Córdoba, gelegen in het Spaanse Andalusië, heeft niet alleen een rijk historisch verleden. De stad straalt ook een magnetische aantrekkingskracht uit op cultureel gebied. Op architecturaal vlak word je vooral getrakteerd op de Moorse stijl. Bourgondische levensgenieters komen in de oude binnenstad in Córdoba eveneens ruimschoots aan hun trekken. Culinaire restaurants zijn er dertien in een dozijn, samen met de tapasbars. Wie ‘s avonds een stapje in de wereld wil zetten, kan terecht in een van de exotisch getinte flamenco bars. Hieronder in een notendop de top 10 bezienswaardigheden van Córdobadie de moeite waard zijn om te bezoeken.

10. Puerta del Puente

Puerta del Puente

De Puente de Romano, een 240 meter lange brug, verbindt de stadsgedeelten tussen de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente. Puerta del Puente ligt er een beetje verweesd bij. In de tweede helft van de 16de eeuw werd deze brug op verschillende tijdstippen gebouwd. Oorspronkelijk maakte deze brug deel uit van de stadsmuur rond de stad in Zuid-Spanje. Het is één van de belangrijkste deuropeningen om de stad te bereiken.

9. Plaza de las Tendillas

Plaza de las Tendillas
Pedro J Pacheco/wikicommons
Plaza de las Tendillas2

In het historische oude Romeinse centrum van Córdoba bevindt zich Plaza de las Tendillas. Dit plein is de grote slagader die verschillende straten van de stad met elkaar verstrengeld. De constructie van de Plaza del Puenta startte in 1908 en onderging verschillende facelifts door de jaren heen. De laatste renovatie van het plein dateert van 1999. Het monument van de Grote kapitein (El monumento al Gran Capitan) en het majestueuze hotel Suizo zijn de grote blikvangers.

8. Calleja de la Flores

Calleja de la Flores

Wie op zoek is naar pittoreske plekjes, dan mag Calleja de la Flores niet ontbreken op de bucking list. Letterlijk vertaald heet deze straat ‘bloemenstraat’. Planten en bloemen zijn het handelsmerk in deze kleine steegjes in de binnenstad. Wie een ansichtkaart van Córdoba koopt, ziet meteen deze populaire straat. Het nabijgelegen idyllisch pleintje maakt een bezoek meer dan de moeite waard.

7. Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera
Plaza de la Corredera2

Dit unieke rechthoekige plein uit de 18de eeuw is het mekka waar verschillende evenementen en markten worden georganiseerd. Oorspronkelijk was het de ingangspoort van het amfitheater. Ook werden in een ver verleden nog stierengevechten georganiseerd op deze plaats. Tegenwoordig is de Plaza de la Corredera het decor van impressionante galerijen waar je rustig kan flaneren.

6. Torre de Calahorra

Torre de Calahorra
EmDee/wikipedia

Deze toren heeft al heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan door de eeuwen heen. In de 18de eeuw was het een tijdje een gevangenis en de volgende eeuw werd er een meisjesschool gehuisvest. Tegenwoordig doet dit gebouw dienst als Instituut voor Interculturele dialogen en is er een museum ondergebracht. Via audiovisuele presentaties krijg je tekst en uitleg over de geschiedenis van Córdoba. Toeristen hebben vanop het dak van de toren een panoramisch uitzicht op de stad en de moskee.

5. Medina Azahara

Medina Azahara

Voor alle duidelijkheid. Medina Azahara ligt zo een 8 kilometer afstand van het centrum van Córdoba. De betekenis van Medina Azahara is schitterende stad en was vroeger een Arabisch-islamitisch bolwerk. De oppervlakte van 112 hectares zorgen ervoor dat Medina Azahara één van de grootste archeologische sites is in Spanje. De bezoekers zien slechts tien procent van de ruïnes, maar een bezoek aan Medina Azahara is warm aan te bevelen. Reisgidsen, die verschillende talen spreken, zorgen voor een ideale omkadering om deze ruïnes te bezoeken.

4. Palacio de Viana

Palacio de Viana
Palacio de Viana2

Palacia de Viana is het schoolvoorbeeld om te zien hoe vroeger de rijken leefden. Het porselein, meubelen, schilderijen, wandtapijten en leder imponeren naast de talrijke patio’s en de grote tuin. Een streling voor het oog met patio’s die een eigen authenticiteit hebben bewaard: middeleeuws, Moors, Romeins…. Dit allegaartje vind je allemaal terug in het Viana paleis.

3. Romeinse brug (Puente Romano)

Puente Romano

Zoals zoveel bouwwerken in Cordoba, heeft de Romeinse brug een lange geschiedenis te vertellen. Gebouwd onder het bevel van de Romeinse keizer Augustus, betekende deze brug heel veel voor de stad. Tegenwoordig lopen toeristen over de brug wanneer ze op weg zijn naar de Calahorra toren. In het midden van de brug staat een standbeeld van San Rafael, de patroonheilige van Córdoba.

2. Alcazar de los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos
Alcazar de los Reyes Cristianos2

Alcazar de los Reyes Cristianos is het Fort van de Christelijke Monarchen en is een voormalig koninklijk paleis. Het bevat enkele van de mooiste tuinen die men zich kan voorstellen. Het is overigens de plaats waar de vorsten Isabella en Ferdinand de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Christopher Columbus ontvingen.

1. Mezquita

Mezquita
Mezquita 2
Mezquita 3

De mezquita van Córdobais één van ‘s werelds meest indrukwekkende gebouwen. Elk jaar vergapen 1,5 miljoen toeristen zich over dit indrukwekkende monument met verschillende architecturale stijlen, samen met het verenigen van religieuze elementen van de islam en de westerse cultuur. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. Een bezoek aan de Mezquita geeft je een glimp van hoe het was in de oudheid.