Valencia is de derde grootste stad van Spanje, gevestigd aan de westkust. De stad heeft interessante historische gebouwen, maar ook een bekend modern gebouw, ‘Ciutat de les Arts I les Ciències’, de nummer 1 van deze lijst. Het typisch Spaanse visgerecht Paella kun je hier het beste eten, omdat het er van oorsprong vandaan komt.

13. Mercado Central

Mercado
Mercado 2
Jordiferrer/wikicommons

Een prachtige oude (1928) markthal in art nouveau-stijl. Het is de oudste overdekte markt van Europa die nog in werking is. Een prachtige koepel van zo’n 30 meter hoog met daaronder ongeveer 300 marktkraampjes waar je specialiteiten uit de buurt kunt kopen. De markt is geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 – 14.30 uur, dan begint de siësta

12. Bioparc

Bioparc
Gabriel Villena /flickr

Ben je met de kinderen in Valencia, ga dan zeker naar dit leuke dierenpark. Geen kleine hokjes, maar mooie open ruimtes om te leven. Er zijn vier ecosystemen, : Equatoriaal Afrika , de Savanne ,Wetland en Madagaskar waar de dieren zoveel mogelijk in hun eigen leefomgeving wonen.

11. Torres de Serranos

Torres de Serranos
Diego Delso/wikicommons

In de middeleeuwen was de stad Valencia ommuurd, de Torres de Serranos (en de Torres de Quart) zijn de overblijfselen uit deze periode. De torens zijn de grootste stadspoort in Europa. Bovenop de poort heb je een prachtig uitzicht over de stad.

10. Estadio Mestalla (voetbalstadion)

Estadio Mestalla

Valencia staat bekend om haar voetbal club Valencia CF. Deze club speelt in het stadion Estadio Mestalla, dat gevestigd is aan de oostkant van de stad. Het stadion biedt plaats aan 52.000 toeschouwers. Het stadion is gedateerd. Daarom werd er vanaf 2007 gewerkt aan een nieuw stadion in het noordwesten van de stad, Nou Mestella genaamd. Helaas is de bouw van dit stadion in het jaar 2009 stil gelegd door financiële problemen. Het nieuwe stadion gaat een imposant stadion worden, het gaat plek bieden aan 75.000 mensen.

9. La Lonja de la Seda (de zijdebeurs)

La Lonja de la Seda
John Butler/wikicommons

Eén van de mooiste Europese, civiele, gotische gebouwen is La Lonja de la Seda. Dit 15e -eeuwse gebouw is gevestigd aan het centrale plein Plaza del Mercado. Van oudsher was het gebouw een zijdebeurs. Hier werd volop zijde verhandeld in de gouden eeuw van Valencia. De vierkante toren in het midden van het gebouw deed dienst als gevangenis. Je kunt een kijkje in het gebouw nemen. Dan zie je prachtige bewerkte plafonds, mooie kamers en indrukwekkende vloeren.

8. Plaza de Toros (stierengevechten arena)

Plaza de Toros

De stierengevechten arena van Valencia is vanaf het midden van de 19e eeuw gevestigd in het centrum van Valencia. Het gebouw heeft sterke overeenkomsten met het Colosseum van Rome. Plaza de Toros betekent ‘plein van de stieren’. Hier worden tot op de dag van vandaag de typisch Spaanse stierengevechten gehouden. Daarnaast wordt de arena gebruikt voor concerten en andere festiviteiten.

7. L’Oceanográfic (aquarium)

L’Oceanográfic
L’Oceanográfic2
Diliff/wikicommons

In het moderne gebouw Ciutat de les Arts i les Ciències (zie nummer 1 van deze lijst) bevindt zich het aquarium L’Oceanográfic. Het is een ontwerp van Santiago Calatrava en bestaat uit negen watertorens. Elke toren laat een deel van één van de negen oceanen zien. Je vindt in dit aquarium naast vele vissoorten ook dolfijnen, zeehonden, walrussen, pinguïns, pelikanen en allerlei soorten haaien.

6. Eixample (authentieke wijk)

Eixample

In het centrum van Valencia vlakbij het stadhuis is de wijk Eixample gelegen. Hier vind je het authentieke Valencia terug met vele oude straten en steegjes. Er bevinden zich hier grote winkelketens, maar ook kleinere, chiquere winkels en boetieks. Ook het treinstation ‘Valencia Estació del Norte’ is hier gevestigd. Dit station is zeer mooi bewerkt met mozaïek en keramiek.

5. Parque Natural de la Albufera (natuurpark)

Albufera

Parque Natural de la Albufera bevindt zich niet in de stad Valencia. Toch is het op 11 kilometer afstand gelegen natuurpark zeker een bezoek waard. Het park heeft een grootte van 200 km² en is gelegen aan een lagune. Hier vind je een zeer grote verscheidenheid aan planten en dieren. Er zijn hier vele wandelpaden en wandelroutes te vinden, maar ook per boot kun je een tocht maken door het park.

4. Playa Malvarossa (strand)

malvarossa

Het stadsstrand van Valencia draagt de naam Playa Malvarossa. Het lange, brede strand bevindt zich vlak naast de haven van de stad. Hier vind je naast strand ook een boulevard met een aantal horecagelegenheden en sfeervolle terrassen.

3. Kathedraal van Valencia

katherdraal valencia

Eind 13e eeuw werd er in Valencia een witte kathedraal gebouwd, toegewijd aan de heilige maagd Maria. De kerk is gebouwd in verschillende stijlen, namelijk de barokke, de gotische en de Romaanse stijl. Dit maakt de kathedraal tot een indrukwekkend geheel. Hier zijn vele kunstschatten te vinden, waaronder schilderijen van Francisco Goya. Ook wordt hier de beroemde ‘heilige Graal’ bewaard. Dit is een kelk die in het jaar 1785 kapot viel, maar daarna werd gerestaureerd.

2. Plaza del Ayuntamiento (plein)

Ayuntamiento 2
Ayuntamiento

Het belangrijkste centrale plein van Valencia is het Plaza del Ayuntamiento. Dat betekent stadhuisplein. Het heeft niet altijd deze naam gehad, het heeft al meerdere namen gedragen. Aan het plein bevinden zich vele oude prestigieuze gebouwen. Ook is hier een schitterende grote fontein geplaatst, omringt door gras en bloemen. ’s Avonds wordt het plein prachtig verlicht en komen inwoners van Valencia hier om te ontspannen.

1. Ciutat de les Arts I les Ciències (cultuur en wetenschappelijk centrum)

Ciutat de les Arts I les Ciències

Het cultuur en wetenschappelijk centrum van Valencia is een zeer spectaculair modern bouwwerk. Ciutat de les Arts I les Ciències bevindt zich in de rivierbedding van de Turia rivier. Het is ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava. De bouw is begonnen in het jaar 1996 en de opening vond plaats in 2009. Het immense gebouw valt met name op door de bijzondere vormgeving. Hier bevinden zich het operagebouw ‘El Palau de les Arts Reina Sofia’, het wetenschapsmuseum ‘El Museu de les Ciències Príncipe Felipe’, een bioscoop, een planetarium en een aquarium (zie nummer 7 van deze lijst).