Zon, cultuur en lekker eten: je vindt het allemaal in de Spaanse badplaats Bilbao. Je vindt deze plaats helemaal in het noorden van Spanje, waar meer dan genoeg te beleven is. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt zien en ondernemen in deze zonnige stad? Lees dan vooral verder, want hier is de top 10 bezienswaardigheden in Bilbao.

12. Zubizuri

Zubizuri
Didier Descouens/wikimedia commons

Bilbao kent niet alleen oude cultuur, maar ook veel prachtige moderne architectuur (zie ook de nummer 1!). De Zubizuri, een voetgangersbrug , behoort tot de laatste categorie. Andere namen voor de brug zijn Campo Volantin Bridge en Puente del Campo Volantin. De brug werd ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava.

11. Santiagokathedraal

Santiagokathedraal
Santiagokathedraal2

Waarschijnlijk is deze kerk, die in 1950 is verheven tot kathedraal, al rond het jaar 1300 gemaakt, toen Bilbao nog een kleine gemeenschap van vissers was. De kerk werd gebouwd ter ere van de apostel Jacobus die in Spanje “Santiago” wordt genoemd. Deze kathedraal is dan ook te vinden op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

10. Basiliek van Begoña

Basiliek van Begoña

Deze prachtige basiliek heeft een ideale ligging op een heuvel in de stad. Hierdoor geniet je van een prachtig uitzicht wanneer je dit bouwwerk bezoekt. De basiliek stamt uit de zestiende eeuw en is een belangrijke pelgrimskerk. Er gaat namelijk het verhaal rond dat de maagd Maria bij deze kerk is verschenen in de zestiende eeuw. De basiliek speelt een grote rol in het dagelijks leven in Bilbao, aangezien veel bewoners de kerk regelmatig bezoeken voor geluk.

9. Plentzia strand

Plentzia Beach

Bilbao is dan niet een van de grootste badplaatsen in Spanje, de stad heeft nog steeds een heerlijk strand waar je volop van de zon geniet. Plentzia is een prachtig uitgestrekt strand waar je heerlijk kunt zwemmen, maar ook fijne strandwandelingen maakt. Heb je zin in een uitdaging tijdens je vakantie? Dan is dit de plek om verschillende watersporten uit te proberen.

8. Teatro Arriaga

teatro arriaga
Pedro J Pacheco /wikimedia commons

Een van de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen in Bilbao is Teatro Arriaga. Dit gebouw stamt uit 1890 en heeft prachtige barokke stijl. Het theater heeft zijn naam te danken aan een van de grootste componisten van Spanje: Juan Crisostomo de Arriaga. Sommige mensen noemen hem ook wel de Spaanse Mozart. Je geniet het beste van dit prachtige bouwwerk wanneer je een voorstelling bijwoont in Teatro Arriaga.

7. La Ribera markt

Ribera

Heb je zin om wat lokaal eten te proeven tijdens je bezoek aan Bilbao? Dan moet je bij de La Ribera markt zijn. Dit is een van de grootste overdekte markten in heel Europa en de perfecte plek om boodschappen te doen. De kraampjes van La Ribera serveren ook verse tapasgerechten, zodat je de keuken van Bilbao als geen ander proeft.

6. Maritiem Museum

Bilbao heeft natuurlijk een prachtige ligging aan zee, dus het is niet gek dat je hier een bezoek kunt brengen aan het Maritiem Museum (Museo Marítimo Ría de Bilbao). Dit museum vind je aan de waterkant en vertelt je iets over de geschiedenis van de stad. Zo leer je over de relatie die Bilbao met de zee heeft en zie je een aantal van de historische schepen van de stad.

5. Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa
Azkuna Zentroa is een historisch pand in het centrum van Bilbao, maar je kunt hier ontzettend veel beleven. Het gebouw stamt uit 1910 en werd oorspronkelijk gebruikt als een opslagplaats voor de wijnhandel. In 2010 is het helemaal gerenoveerd en kan je er terecht voor een leuke film of een tentoonstelling. Er is daarnaast ook een restaurant in het gebouw te vinden, net als een aantal winkels. Het rooftop zwembad is een van de letterlijke hoogtepunten die je in Bilbao vindt.

4. Euskal Museoa

Bilbao ligt in het gebied dat ook wel het Baskenland wordt genoemd. Hier wonen dus veel Basken, een volk dat in bepaalde gebieden van Europa leeft. Wanneer je meer wilt weten over deze cultuur en geschiedenis, moet je naar het Euskal Museoa gaan. Dit museum staat helemaal in het teken van de ontwikkeling van de Basken en vertelt je over het dagelijks leven van deze bevolking. Je leert niet alleen hoe ze eeuwen geleden leefden, maar ook over de Basken die vandaag de dag nog steeds in het gebied te vinden zijn.

3. Museo de Bellas Artes de Bilbao

Wanneer je iets te weten wilt komen over de kunstwereld van Bilbao en omstreken, moet je in dit museum zijn. In het Museo de Bellas Artes de Bilbao vind je namelijk kunstwerken die bij drie stromingen horen: klassieke kunst, moderne kunst en kunst van de Basken. Door de combinatie van oude werken en moderne werken, hebben kunstliefhebbers hier meer dan genoeg om te bewonderen.

2. Casco Viejo

casco viejo
Casco Viejo is een speciale wijk in het centrum van Bilbao. Hier bewonder je de historische architectuur van de stad. De huizen zijn versierd met prachtige kleuren en er zijn voldoende knusse pleintjes te vinden. Hier geniet je van muziek, maar heb je ook de kans om een lekker hapje te eten in een lokaal restaurant.

1. Guggenheim Museum

Guggenheim museum
Guggenheim museum bilbao

Als je het hebt over wereldberoemde musea, dan hoort het Guggenheim Museum zeker in dat rijtje thuis. Het museum heeft ook een locatie in Bilbao, waar je een indrukwekkende collectie moderne kunst vindt. Niet alleen de kunst is mooi, want het gebouw staat ook bekend om zijn bijzondere architectuur. Dit mag je dus niet overslaan tijdens je vakantie in Bilbao.