Wanneer je ooit in de Spaanse stad Granada bent geweest, zal je zeker wel het indrukwekkende Alhambra gezien hebben. Dit gebouw is een eeuwenoud fort dat vandaag de dag nog steeds een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad is. Leer de leukste feitjes over dit paleis in de top 10 weetjes over het Alhambra.

10. Het begin werd gemaakt door de Romeinen

Voordat het Alhambra gebouwd werd, hadden de Romeinen al een kleine nederzetting op deze plek staan. Dat veranderde toen de Moren aan de macht kwamen in deze Spaanse regio. Ze veroverden het gebied en zagen meteen dat deze plek zich perfect leende voor een tactisch fort. Het heeft jaren geduurd voordat het gebouw eindelijk af was, want het werd pas opgeleverd in de veertiende eeuw.

9. Het is constant verbouwd

Alhambra verbouwd

Wanneer je vandaag de dag het Alhambra bezoekt, krijg je een historisch fort te zien. Toch zie je niet hoe het paleis er oorspronkelijk uitzag. Door de jaren heen is er namelijk steeds verbouwd en uitgebreid bij het Alhambra. Sommige delen van het gebouw stammen uit de negende eeuw, terwijl er ook kamers zijn die pas in de veertiende eeuw werden gebouwd. Hierdoor zie je meteen goed hoe de architectuur door de jaren heen veranderde.

8. Er zijn duizenden inscripties te vinden

Alhambra inscripties

Tijdens een tour door het Alhambra is het de moeite waard om de muren en plafonds van dichtbij de bekijken. Ze zijn niet alleen versierd met de talloze sierlijke ornamenten, maar zijn ook nog eens bijna allemaal beschreven. Het Arabisch schrift is op verschillende plekken in het fort te vinden. Zo versierden de bouwers van het paleis de muren met gedichten, persoonlijke wensen en stukjes uit de Koran.

7. Slechts één paleis voor twee religies

Alhambra ook christelijk

Oorspronkelijk werd het Alhambra gebouwd door de Moren, die het islamitisch geloof aanhangen. Het overgrote deel van dit paleis is dus ook ingericht met tekenen die bij dit geloof horen. Daar kwam verandering in toen het Alhambra werd overgenomen door een katholieke heerser in 1492. Hij zorgde er meteen voor dat een aantal delen van het paleis werden aangepast, zodat het mogelijk was om ook het christelijke geloof aan te hangen in het gebouw.

6. Er zijn bewust schoonheidsfoutjes gemaakt

niet perfect

Tijdens het bouwen van het Alhambra, werden de normen van het islamitische geloof aangehouden. Dat betekent dat het niet toegestaan was om perfectie na te streven. Dat zou namelijk een belediging zijn voor God. Daarom zie je hier en daar enkele decoraties die niet zo perfect zijn als je zou denken. Denk bijvoorbeeld aan geometrische vormen die niet helemaal symmetrisch zijn en delen van het paleis die niet zo weelderig zijn versierd.

5. Het is een van de grootste Spaanse attracties

spaanse toeristenlokatie

Spanje kent meer dan genoeg bijzondere bouwwerken, maar het Alhambra is een van de populairste van het land. Dagelijks verwelkomt het fort meer dan 6.000 bezoekers, wat het een van de best bezochte attracties in Spanje maakt. Daarom is het altijd verstandig om je entreekaartjes ver van tevoren te regelen, anders loop je het risico dat je het fort niet mag betreden.

4. Een deel is vernietigd

Toen de Fransen Spanje bezetten, hebben ze een deel van dit eeuwenoude paleis vernietigd. Dat deden ze vooral met bommen, die grote stukken van het gebouw hebben verwoest. Tot ver in de negentiende eeuw hebben lokale bewoners hun best gedaan om het gebouw zo veel mogelijk te renoveren. Hele muren moesten opnieuw gebouwd worden, maar ook authentieke tegels en historische inscripties moesten vervangen worden.

3. Het was oorspronkelijk wit

Na de bouw van het Alhambra, werd er besloten om de muren allemaal wit te maken. Er werd gehoopt dat dit ervoor zou zorgen dat het gebouw beter bewaard zou worden, net als de kunstwerken in het Alhambra. Door de jaren heen is de kleur veranderd, want de zon zorgde ervoor dat het paleis langzaam maar zeker zijn bekende rode kleur kreeg.

2. Het heeft een antiek koelsysteem

koelsysteem

Wanneer je door het Alhambra loopt, zal je merken dat er overal wel fonteinen en zwembaden te vinden zijn. Dat heeft een belangrijke reden. Dit water zorgde er namelijk voor dat het leven in het paleis niet te heet zou worden. Bewoners konden altijd verkoeling zoeken in het water en het water zorgde er bovendien voor dat de binnentuinen koeler aanvoelden.

1. De tegelmuren zijn wiskundige hoogstandjes

alhambra muren

Er zijn in totaal 17 behangpatroongroepen en in het Alhambra zijn ze allemaal te vinden in de prachtige islamitische ornamenten op de muren van het paleis. Een wiskundig hoogstandje, zeker voor die tijd!