Glasgow is de grootste stad van Schotland. De stad is centraal in het land gevestigd, maar wordt door de rivier de Glyde verbonden met de zee. Eén van de grootste zeehavens is in Glasgow aan de Glyde gevestigd. Naast de zeehaven is ook de architectuur van de stad zeer bijzonder: moderne bouwwerken worden hier afgewisseld met oude Victoriaanse gebouwen. Ook zijn er vele, zeer voorname musea in Glasgow gevestigd. Deze top lijst bestaat uit 10 bezienswaardigheden, die een bezoek zeer waard zijn. Er zijn in Glasgow echter nog veel meer mooie gebouwen en musea aanwezig. Het is een stad die toeristen zeer veel heeft te bieden.

13. People’s Palace

People's Palace

De People’s Palace is een museum en een wintertuin gevestigd in een groot Victoriaans gebouw. Er zijn wisselende tentoonstellingen, je kunt op deze website het programma raadplegen.

12. Glasgow Necropolis

Glasgow Necropolis

Een bijzonder kerkhof gelegen achter de Kathedraal en gedeeltelijk op een berg en hierdoor heb je mooie uitzichten over de stad. Tussen de Kathedraal en de kerkhof is een brug, een overgang van heden naar het hiernamaals. Op het kerkhof liggen onder andere rijke industriëlen waarbij de grafstenen volledige bouwwerken zijn.

11. Kelvingrove Kunst galerij en Museum

Ten noordwesten van het stadscentrum van Glasgow vind je het enorme Kelvingrove Kunst galerij Museum. In het spectaculaire, historische gebouw bevinden zich in prachtig (in Spaanse barokstijl) gedecoreerde ruimtes, verdeeld over drie verdiepingen, 22 galerijen. Daarin bevinden zich 8000 kunststukken, waaronder Europese kunst van oude meesters, beelden, wapenuitrustingen, keramiek en zilver. Ook zijn er exposities over sport en geschiedenis aanwezig. Op de benedenverdieping bevinden zich tevens tijdelijke exposities. De belangrijkste eigendommen van het museum zijn: ‘De annunciatie’ van Sandro Botticelli en ‘De Christus van de Heilige Johannes van het kruis van Salvador Dali. De inhoud van dit museum is zeer gevarieerd en uitgebreid, er is voor iedereen wel iets naar smaak te vinden. Vlakbij dit museum is een ander bekend museum gevestigd, namelijk het Hunterian Museum en Kunst galerij (de nummer 4 van deze lijst).

10. Clyde Arc (brug)

De meest bijzondere brug van Glasgow is de Clyde Arc. Deze zeer moderne brug bevindt zich ten zuidwesten van het stadscentrum, het overbrugt de rivier de Clyde. Met name in de avond is de Clyde Arc een lust voor het oog, dan wordt de brug kleurrijk verlicht. De regenboogkleuren van de boog van de brug worden dan prachtig weerspiegeld in het water van de rivier. Clyde Arc staat er vanaf 2006. Het heeft een breedte van 96 meter. De constructie van de brug heeft maar liefst £20.3 miljoen gekost, maar voor die prijs staat er dan ook echt iets moois, waar velen van mogen genieten.

10. Botanische tuinen

Botanische tuinen

Nog meer tuinen om te bezoeken in Glascow, de Glasgow Botanic Gardens, te vinden aan de oever van de rivier Kelvin. Er zijn meerdere broeikassen te vinden. De bekendste is de Kibble Palace, een smeedijzeren broeikas die uit het Victoriaanse tijdperk stamt. In deze kas vind je onder meer Australische boomvarens, Callistemon, Musa en Camellia-cultivars.

8. Pollok Country Park

Het best verkozen park van Groot-Brittannië bevindt zich vlakbij Glasgow, ten zuiden van de stad. Het gaat hier om het Pollok Country Park. Van oudsher was het eigendom van de rijke familie Maxwell. In 1966 werd het aan de Glasgow Corporation geschonken. In het park staat het Pollok House, de voormalige residentie van de familie Maxwell. Nu kun je hier de grote privé collectie van de familie bewonderen met onder anderen schilderijen, zilverwerk en meubels. Ook vind je hier in een speciaal ontworpen gebouw, de kunstverzameling van Sir William Burrell. Dan zijn er nog een restaurant en twee winkels in het Pollok Country Park gevestigd. Maar uiteraard is dit park ook buiten de gebouwen om spectaculair. Tijdens een wandeling kun je genieten van het prachtig aangelegde groen en van de rust.

