Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. De stad bevindt zich in het midden van het land. Hoewel het niet een grote stad is, heeft het toch erg veel te bieden. Het is een oude stad, die nog beschikt over middeleeuwse pleinen, kastelen en romeinse stadsmuren. De rivier de Ljubljanica stroomt door het centrum van de stad. Hier overheen vindt je spectaculaire bruggen. Ook voor kunst, architectuur, winkels en lekker eten kun je in Ljubljana terecht. De stad beschikt over toprestaurants, zoals het Multi award-winnende JB’s, Spazja (met seizoensgebonden mediterrane lekkernijen) en Strelec (voor een creatieve keuken) bij het kasteel van Ljubljana (de nummer 1 van deze lijst).
Ga je een bezoek brengen aan meerdere musea? Overweeg dan om de Ljubljanakaart aan te schaffen. Hiermee kun je voor een vast bedrag niet alleen een bezoek brengen aan musea, maar ook aan het kasteel van Ljubljana (de nummer 1 van deze lijst), Ljubljana Zoo (dierentuin) en Volčji Potok Arboretum (een botanische tuin).

10. Neboticnik gebouw


Thomas Ledl/wikicommons

In Ljubljana bevinden zich niet veel wolkenkrabbers. Toch staat het grootste gebouw van het voormalig Joegoslavië in Ljubljana. Dat is het Neboticnik gebouw, afkomstig uit het jaar 1933. Het dertien verdiepingen hoge gebouw is gevuld met winkels, eetgelegenheden en woningen. Op de bovenste verdieping bevindt zich een café waar je kunt genieten van de beste koffie van de stad en een prachtig uitzicht over Ljubljana.

9. Miklošičeva street

In Ljubljana vindt je de beste Jugendstil, Art Nouveaux architectuur van Europa. Als je hierin geïnteresseerd bent, kijk dan goed omhoog als je door de in de noordelijk gelegen Miklošičeva street loopt. Hier vindt je namelijk heel veel Jugendstil architectuur. De Coöperatieve Business Bank Building is hiervan het hoogtepunt. In de gevel van dit gebouw heeft de architect de kleuren van de Sloveense vlag verwerkt in geometrische patronen. Ook in het Grand Hotel Union, een lux Art Nouveaux gebouw, is prachtige Jugendstil architectuur te bespeuren.

8. Modern Art Gallery (museum)

Voor cultuurliefhebbers is er in Ljubljana volop te beleven. Er zijn vele musea gevestigd, zoals de oude wereld Nationale Galerie (vol met oude kunst), het Stadsmuseum (waar je het Ljubljana van de Romeinse tijd terug ziet) en de Moderne Kunstgalerie. Deze laatste galerie wordt ook wel het Ljubljana Museum of Modern Art genoemd. Hier vindt je naast een grote collectie van 20ste -eeuwse Sloveense kunst ook tijdelijke tentoonstellingen met nieuw artistiek werk. Het gebouw is ook een documentatie-, studie-, onderzoeks- en educatie-centrum. Hiermee wordt kunst dichter bij het publiek gebracht.

7. Iron Bridge

In het hart van de oude stad (de nummer 3 van deze lijst) bevindt zich over de rivier de Ljubljanica de Iron Bridge. Deze wordt ook wel Dragon Bridge genoemd, omdat zich aan de uiteindes van de brug grote drakenbeelden bevinden. Hoewel de draken gemaakt zijn van metaal beweert een legende dat de draken met hun staarten gaan kwispelen als een maagd de brug passeert. De draak staat symbool voor de stad Ljubljana.

6. Nationale Universiteitsbibliotheek

Een zeer bekende naam uit het verleden van Ljubljana is: Jože Plecnik. Deze Sloveense architect heeft de stad aan het begin van de 20e eeuw opnieuw ontworpen. Hij gaf de stad een nieuwe rivierkade, kanalen, een grote begraafplaats (Zale) en vele nieuwe gebouwen. Het beste werk van Plecnik is de architectuur van de Nationale Universiteitsbibliotheek. Dit uit 1941 afkomstige gebouw bevindt zich in het zuiden van het centrum, vlakbij de Ljubljana rivier. Het immense bouwwerk heeft spectaculaire bronzen deuren met deurknoppen die versierd zijn met paarden. Ook van binnen ziet het gebouw er prachtig uit. Hier vindt je onder anderen zwart marmer, een verlichte zuilengalerij, glazen muren (in de algemene leeskamer) en bijzondere lampen. Als je wilt kun je een rondleiding krijgen door dit gebouw. Zo kom je meer te weten over Jože Plecnik en zijn architectuur.

