Top 15 Bezienswaardigheden in Bazel – Stad op de grens van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk

Zwitserland, Duitsland en Frankrijk komen allemaal samen in de Zwitserse stad Bazel. Deze plaats is de ideale bestemming voor een rustgevende vakantie waar je de lokale geschiedenis en cultuur ontdekt. Lekker eten en mooie wandelingen horen er natuurlijk ook allemaal bij. Wil jij weten wat je allemaal kunt beleven in deze stad? Je vindt het allemaal in deze top 15 dingen om te doen in Bazel.

Kunstmuseum Bazel

Kunstmuseum 1

Wanneer je een van de meest rijke kunstmusea van Zwitserland wilt bezoeken, moet je hier zijn. In het museum vind je meesterwerken uit de renaissance, maar ook enkele bekende werken van Hollandse meesters zoals Rembrandt en Rubens. Bovendien is er een volledige ruimte gewijd aan de werken van Picasso, dus je krijgt een veelzijdig kijkje in de Europese kunstwereld.

Altstadt

altstadt basel

Altstadt is de Duitse naam voor het historische centrum van Bazel. Dit is een mooi gebied wanneer je graag enkele prachtige oude gebouwen wilt zien. Zo zijn de oude huizen aan de Petersgasse een mooie bezienswaardigheid, net als het de sfeervolle Münsterplatz. Sommige van deze gebouwen stammen uit de veertiende eeuw, dus je ziet hier zeker iets bijzonders!

Het Munster van Bazel

bazel munster

Een van de meest bekende kerken in de stad is het Munster van Bazel. De kerk heeft twee torens van maar liefst zestig meter hoog en heeft bovendien een prachtige binnenplaats vol met groene planten. Nadat de kerk in het begin van de veertiende eeuw beschadigd raakte door een aardbeving, is deze in de eeuwen daarna herbouwd.

Tinguely museum

tinguely museum

Jean Tinguely is de trots van Zwitserland: een beroemde schilder en beeldhouwer die bekend staat om zijn absurde beelden. Het is dus niet gek dat deze kunstenaar zijn eigen museum heeft verdiend in Bazel. De kunstwerken van Tinguely horen bij de DADA stroming en bevatten vooral alledaagse gebruiksvoorwerpen die op een unieke manier worden gecombineerd om een totaal nieuw beeld te creëren.

Bazel papierfabriek

papierfabriek bazel

Heb je ooit stilgestaan bij het maakproces van papier? In Bazel leer je er alles over, want hier vind je een heuse papierfabriek (Papiermühle). Al in de vijftiende eeuw werd er in deze stad papier gemaakt, waarna er een professionele fabriek gebouwd werd in latere eeuwen. Vanaf 1980 is de fabriek te bezoeken als museum, waar je zelfs je eigen blad papier kunt maken.

Stadhuis

stadhuis bazel

Het stadhuis van Bazel valt meteen op vanwege zijn prachtige rode kleur. Het gebouw is bovendien versierd met mooie symbolen en heeft een uniek fresco dat geschilderd is door Hans Bock. Wanneer je door de indrukwekkende bogen van het stadhuis loopt, word je verwelkomd door een mooie binnenplaats waar je ook een beeld vindt van de stichter van Bazel: Lucius Munatius Plancus.

Historisch Museum

Barfüsserkirche
James Steakley /wikipedia

Dit museum is verspreid over de hele stad, met maar liefst vier verschillende locaties. Het hoogtepunt is de locatie in de Barfüsserkirche: een kerk die inmiddels is omgebouwd. Je vindt hier historische objecten uit de middeleeuwen, maar ook opgravingen en producten uit de moderne tijd staan centraal in het museum. Zo krijg je een mooi beeld van de rijke geschiedenis van Bazel en omstreken.

Spalentor

Spalentor

Vroeger werd Bazel beschermd door twee verschillende stadsmuren die vijanden buiten de deur hielden. Deze muren werden weer beschermd door verschillende poorten, waar bewakers een mooi uitzicht hadden over de stad en omstreken. Drie van deze poorten zijn vandaag de dag nog steeds te zien in de stad, waaronder de Spalentor. De toren werd gebouwd rond 1350 en heeft dus al eeuwen een centrale plek in de Zwitserse stad Bazel.

Dierentuin

basel dierentuin

Wil je even van iets anders genieten dan de vele culturele gebouwen in Bazel? Dan is een bezoek aan de dierentuin een mooi uitje. Hier vind je meer dan 640 verschillende diersoorten en sta je oog in oog met gorilla’s, pinguïns, reptielen en vissen. De dierentuin heeft ook al een rijke geschiedenis, want deze werd al in 1874 geopend.

Pfalz

pfalz

De rivier de Rijn stroomt al eeuwenlang door de stad Bazel en is bovendien een mooie bezienswaardigheid. Je kunt het beste van deze rivier genieten tijdens een wandeling over de Pfalz. Deze boulevard volgt de rivier en is een gezellige plek waar toeristen en locals samenkomen voor een onbezorgde wandeling in de zon. Neem plaats op een van de bankjes en geniet hier van een heerlijke lunch onder de bomen.

Antikenmuseum

antikenmuseum

Dit museum richt zich helemaal op het leven en de kunst van oude beschavingen, zoals die van de Romeinen en de oude Egyptenaren. Sommige vondsten in dit museum zijn meer dan 3000 jaar oud en zijn al sinds de zeventiende eeuw in het museum te vinden. Hier hangen de mooiste juwelen, maar ook indrukwekkende sarcofagen en beeldhouwwerken uit de oude tijd.

Pharmaziemuseum

Het Pharmaziemuseum van Bazel wordt beheerd door de lokale universiteit en specialiseert zich in oude geneeskunde. Het museum ligt in het historische centrum van de stad en biedt een kijkje in oude laboratoria, maar laat je ook zien hoe eerste hulp door de jaren heen is veranderd.

Spielzeug Welten Museum

Das Spielzeug Welten Museum Basel

Dit museum in Bazel wordt ook wel het poppenhuismuseum genoemd. Dat is niet voor niets want je vindt hier eindeloos veel miniatuurhuizen en bijbehorende accessoires. Daarnaast heeft het museum ook een collectie teddyberen, dus het is de ideale plek voor jong en oud.

Fondation Beyeler

Fondation Beyeler

Liefhebbers van moderne kunst moeten in dit moderne museum iets buiten het centrum zijn. Het gebouw heeft een prachtige architectuur, maar aan de binnenkant is ook meer dan genoeg te zien. Zo vind je hier werken van Picasso, Lichtenstein en Warhol.

De Rijn

bazel rijn

Een van de beste manieren om van Bazel te genieten, is door een tochtje over de Rijn te maken. Neem een van de vele boten en bewonder de historische gebouwen van een afstandje. Bovendien kom je helemaal tot rust tijdens een van deze tochten over de rivier.