Staat er een vakantie naar Zwitserland op de planning of wil je dit land ooit een keer bezoeken? Dan is het de moeite waard om niet alleen de grote steden te bezoeken. Zwitserland kent namelijk een aantal prachtige kleine dorpjes, vol met mooie natuur en interessante cultuur. Je ontdekt het in de top 10 prachtige stadjes in Zwitserland.

10. Grindelwald

Grindelwald
Een groene vallei met de prachtige Alpen in de verte: dat vind je in Grindelwald. Dit plaatsje staat bekend om zijn gletsjers en is daardoor een goede locatie voor mensen die wat avontuur zoeken. Ga skiën in de bergen, maak een bergwandeling door het sneeuwlandschap of neem je mountainbike mee voor een uitdagende tocht. In de avond geniet je van een prachtig uitzicht, wanneer de huisjes van Grindelwald langzaam maar zeker verlicht worden.

9. Lauterbrunnen

Lauterbrunnen
Het zijn de groene velden die dit plaatsje zo mooi en schilderachtig maken. Tegelijkertijd zijn er woeste kliffen rondom Lauterbrunnen te vinden, inclusief 72 watervallen waarbij het water op hoge snelheid naar beneden klettert. Je ziet deze watervallen overal, dus ook vanaf een van de bruggen die over de kabbelende rivier lopen.

8. Guarda

Guarda

Wanneer je op bezoek bent in het Zwitserse Guarda, kom je vooral prachtige architectuur tegen. De huizen in dit dorpje komen bijna allemaal uit de zeventiende eeuw. Hun gevels zijn allemaal kleurrijk beschilderd, wat dit dorpje zo mooi en levendig maakt. De omliggende bergen zijn de ideale plek voor een wandeling, terwijl je hier in de winter een aantal schaatsbanen vindt waar jij je gehuurde schaatsen uitprobeert.

7. Appenzell

Appenzell

Appenzell is de plek waar je moet zijn als je op zoek bent naar een echt authentiek Zwitsers dorpje. De houten huizen en blokhutten hebben allemaal de typisch Zwitserse stijl. Daarnaast heeft Appenzell ook nog een groot centraal plein, van waaruit je de rest van het dorp verkent. Bezoek het kasteel van dit plaatsje of ga naar de prachtige historische kerk. Het gemeentehuis is ook een bezienswaardigheid: met bijzondere beschilderde muren.

6. Iseltwald en Brienz

Iseltwald
bienz

Deze twee dorpjes liggen allebei aan het grote meer van Brienz. Wanneer je één van de twee dorpjes bezoekt, kan je meteen naar de ander door de boot over het meer te nemen. Hier geniet je niet alleen van uitzicht over het water, maar maak je ook een wandeling door een kleurrijk centrum met felgekleurde voordeuren. In Brienz verken je de wereld van de houtbewerking, maar heb je ook toegang tot een mooie waterval. De berg naast de twee dorpjes is een goede attractie voor waaghalzen.

5. Andermatt

Andermatt in de sneeuw
Andermatt

Het plaatsje Andermatt heeft een perfecte ligging in de vallei. Het ligt namelijk op een plek waar maar liefst acht verschillende bergpassen samenkomen. Er is dus genoeg mooie natuur om te verkennen in de omgeving. Het is mogelijk om hier te skiën, maar je kunt er ook mountainbiken en wandelen. Ben je een groot liefhebber van vissen? Ga dan naar het lokale riviertje en probeer om een grote vis aan de haak te slaan.

4. Wengen

Wengen

De inwoners van Wengen weten het dorpje mooi te houden door er geen auto’s toe te laten. Dat maakt het een goede bestemming voor mensen die op zoek zijn naar wat extra rust. De huizen van dit dorp zijn gebouwd aan de voet van een berg, waardoor je veel hoogteverschillen vindt in Wengen. Het is niet voor niets dat vooral wandelaars graag in het plaatsje verblijven.

3. Gimmelwald

Gimmelwald

Ook deze plaats in de Alpen laat helemaal geen auto’s toe, waardoor rust gegarandeerd is. Je vindt het dorp op ongeveer de helft van een berg, dus je geniet hier ieder moment van een prachtig uitzicht. Het is mogelijk om naar het dorp te wandelen, maar er gaat ook een kabelbaan naar Gimmelwald. Wanneer je er eenmaal bent, zie je altijd en overal de besneeuwde bergtoppen van de Alpen.

2. Spiez en Interlaken

Spiez

Deze twee dorpjes liggen redelijk dicht bij elkaar en worden door sommigen de mooiste dorpen van heel Zwitserland genoemd. Spiez vind je aan de oever van het meer van Thun, dus je kijkt hier uit over helderblauw water. Ga hier naar het eeuwenoude kasteel of bezoek de kerk, die maar liefst duizend jaar oud is. Interlaken wordt omringd door bergen en is daardoor een goede plek om te paragliden.

1. Murren en Soglio

Soglio

Murren en Soglio zijn twee dorpjes die omringd worden door groene bergen en heuvels. Je geniet er van de stilte en van de ruimte, maar de natuur is ook aanlokkelijk. Maak gebruik van de vele wandelpaden in de omgeving of geniet van de prachtige wilde bloemen die overal in de dorpen groeien. Beide dorpjes hebben een iconische kerk die er meteen voor zorgen dat jij de echte Zwitserse sfeer voelt.