Košice is niet de grootste stad van Slowakije, maar wel een prachtige bestemming voor iedereen die van geschiedenis houdt. Deze culturele stad vind je in het oosten van Slowakije en wordt omringd door indrukwekkende bergen. Tijdens je bezoek aan Košice zijn er een aantal dingen die je zeker niet mag missen. Dit zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden van Košice.

10. Hlavná Ulica

Hlavná Ulica
Het is niet moeilijk om de weg te vinden in Košice, want de mooiste bezienswaardigheden liggen allemaal aan één straat: Hlavná Ulica. Deze hoofdstraat is het hart van de stad. Je vindt hier een aantal prachtige monumenten, maar kunt ook tot rust komen in gezellige parkjes en genieten van een drankje op de verschillende pleinen die je tegenkomt. Wanneer je in de buurt van deze straat blijft, ben je altijd in de buurt van de Slowaakse cultuur.

9. St. Urban Toren

St. Urban Toren
De oude klokkentoren van de Sint-Elisabethkathedraal vind je direct naast de kerk. Dit is de St. Urban Toren. De toren werd al in de vijftiende eeuw gebouwd, maar is door de jaren heen steeds een klein beetje aangepast. Na een grote brand in 1960 werd de toren gerestaureerd en direct naast de kathedraal geplaatst. Je kunt de toren vandaag de dag nog steeds bezoeken. Binnen vind je een kleine collectie wasfiguren van prominente Slowaken.

8. St. Michael kapel

St. Michael kosice
Marian Gladis/wikipedia

De kathedraal is niet het enige gotische bouwwerk dat je in het centrum van Košice kunt vinden. De St. Michael kapel is veel kleiner, maar net zo mooi om te zien. Deze kleine kapel staat in de buurt van de kathedraal en staat op de plek waar voorheen het kerkhof van Košice te vinden was. De kapel ziet er aan de binnenkant precies hetzelfde uit als een gemiddelde kerk, alleen is alles net iets kleiner dan je gewend bent.

7. Immaculata

Immaculata
Scotch Mist/wikipedia

Aan het einde van de hoofdstraat van Košice vind je de Immaculata. Dit is een klein pleintje met daarop een indrukwekkend standbeeld. Het standbeeld werd in 1720 gemaakt en staat symbool voor alle slachtoffers die in Košice overleden nadat de pest uitbrak. Deze epidemie vond plaats tussen 1709 en 1710 en was verantwoordelijk voor talloze slachtoffers. Bovenop het standbeeld staat de heilige maagd Maria, want zij wordt bedankt voor het beëindigen van de epidemie.

6. De Mikluš gevangenis

miklus gevangenis
In een zijstraat van Košice vind je twee oude gebouwen die van buiten niet erg indrukwekkend lijken. Hun geschiedenis is ontzettend rijk. Deze huizen werden in de zeventiende eeuw namelijk getransformeerd in een gevangenis. Tijdens een audiotour kan je de oude gevangenis ontdekken en meer informatie opdoen over het harde rechtssysteem dat vroeger in Košice heerste.

5. Levočský Dom

Levočský Dom
FORTEPAN / Krasznai Gyula

Heb je zin om een drankje te drinken in de oudste kroeg van Košice? Dan moet je bij Levočský Dom zijn. Deze kroeg werd al in de vijftiende eeuw geopend en is sindsdien bijna altijd een gezellige plek geweest waar de bevolking van de stad een drankje kwam drinken. De kroeg was in 1626 de plek waar het huwelijk tussen de prins en prinses van Transsylvanië werd gesloten.

4. Beggar’s House

beggars house
Vlakbij de Immaculata vind je dit prachtige huis dat gebouwd is in een art nouveau stijl. De bijnaam van dit huis is ook wel het Beggar’s House, wat komt door het standbeeld van een bedelaar dat bovenop het huis te zien is. Het verhaal gaat dat deze bedelaar rijk is geworden van alle giften die hij kreeg, waardoor hij dit indrukwekkende huis kon laten bouwen.

3. Oude stadhuis

stadhuis kosice
Als bezoeker van Košice kan je het oude stadhuis niet overslaan. Dit oude gebouw is inmiddels namelijk het toeristencentrum van de stad. Je kunt tijdens je bezoek aan dit mooie monument meteen wat informatie opdoen over de rest van de stad en een kleine expositie bezoeken.

2. Theater

theater kosice
Het theater in Košice is een indrukwekkend gebouw. Oorspronkelijk stond er op deze plek een theater dat uit 1756 stamde, maar de architect van het huidige theater deed zijn best om een indrukwekkend monument te bouwen. Overdag kan je een tour doen en de prachtige zaal ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook een kaartje kopen voor een voorstelling.

1. Sint-Elisabethkathedraal

Sint Elisabethkathedraal
Deze gotische kerk is een opvallende trekpleister in het centrum van Košice. De bouw van de kathedraal startte al in 1378, maar het duurde honderden jaren voordat de Sint-Elisabethkathedraal eruitzag zoals vandaag. De kerk is prachtig versierd met indrukwekkende ornamenten. De meeste van deze sculpturen kun je vinden aan de noordzijde van de kerk. Je ziet hier afbeeldingen van mensen die de hemelpoort bereiken, maar je kunt ook een oude zonnewijzer uit 1477 bewonderen. Deze kathedraal is de grootste uit heel Slowakije, dus zeker de moeite waard tijdens je bezoek aan deze stad.