7. Mackintosh Trail (wandelroute)

Charles Rennie Mackintosh is een Schotse architect en ontwerper, die leefde van 1868 tot 1928. Er is in het centrum van Glasgow een speciale wandelroute aangelegd, die loopt langs de gebouwen, die door Mackintosh zijn ontworpen. Het beginpunt is bij zijn meesterwerk, ‘de Glasgow School of Art’. Deze bevindt zich aan de Renfrew Street. De Mackintosh Trail loopt onder anderen langs het ‘Lighthouse’ en langs de ‘Watertoren’, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Kleiner werk van Mackintosh is te vinden in het Hunterian Museum en Kunst galerij (de nummer 4 van deze lijst).

6. Schots Voetbal Museum

Bij Schotland hoort voetbal. De voetbalstadions worden in dit land behandeld als heilige gronden. Zo ook het stadion ‘Hampden Park’. Hier vind je een museum dat volledig is gewijd aan voetbal. Veertien zalen zijn hier gevuld met informatie over hoe het voetbal zich heeft ontwikkeld in Schotland. Zo kom je er onder anderen achter dat Schotland de geboorteplek is van het internationale voetbal. Ook het stadion ‘Hampden Park’, dat ooit (in 1937) het grootste stadion ter wereld was, is een bezoek waard, dat kan door middel van een rondleiding.

5. Tall Ship (museum)

De boot, Tall Ship, dat zich in de haven van Glasgow bevindt, is ingericht als een museum. Het schip stamt uit het jaar 1896 en heeft al vele spectaculaire tochten op zijn naam staan. Nu is het ingericht als een maritiem Museum, waarin de geschiedenis van het schip prachtig wordt weergegeven. Ook is er op het schip een souvenir winkel, mini bioscoop en speelterrein aanwezig.

4. Hunterian Museum en Kunst galerij

Het Hunterian Museum en Kunst galerij is het oudste museum van Schotland. Het enorme Victoriaanse gebouw bevindt zich op de campus van de universiteit van Glasgow, ten noordwesten van de stad, vlakbij het Kelvingrove Kunt Galerij en Museum (de nummer 10 van deze lijst). Verspreid over verschillende gebouwen bevinden zich hier onder anderen zeer uitgebreide kunstcollecties en wetenschappelijke instrumenten. In het Hunterian Museum en Kunst galerij wordt ook werk van de Schotse architect en ontwerper Charles Rennie Macintosh tentoongesteld. Van hem is er ook een wandelroute in Glasgow te vinden (de nummer 7 van deze lijst).

3. Glasgow Science Centre

Glasgow Science Centre

Florian Fuchs/wikimedia

Dit wetenschapsmuseum is een van de populairste toeristenattracties van Schotland. En niet zonder reden, het bestaat uit drie gebouwen. De Schience Mall, een museum vol met exposities die te maken hebben met wetenschap, en waarbij vooral interactie wordt gestimuleerd. De Glascow Tower,het hoogste gebouw ter wereld (127 meter) dat 360% kan draaien. Overigens heeft de toren flink te kampen met mankementen, sinds 2001 is het 80% van de tijd gesloten geweest! En dan is er ook nog een grote IMAX bioscoop in het Science Centre, voor als je een avondje naar de bioscoop wilt!

2. George Square (plein)

Het belangrijkste plein van Glasgow is George Square, vernoemd naar de koning van Schotland (George III). Er staan hier prachtige Victoriaanse gebouwen, waaronder die van het gemeentehuis en van het postkantoor. Op het centrale plein bevinden zich ook een aantal imposante standbeelden en monumenten. Tevens zijn er groene grasveldjes op het plein aangelegd.

1. Kathedraal van Glasgow

Het grote symbool van de stad is de 13e -eeuwse Kathedraal van Glasgow, die zich ten oosten van het centrum bevindt en bereikbaar is via de Cathedral Street. De beroemde gotische kathedraal is de enige in zijn soort, die de protestantse Reformatie (in 1560) heeft overleefd. Tevens behoort de kathedraal tot één van de weinige overgebleven middeleeuwse kathedralen van Schotland. De kathedraal doet dienst als parochiekerk en wordt ook wel ‘Sint Mungo’s Kathedraal’ genoemd. De Kathedraal van Glasgow beschikt over een plafond van het Blacader Aisle en over gebrandschilderde glas-in-lood ramen met daarin een afbeelding van Sint Margaretha en David.