Hoewel vaak alle aandacht vaak naar Stockholm gaat, heeft Göteborg ook alle troeven om als bestemming in Zweden te dienen voor een stedentrip. Met heel wat verborgen schatten uit het verleden en heden en tal van musea, kan je hier makkelijk enkele dagen spenderen in de havenstad. Probeer zeker ook wat tijd op het water door te brengen en verken de archipel die net voor de kust ligt. Hier zijn 15 bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek in Göteborg .

Göteborg Kunstmuseum

goteborg kunstmuseum

Dit museum opende zijn deuren in 1923, net op tijd voor de internationale tentoonstelling die plaatsvond in Göteborg . Je kunt er tal van Europese kunstwerken bewonderen, van de vijftiende eeuw tot zelfs moderne kunstenaars. De grootste bezienswaardigheid hier zijn echter de negentiende-eeuwse Scandinavische kunst met namen zoals Edvard Munch en Anders Zorn. Uiteraard ontbreken ook grootmeesters zoals Picasso, Monet en van Gogh hier niet.

Botanische tuinen

botanische tuin goteborg
De botanische tuin van Göteborg (botaniska trädgård) is gelegen in het centrum van de stad en heeft een oppervlakte van maar liefst 175 hectare. Zo zijn er niet alleen serres met meer dan vierduizend planten, maar is er ook een natuurreservaat en arboretum. De botanische tuin heeft met 1500 exemplaren ook de grootste verzameling orchideeën. Een favoriet onder de plantenliefhebbers is de sophora toromiro, een boom van Paaseiland die niet meer bestaat in zijn natuurlijke habitat.

Liseberg

Liseberg 1
Pretpark Liseberg is een echte must voor jonge gezinnen. Het attractiepark is gelegen in het centrum trekt dan ook al bijna honderd jaar heel wat volk. Met heel wat groen en rollercoasters is er dan ook voor iedereen wel wat. Wie houdt van een adrenalinerush moet zeker de Balder uitproberen, een houten rollercoaster die jaarlijks tot de beste in zijn soort wordt beschouwd.

Haga

Haga

Ooit was deze wijk in het zuidwesten van de stad een buurt met een slechte reputatie. Tegenwoordig bestaat de wijk uit geplaveide straatjes die omringd zijn door bakstenen pakhuizen en negentiende-eeuwse huizen. Het was de bevolking zelf die in de jaren 70 streed voor het behoud van het karakter van de wijk. Met de vele cafés, restaurants en winkels is het nu een van de hipste wijken van Göteborg .

De archipel van Göteborg

archipel goteborg
Net voor de kust van Göteborg liggen er tal van kleine eilandjes. Een leuke daguitstap vanuit de stad is om deze autovrije eilanden te gaan verkennen. Vanuit de haven kun je makkelijk de ferry nemen en van eiland naar eiland hoppen. Het is de perfecte uitstap om het vissersverleden van de stad te leren kennen.

Slottsskogen

Slottsskogen

Slottsskogen is het stadspark van Göteborg en is gelegen in het zuidwesten van de wijk Haga. Met ruim 137 hectare aan groen is het de perfecte omgeving voor een ochtendloopje of een wandeling op een zonnige zomerdag. Ook is er een gratis zoo in het stadspark waar je heel wat dieren typerend voor het Noorden kan zien.

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen
In dit negentiende-eeuwse stadspark vind je duizenden rozen en tal van historische bouwwerken. Zo dateert het pittoreske koffiehuis al van 1874, maar de echte blikvanger is het Palmhuset. Deze dateert al van 1878 en is gebaseerd op het Crystal Palace in Londen. In deze serre tref je tal van tropische planten aan.

Universeum

Universeum
Gelegen dicht bij het Liseberg ligt het Universeum. Deze bezienswaardigheid benadert wetenschappelijke onderwerpen op een kindvriendelijke manier en stelt verschillende diersoorten tentoon. De blikvanger is de Ocean Zone, waar je in een grote watertank onder andere haaien en andere tropische diersoorten aantreft. Ook is er een indoor tropisch regenwoud vol kleurrijke vogels en aapjes.

Avenyn

avenyn

Deze avenue begint bij de Kungsportsbron en strekt zich diagonaal doorheen de stad. Je treft er heel wat dure winkels aan en in de avond is het de ideale plaats voor een heerlijk diner of voor wie graag een stapje in de wereld zet.

Feskekôrka

Feskekôrka

De Feskekorka (vis kerk) is de vismarkt van de stad Göteborg en is gelegen op de oevers van het kanaal. Het bouwwerk is makkelijk te verwarren met een kerk, gezien het is geïnspireerd op de typische stavenkerken uit het noorden. Dit is de plaats voor wie graag verse vis op zijn bord ziet verschijnen.

Aeroseum

aeroseum

De luchthaven van Göteborg heeft een militair deel die is gewijd aan het Koude Oorlogtijdperk. In de jaren 50 was deze hangar geheim, maar nu is het een luchtvaartmuseum open voor het publiek. Er zijn tal van helikopters en gevechtsvliegtuigen te zien waar je zelfs even in de cockpit kan plaatsnemen.

Maritiman

Maritiman

In het centrum van de stad vind je vijftien erfgoedschepen die zijn aangemeerd. Deze komen in alle formaten en vormen samen een museum die je een kijkje doet nemen in het militaire en zeevaartverleden van Göteborg .

Volvo Museum

volvo museum

Zweden’s favoriete automerk ontstond in de stad Göteborg . Het is dus niet zo verwonderlijk dat je hier een museum vindt die ieder model tentoonstelt die ooit op de markt werd gebracht. Een must voor autoliefhebbers.

Paddan Tour

paddan tour
Paddan zijn een soort lage bootjes die worden gebruikt voor sightseeing op de kanalen en de haven van Göteborg . Ieder uur vertrekken er twee tot drie bootjes waarmee je de stad vanaf het water kan verkennen. Deze zijn hop-on, hop-off waardoor je kan afstappen bij de bezienswaardigheid waar je wat meer tijd wil doorbrengen. Een tour met een Paddan mag je niet missen in een stad waar er een sterke maritieme atmosfeer hangt.

Götaplatsen

Götaplatsen
Götaplatsen 2

Dit plein is een cultureel district op zichzelf, door de aanwezigheid van het kunstmuseum, het theater, de concertzaal en de stadsbibliotheek. Op het plein vind je ook een standbeeld van Poseidon in de fontein die op het eind van de Avenyn staat.