Belgrado, de hoofdstad van Servië, is misschien niet de eerste stad die bij je opkomt om te gaan bezoeken. Nochtans heeft deze stad een interessante geschiedenis en heel wat bezienswaardigheden. Deze bruisende stad zit vol verborgen parels. Niet voor niets wordt een bezoek aan Belgrado steeds populairder. Wij geven jou dan ook graag een lijst van 12 bezienswaardigheden mee die je er absoluut moet gezien hebben als je naar Belgrado gaat.

12. Splavs (rivierclubs)

splav

Wist je dat Belgrado één van de beste feeststeden ter wereld is? De rivier clubs of Splavs, zijn hier verantwoordelijk voor. Aan de samenvloeiing van de 2 grote rivieren zit het in de zomer aan de oevers vol mensen. De feestjes in de Splavs beginnen meestal rond middernacht en duren tot ‘s morgens vroeg. Er is een verscheidenheid aan muziek voor iedereen.

11. Beton Hala

Beton Hala is een stedelijk riviergebied bij de Branko-brug. Het is een van de coolste plekken om rond te hangen. Het kan er een ideale plek zijn om na de vele bezoeken een beetje te ontspannen. Je vindt er ook de betere restaurants met internationale gerechten. Snuif er de sfeer op en feest mee met de live muziek die er gespeeld wordt.

10. St Sava tempel

St Sava
St Sava2
Vol de nuit/wikipedia

De St. Sava-tempel is de op een na grootste orthodoxe kerk ter wereld. Deze tempel is genoemd naar Sava, een Servische monnik uit de 13e eeuw. De Sava tempel staat op de heuvel Vracar. De bouw van de tempel begon in 1935 en is één van de opvallendste gebouwen van de stad. Ook ‘s avonds is deze tempel een streling voor het oog als hij prachtig verlicht is. Buiten de kerk is een mooi park met fonteinen.

9. Crkva Ruzica

Crkva Ruzica
White Writer/wikipedia

Crkva Ruzica, of de Rozenkerk, ligt op het fort Kalemegdan. Het is de oudste kerk in Belgrado. Deze rozenkerk is gewijd aan Moeder Gods. De kerk Ruzica werd in 1521 verwoest door de binnenvallende Ottomaanse Turken en later gebruikt als buskruit magazijn. Binnen in de kerk zal je al gauw de kroonluchters, gemaakt van wapens, zien. Het zijn geweldige voorbeelden van oorlogskunst.

8. Avala toren

avala belgrade

De Avala toren staat op de Avalaberg aan de rand van Belgrado. Met zijn 205 meter is hij de grootste toren van Belgrado en de Balkan. Het uitzicht aan de top is adembenemend. Op een prachtige, zonnige dag heb je een geweldig uitzicht tot wel 100 km rondom. Het is een nieuwe toren aangezien de oude in 1999 door een NATO bombardement werd verwoest, op deze manier moest de radio in Servië worden platgelegd. In 2008 is begonnen aan de bouw van een nieuwe toren en een jaar later was deze klaar.

7. Nikola Tesla museum

tesla museum

Nikola Tesla is een van de mensen waar de Serviërs het meest trots op zijn. Deze briljante Servisch-Amerikaanse uitvinder, ingenieur en futurist, werd onder andere bekend om het ontwikkelen van moderne wisselstroom-elektriciteit. Bovendien was hij ook een pionier in de ontdekking van röntgentechnologie, radar, afstandsbediening, elektrische spoel en radio. Daarnaast is ‘s werelds meest geweldige elektrische auto naar hem vernoemd. Het Nikola Tesla Museum bevat allerlei soorten documenten, boeken, tekeningen en foto’s met betrekking tot het werk van Tesla.

6. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija is een bosrijk riviereiland. Deze populaire plek trekt in de zomer massa’s vakantiegangers. Dit schiereiland is een oase van talrijke sportvelden en lange stranden. Het is onder andere beroemd omwille van zijn aanbod aan sportmogelijkheden zoals bijvoorbeeld watersporten, golf, rots klimmen,… Maak op de terugweg ook zeker een foto van de indrukwekkende Ada-brug, één van de symbolen van Belgrado.

5. Joegoslavisch Historisch museum

Ben je geïnteresseerd in de fascinerende geschiedenis van Joegoslavië, dan is dit een absolute aanrader. In het museum van Joegoslavische geschiedenis vind je een buitengewone verzameling van duizenden voorwerpen, historische documenten, geschenken, foto’s, wapens en films uit de communistische periode. Je zal een beter zicht krijgen van waar Joegoslavië over ging.

4. Zemun

Zemun
Julian Nitzsche/wikipedia

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Zemun officieel een deel van Servië. Voordien was het de meest zuidelijke stad van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.
Met zijn smalle straatjes en goed bewaard gebleven architectuur is Zemun een traktatie om te voet te ontdekken. De Donau-kade ligt net om de hoek, met veel leuke restaurants waar je kan relaxen en genieten van de frisse bries en het prachtige uitzicht.

3. Knez Mihailova

Knez Mihailova

Hou je van winkelen? Dan moet je hier zeker en vast eens doorlopen. Tal van winkels, restaurants en boekhandels liggen in Knez Mihailova verscholen in de stijlvolle 19e-eeuwse gebouwen. Artiesten zorgen er bovendien voor dat deze straat één van de meest levendige is van de stad.

2. Skadarlija

Skadarlija

Skadarlija is een levendig, geplaveide straat in het hart van Belgrado. Er hangt nog een typisch Boheemse sfeer. Het was de ontmoetingsplek voor artiesten en kunstenaars. Deze plek wordt dan ook niet voor niets het ‘Belgrado Montmartre’ genoemd. Tegenwoordig vind je er tal van restaurantjes, galeries, antiek- en souvenirwinkels.

1. Kalemegdan

Kalemegdan

Kalemegdan is het kroonjuweel van Belgrado. Dit meest bezochte deel van de stad bestaat uit de oude citadel en het Kalemegdan park. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de Sava en de Donau. Het is en blijft de meest favoriete attractie bij zowel de toeristen als de plaatselijke bevolking. De citadel en omgeving zijn dan ook een gezellige plek met marktjes en restaurants.

Belgrado is nooit hetzelfde. Het is een stad die nooit slaapt. Een sterk gevoel van vrijheid zweeft door de straten. Gulle mensen staan er ook altijd klaar staan ​​om te helpen. Het is een stad je je vast en zeker eens moet gezien hebben.