In het hart van Europa vindt je onder Oostenrijk en boven Kroatië, het kleine landje Slovenië. Hoewel het niet een populair vakantieland is, heeft het toch veel moois te bieden. Er zijn bergen, stranden, meren, charmante dorpjes en bruisende historische steden. Overweeg eens een vakantie naar Slovenië of breng een bezoek aan de onderstaande bezienswaardigheden als je in een land in de buurt van Slovenië op vakantie bent of gaat.

10. Ptuj (stad)


Mihael Grmek/wikimedia

Aan de Drava rivier in het oosten van Slovenië vind je de stad Ptuj. Dit is een van de oudste steden van Slovenië, afkomstig uit de Steentijd. Nog steeds is de stad rijk aan historische gebouwen. Het kasteel Ptuj Grad steekt boven de stad uit. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Je vindt er een verzameling kunst en kunstvoorwerpen. Een bezoek aan het uit de Romeinse tijd afkomstige Orpheus Monument, het 13e -eeuwse Dominicanenklooster (nu een museum) en het stadhuis zijn ook de moeite waard. Heb je zin in ontspanning? Ga dan naar de thermen van Ptuj. Elk jaar is er in de stad een carnavalsfeest (Kurentovanje), in de periode dat er in Nederland ook carnaval wordt gevierd.

9. Koper (kustplaats)

Slovenië beschikt over een klein stukje kust aan de Adriatische Zee. Hieraan bevindt zich de oude stad Koper. Van oudsher is Koper een belangrijke havenplaats, die deel uit maakte van het Venetiaanse rijk onder de naam Caprea. Hoewel Koper niet veel door toeristen wordt bezocht heeft het toch een aantal interessante attracties. In het hart van de stad vind je het Tito plein. Voor een uitzicht over de stad kun je terecht in de Bell toren van Campanile en in het gerenoveerde Praetorian Paleis ben je voor even terug in de tijd. Op het Koper Marina strand kun je heerlijk relaxen en/of een duik nemen in de zee.

8. Kranska Gora (bergen)

Kranska Gora staat met name bekend als wintersportbestemming. De bergplaats bevindt zich in het noordwesten van Slovenië. Je kunt hier in de winter overnachten in het Vitranc resort en van daaruit skiën en snowboarden op de steile bergen, waar bijna elk jaar wel sneeuw valt. Maar ook in de zomer kun je in Kranska Gora terecht voor uitdagende wandelingen en tochtjes op een (gehuurde) mountainbike. Ben je niet zo’n fanatiekeling? Geniet dan in rust van de prachtige uitzichten, de luxe van de hotels en het heerlijke eten van wereldklasse restaurants.

7. Maribor (stad)

Na de hoofdstad Ljubljana (de nummer 4 van deze lijst) is Maribor de grootste stad van Slovenië. Maribor bevindt zich vlakbij Oostenrijk aan de Drava rivier. De stad staat bekend om zijn wijn industrie, in en rondom Maribor zie je volop druivenvelden. Je vindt er zelfs de oudste wijnrank ter wereld. Deze is meer dan 450 jaar oud. Tijdens een wijntour kun je een bezoek brengen aan het populaire Old Vine House met een enorme Vinag Wijn kelder. Maribor beschikt over meerdere charmante, historische pleinen, waaronder Main Square, Castle Square en Slomškov Square. In en rondom Maribor kun je terecht voor vele outdoor recreatieve mogelijkheden.

6. Piran (kustplaats)

Het zuidwestelijke puntje van Slovenië draagt de naam Piran. Dit is tevens een kustplaats aan de Adriatische Zee. Net als Koper (de nummer 9 van deze lijst) maakte ook Piran meer dan vijf eeuwen deel uit van het Venetiaanse rijk. Hoewel Piran erg klein is, heeft het toch veel te bieden. Het is historisch, schilderachtig en heeft mooie uitzichten. Met name een bezoek aan het Tartinijev trg plein, Venetian House (het oudste huis van de stad) en de St. George Kerk zijn de moeite waard. Je kunt er ook wandelen over de stadsmuren of vanaf een van de pieren in het water springen voor een verfrissende duik in de Adriatische Zee.

5. Celje (kasteel)

Celje is een kleine, oude stad, die zich aan de oevers van de Savinia rivier bevindt. Als je richting het stadje rijdt dan zie je al van verre de grootste attractie van Celje: een enorm 14e -eeuws kasteel, dat zich bovenop een heuvel bevindt. Bij het kasteel is op een binnenhofje een gezellig cafeetje gevestigd en een leuke speelplek (met een groot schaakbord) voor de kinderen. Een wandeling door het oude gedeelte van het stadje Celje is ook een bezoek waard. Hier vindt je indrukwekkende middeleeuwse gebouwen, gezellig steegjes en traditionele eetcafés.

4. Ljubljana (hoofdstad)

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is een van de meest indrukwekkende plekken van het land. De stad is gevestigd in het midden van Slovenië. Ljubljana is kleiner dan de meeste Europese hoofdsteden, maar dat wil zeker niet zeggen dat er minder te doen is. Tromostovje, ook wel Triple Bridge genoemd, is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Dit zijn drie pittoreske bruggetjes vlakbij elkaar die samen de rivier overspannen. Het oude gedeelte van Ljubljana beschikt nog over originele Romeinse stadsmuren, middeleeuwse pleinen en kastelen. Het bekendste kasteel bevindt zich op een heuvel. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Ontspannen kun je in het populaire Tivoli Park. Kunst en architectuur liefhebbers kunnen terecht in de vele musea. Dan is er nog een indrukwekkende dierentuin en de Sloveense Filharmonie.

3. Postojna (grotten)

In het zuidwesten van Slovenië vindt je de kleine stad Postojna. Het stadje staat bekend om zijn unieke grottenstelsel. Deze strekt zich uit over een lengte van 20 kilometer, bestaande uit hallen, kamers en galeries. Sommige plafonds hebben een hoogte van maar liefst 50 meter. Je kunt met een treintje door delen van het grottenstelsel rijden. De meest interessante gedeelten van de ondergrondse wereld bekijk je te voet, van heel dichtbij. Ten noorden van Postojna bevindt zich een middeleeuws kasteel, dat in de wand van een grot is gebouwd.

2. Triglav Nationaal Park

Voor avontuurlijke wandelingen in de natuur kun je terecht in het Triglav Nationaal Park. Het grootste gedeelte van dit park bevindt zich in de Julian Alpen met als hoogtepunt de top van de Mount Triglav, die je kunt beklimmen of per kabelbaan kunt bereiken. In het dal van de bergen ligt het kalme meer Bohinj. Via een houten 19e -eeuws bruggetje kun je de Vintgarkloof overbruggen en met een steile trap bereik je een plek van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de Savica waterval. Je kunt ook nog gaan raften op de Soca rivier.

1. Bled (meer)

Als je een bezoek brengt aan het Triglav Nationaal Park (de nummer 9 van deze lijst), dan kom je op de weg er naartoe langs een prachtig meer, dat omringd wordt door de Julian Alpen, Bled genaamd. In het midden van het meer ligt een klein eilandje met daarop een 17e -eeuwse kerk. Het smaragdgroene meer is niet zo groot. Hierdoor is het mogelijk om in een paar uur tijd om het meer te wandelen. Je kunt ook een paard huren en rondom het meer rijden, een roeiboot huren om het water te bevaren of in 15 minuten tijd naar het 17e -eeuwse Bled kasteel klimmen, dat zich naast het meer bevindt. Vanaf dit kasteel heb je adembenemende uitzichten over het meer.