige Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. De geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot in 1230. In de loop van de vele jaren is de kerk wel verbouwd en verder verfraaid tot wat ze vandaag is. De stoffelijke resten van Maria Van Bourgondië liggen er. En je kan er heel wat religieuze kunstwerken aanschouwden, zoals bijvoorbeeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo.

5. Het Belfort van Brugge – museum Salvador Dali

 Belfort van Brugge
Graham Richter/wikicommons

Twee voor de prijs van één. Op de 83 meter hoge Belforttoren kan je het mooiste uitzicht op Brugge ontdekken. Om daar te geraken, moet je 366 treden omhoog, een goede oefening voor je conditie. Op deze tocht kan je een voormalige schatkamer bekijken en de 47 klokken van de beiaard. In het gebouw kan je ook Dali zien. Enfin, zijn kunst. Daarvoor hoef je dus niet naar Spanje. Ook in Brugge wordt een mooi deel van zijn werk bewaard. Dali is de man die stelde: ‘I am in a permanent state of intellectual erection’. Deze tentoonstelling bevat bekende reeksen van zijn grafische werken en een aantal beeldhouwwerken. De getoonde kunstwerken wijzigen regelmatig, zodat een bezoekje aan dit museum altijd interessant is. En voor de liefhebbers: een beperkte selectie van originele werken wordt ook te koop aangeboden. En wanneer je terug buiten bent, kijk nog eens goed naar de toren. Die staat een beetje scheef, hij helt een beetje naar links. No worries, dat is al vier eeuwen zo. Gelukkig het komt dus niet door het Belgische bier dat je in grote hoeveelheden hebt gedronken.

4. De Markt

markt brugge
Tim Brighton/flickr

De Markt is altijd de centrale plek van Brugge geweest. Het is ook de ideale plek om te vertrekken als je Brugge voor het eerst bezoekt. Alle bezienswaardigheden en monumenten (en ook mooie winkelstraten) liggen in de directe omgeving. Op de markt zelf kan je genieten van de prachtige oude (trap)gevels. Ga zeker op zoek naar het Postgebouw en het pand van het Provinciaal Hof. De standbeelden die je ziet staan zijn afbeeldingen van Jan Breydel en Pieter De Coninck. Die twee heren waren verantwoordelijk voor de volksopstand die leidde tot de Guldensporenslag. De markt is zeker ook een plek waar je gezellige terrassen en lekkere restaurants kunt vinden.

3. Het concertgebouw

concertgebouw

Je bent pro of contra dit gebouw. Maar het is een absolute must-visit als je in Brugge bent. In 2002 werd het gebouwd nadat Paul Robbrecht en Hilde Daem met hun ontwerp een internationale architectuurwedstrijd wonnen. Je kan het niet missen. Het staat op een mooie plek aan ’t Zand. De akoestiek binnen in is fantastisch. Een klassiek of ander concert bijwonen zal je bezoek aan Brugge een extra meerwaarde geven. Een leuk weetje: voor de Warmste Week werd het gebouw ook opengesteld, het traject van deze loopwedstrijd voor het goede doel liep namelijk door het gebouw.

2. Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde

Prinselijk Begijnhof Ter Wijngaerde
Wolfgang Staudt/flickr

Dit zeer bewaard Begijnhof werd waarschijnlijk gebouwd rond 1244 door Johanna I van Constantinopel. Lage tijd verbleven hier de vrome dames in eenvoudige en sobere witgeschilderde huizen. Het oudste huisje kan je vandaag bezoeken, en is ingericht als museum. Er wonen tegenwoordig geen begijnen meer, maar wel nog zusters van de Orde van St.- Benedictus. In het Begijnhof is het heerlijk toeven, zeker wanneer het mooi weer is. Het Begijnhof grenst namelijk aan het Minnewater, waar de zwanen gezellig in rondzwemmen.

1. Boottocht

reien brugge boottocht
Elke Wetzig (elya)/wikicommons

Wat is er leuker dan vanop een sloepje de mooie middeleeuwse stad te aanschouwen? Vanaf de wateren van de Brugse Reien (stadsgrachten) krijg je op een rustige manier een prachtig zicht op de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna kan je de stad verder verkennen met de benenwagen. Vanop het water wordt het je pas duidelijk waarom Brugge de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ heeft.