Het maakt niet uit hoe goed je je auto kent, hij gaat niet eeuwig mee. Zelfs de meest betrouwbare auto zal het van tijd tot tijd begeven. De vraag is niet ‘of’ maar ‘wanneer’ en daar moet je op voorbereid zijn. Gelukkig kan het overgrote deel van deze problemen worden vermeden met een beetje voorbereiding en kennis vooraf. Met dat in gedachten hebben we onze top 3 tips voor pech onderweg samengesteld – hoe er mee om te gaan en niet in paniek te raken.

Blijf kalm

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: blijf kalm. Als je gestrest bent, is het moeilijk om helder te denken en goede beslissingen te nemen. Pech onderweg gebeurt vaak snel, waardoor je weinig tijd hebt om te reageren. Het is dus belangrijk om zo kalm mogelijk te blijven. Houd in gedachten dat, hoewel pech niet ideaal is, het een deel van het leven is. Het beste wat je kunt doen is kalm blijven en de tijd verstandig gebruiken.

Controleer de vloeistoffen

Als je pech hebt, heb je tijd om een snelle inspectie van je auto uit te voeren. Eén ding dat je nooit mag overslaan is het controleren van je vloeistoffen: Motorolie, remvloeistof, transmissievloeistof, ruitenwisservloeistof en, indien mogelijk, de stuurkolomvloeistof. Je kunt de peilstok of de oliepeilindicator op het dashboard gebruiken om het oliepeil te controleren. Voor de rest kun je een schone doek gebruiken om een visuele inspectie uit te voeren: 

  • Motor: Kijk uit naar verbrande olie, een buitensporige hoeveelheid witte rook, een sterke benzinelucht of een ratelend geluid uit de motor. Dit kan betekenen dat er een probleem is met de motor en dat je zo snel mogelijk naar een garage in de buurt moet gaan.
  • Remvloeistof: Deze moet rood en schoon zijn, niet zwart en vuil. 
  • Transmissievloeistof: Deze moet een lichte roodachtige kleur hebben. 
  • Ruitenwisservloeistof: Deze moet helder blauw zijn. Stuurkolom vloeistof: Deze moet een lichtgouden kleur hebben. Als je je zorgen maakt over de vloeistoffen, gebruik dan een betrouwbare online bron om uit te vinden hoe ze eruit moeten zien.

Bel de wegenwacht of een ander bedrijf

Als je al het bovenstaande hebt geprobeerd en de auto wil niet starten, bel dan de wegenwacht. Zorg dat je een paar gegevens bij de hand hebt, zoals jouw locatie, het merk, model en bouwjaar van de auto en een korte beschrijving van het probleem. Sommige pechbedrijven zullen je vragen om door het systeem van de auto te lopen. Zorg er ten alle tijde voor dat je goed verzekerd bent. Het is van groot belang dat je overal pechhulp in Europa hebt.