Kabbelende rivieren in een mooi landschap: je vindt dit bijzondere plaatje op veel Europese plekken terug. Europa telt talloze rivieren die door meerdere landen stromen. Maar welke rivieren hebben nou de langste lengte van allemaal? Je ontdekt het in deze top 10 langste rivieren in Europa.

10. Dnjestr – 1.411 kilometer

De Dnjestr is te vinden in het oosten van Europa. Hier stroomt de rivier door zowel Oekraïne als Moldavië. De start ligt in de Karpaten: een berggebied in Oekraïne. Vervolgens stroomt de rivier langzaam maar zeker naar het zuiden, waar hij uitmondt in de Zwarte Zee. Wat deze rivier zo mooi maakt: hij heeft ontzettend veel bochten en is bovendien erg rustig. Doordat het water in de winter bevriest, is het niet de meest geschikte route voor schepen.

9. Belaya – 1.420 kilometer

Belaya

De naam van deze rivier betekent “de witte”, wat vooral te danken is aan het prachtige heldere water. Het is een Russische rivier, gelegen in de republiek Basjkirostan. Voor de inwoners van deze republiek is het een belangrijke rivier, wat voor een deel komt door de handel die via de rivier gedreven wordt. Daarnaast is het een belangrijke locatie voor het toerisme. Er worden veel pleziertochten georganiseerd op de rivier en het is een populaire bestemming voor mensen die willen raften.

8. Oka – 1.500 kilometer

Oka

Ook de Oka is een belangrijke Russische rivier, die door het midden van het Europese gebied stroomt. Een groot deel van de rivier is te bevaren, waardoor het een geliefde route is voor handelsschepen. Zij moeten er wel rekening mee houden dat de rivier vijf maanden per jaar is dichtgevroren. Tot een paar jaar geleden waren de winters in Rusland zo streng, dat de rivier zelfs een autoweg werd tijdens de koudste maanden van het jaar.

7. Kama – 1.805 kilometer

Kama

De Kama is een belangrijke rivier in Rusland, want het is de langste zijrivier van de Wolga. Deze rivier zorgt er dus voor dat de Wolga een constante stroom van water krijgt aangevoerd. Wanneer je de route van de Kama volgt, begin je in de bergtoppen en eindig je in een stuwmeer dat vervolgens overgaat op de Wolga. Er zijn nog meer stuwmeren op de route te vinden, zoals het Kamastuwmeer en het Votkinstuwmeer.

6. Petsjora – 1.809 kilometer

Petsjora
Het is duidelijk dat Rusland een aantal imposante rivieren heeft. Zo ook de Petsjora, een rivier in het noordoosten van het Europese deel van Rusland. De oorsprong van de rivier ligt in het Oeralgebergte, waarna hij richting het noorden stroomt en uitmondt in de Petsjorabaai. Deze baai ligt tussen de Barentszzee en de Karazee. Doordat deze rivier zo noordelijk stroomt, komt hij in de poolcirkel terecht. Hier genieten vooral watervogels van het rustige landschap aan de oevers van de Petsjora.

5. Don – 1.870 kilometer

don rivier
Nog een rivier in Rusland, maar deze keer in het zuiden van het land. Hierdoor doorkruist de Don ook de grenzen van Oekraïne. De rivier start net iets onder Moskou, waarna hij richting het zuiden kabbelt. De Don ligt niet ver van de Wolga, een belangrijke rivier in Rusland. Er zijn ook een aantal belangrijke steden te vinden aan de oever van deze rivier, zoals Rostov aan de Don.

4. Dnjepr – 2.287 kilometer

Dnjepr

De Dnjepr is een rivier die zowel door Rusland, Wit-Rusland als Oekraïne stroomt. Hij vormt bovendien een belangrijke natuurlijke grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne. De laatste paar honderd kilometer zijn belangrijk voor de energievoorziening van deze landen. Hier liggen namelijk meerdere stuwmeren die allemaal worden gebruikt om energie mee op te wekken.

3. Oeral – 2.428 kilometer

oeral rivier
Deze rivier stroomt door zowel Rusland als Kazachstan en heeft zijn naam te danken aan het gebergte waar de oorsprong van de rivier ligt: het Oeralgebergte. Er liggen een aantal belangrijke steden aan de oevers van deze rivier, waaronder Orsk, Orenburg, Oral en Atıraw. Het einde van de Oeral mondt uit in de Kaspische Zee.

2. Donau – 2.888 kilometer

Donau

Er zijn meerdere muziekstukken aan de Donau gewijd. Muzikanten uit verschillende eeuwen vonden de rivier zo indrukwekkend, dat ze de schoonheid van de Donau in muziek wilden uitdrukken. De rivier stroomt door meerdere Europese landen: Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne. Het is dus niet vreemd dat dit een van de langste Europese rivieren is.

1. Wolga – 3.465 kilometer

Wolga

Hij is al een aantal keer genoemd in dit lijstje: de langste rivier in Europa is de Wolga. Je vindt deze rivier in het westen van Rusland, waar hij allerlei vertakkingen heeft. Hierdoor stromen er talloze andere lange rivieren langs de oevers van de Wolga. Vroeger was deze rivier nog langer, maar daar kwam verandering in toen de Russen een deel van het stroomgebied wilden indammen en bebouwen.