5. Central Market

Slovenen maken vaak een grapje over het woord organisch. Volgens hen is er in hun taal geen woord voor, omdat alles er organisch is. Als je over de Centrale markt van Ljubljana loopt, dan snap je wat de Slovenen met dit grapje bedoelen. Op dit centrale plein vindt je een markt vol met groentes, vers zee voedsel en de beste honing die je ooit hebt geproefd. Het marktplein vindt je vlakbij de Iron Bridge (de nummer 7 van deze lijst) aan de rivier de Ljublijana.

4. Tivoli City Park

Het Tivoli City Park bevindt zich ten noordwesten van het centrum. Het heeft een oppervlakte die veel groter is dan het stadscentrum. Aan de rand van dit park vindt je de Dierentuin van Ljubljana. In het park zijn het Tivoli Kasteel (met daarin een kunstcentrum), museum, zwembad, sportcomplex, nachtclub en cafés gevestigd. Het Tivoli City Park is er al sinds 1813. Het is vernoemd naar de Parijse Jardins de Tivoli. In 1920 werd het park gerenoveerd door Jože Plečnik, een architect die in deze tijd veel meer van de stad Ljubljana opnieuw ontwierp (zie de nummer 6 van deze lijst). De Jakopič Promenade, die door het gehele park loopt is van zijn hand. Ook legde hij een visuele as aan, die loopt van het Tivoli-kasteel via de Triple Bridges (de nummer 2 van deze lijst) naar het Kasteel van Ljubljana (de nummer 1 van deze lijst).

3. De oude stad

Als je via de Triple Bridges (de nummer 2 van deze lijst) op de zuidelijke kade van de Ljubljana rivier stapt, dan voel je je ineens terug in de tijd. In dit oude gedeelte van Ljubljana vindt je vele barokke en Middeleeuwse gebouwen. In de Indrija Lace Gallerie vindt je interessante mode creaties afkomstig uit het zuiden van Slovenië. Ook zijn er in de oude stad vele gezellige cafeetjes gevestigd, waaronder het bekende Vinoteka Movia. Dit café is gespecialiseerd in Sloveense wijnen en is gevestigd in het Stadhuis. Op de Central Market (de nummer 5 van deze lijst) kun je terecht voor allerlei lokale lekkernijen.

2. Triple Bridges

De Triple Bridges verbinden het nieuwe deel en het oude deel van Ljublijana met elkaar. De drie pittoreske bruggetjes overspannen samen de rivier de Ljubljanica. Door Jože Plečnik werden de drie bruggetjes in 1931 tot een geheel gemaakt. Vanaf de Triple Bridges heb je prachtig uitzicht over de rivier, de Oude Stad (de nummer 3 van deze lijst) en Central Market (de nummer 5 van deze lijst). Vele voetgangers passeren dagelijks deze trekpleister, maar je kunt er ook onderdoor varen. Er zijn vele rondvaartboten, die over de rivier varen. Een aanrader is de handgemaakte houten Ljubljanica boot.

1. Kasteel van Ljubljana

Het Kasteel van Ljubljana bevindt zich aan de zuidelijke rand van het centrum op een heuvel, waardoor je vanaf hier een adembenemend uitzicht over de stad hebt. Je kunt er komen via een kort steil pad, een minder steil pad, een kabelbaan of een toeristische trein. Het middeleeuwse kasteel deed van de 9e eeuw tot de 17e eeuw dienst als zetel van de heersers van de provincie. In de 16e eeuw werd het kasteel getroffen door een aardbeving en vanaf de 17e eeuw werd het gerenoveerd. De renovatie is nu bijna compleet. Je kunt een bezoek brengen aan de kapel, de toren, twee bruidssuites en een cafetaria. Er vinden ook optredens en tentoonstellingen plaats in het kasteel.