Schotland is een prachtig land met een rijke geschiedenis. Tijdens een bezoek aan dit land is er dus meer dan genoeg om te ontdekken. Wil je weten welke highlights je echt niet moet overslaan tijdens je vakantie? Lees dan deze top 10 bezienswaardigheden in Schotland.

10. Broch of Mousa

Broch of Mousa

Op verschillende plekken in Schotland zijn er brochs te vinden: stenen torens die in de ijzertijd gebouwd werden. Een van de meest beroemde brochs van heel Schotland is te zien op het eiland Mousa, dat in het noorden van het land ligt. Het bouwwerk stamt uit het jaar honderd voor Christus, maar is perfect bewaard gebleven. Dat maakt de Broch of Mousa zo bijzonder: de toren is tot aan de top nog perfect en heeft zelfs de oude trap die naar de top van de toren leidt.

9. Eilean Donan

Eilean Donan

Eilean Donan is een klein eilandje dat middenin een groot Schots meer ligt. Wat dit eilandje zo opvallend maakt, is het grote middeleeuwse kasteel dat hier gebouwd is. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw en moest bescherming bieden tegen Vikingen die het land wilden binnenvallen.

8. Melrose Abbey

Melrose Abbey
Melrose Abbey details

Deze oude ruïne stamt uit het jaar 1136. De abdij werd door een groep monniken gebouwd, die dit deden in opdracht van de toenmalige koning van Schotland: David I. De laatste monnik die in Melrose Abbey woonde stierf in 1590, waarna de abdij voor altijd leeg heeft gestaan. Het is dus niet gek dat er vandaag de dag alleen nog maar een ruïne te zien is van dit bijzondere bouwwerk. Nog steeds kan je de gedetailleerde versieringen bewonderen die Melrose Abbey zo speciaal maken.

7. Cuillin Hills

Cuillin Hills

Wanneer je indrukwekkende bergen wilt zien, moet je bij Cuillin Hills zijn. Deze bergpartij ligt in het noorden van Isle of Skye: een noordelijk eiland van Schotland. Er zijn twee soorten bergen te vinden in het gebied. Ten eerste zijn er de rode granietbergen die er iets uitnodigender uitzien en geschikt zijn voor een wandeling. Tegelijkertijd zie je ook intimiderende zwarte bergen met scherpe pieken. Deze bergen zijn gemaakt van vulkanisch gesteente.

6. Skara Brae

Skara Brae

Schotland is ook de plek waar je een van de best bewaarde dorpjes uit de steentijd kunt vinden. Skara Brae is jarenlang niet te zien geweest doordat het bedekt was door lagen met zand. Tijdens een grote zandstorm in 1850 werd er ineens zoveel zand weggewaaid, dat de stenen huisjes plotseling zichtbaar werden. Deze bouwwerken zijn ouder dan de oude piramides en worden ook wel het Pompeii van Schotland genoemd. Dat komt doordat de eeuwenoude stenen bouwwerken er nog altijd perfect uitzien.

5. Stirling Castle

stirling castle
stirling castle2

Er zijn meer dan genoeg kastelen te vinden wanneer je een rondreis door Schotland maakt. Een van de meest indrukwekkende kastelen is Stirling Castle, een bouwwerk dat bovenop een imposante rots staat. Vanaf dit bouwwerk kijk je meters naar beneden, want de rots heeft een aantal diepe kliffen. In dit kasteel duik je in het Schotland van de zestiende eeuw en geniet je bovendien van een prachtig uitzicht.

4. Luskentyre Beach

Luskentyre
Schotland is natuurlijk niet het land waar je moet zijn voor een zonovergoten strandvakantie. Toch zijn er in dit land meerdere stranden waar je heerlijke wandelingen kunt maken. Een van de mooiste stranden is Luskentyre Beach. Hier vind je uitgestrekte zandduinen en kijk je uit op prachtige bergen in de verte.

3. Loch Ness

loch ness

Het is misschien wel een van de meest beroemde meren ter wereld: Loch Ness. Dat komt natuurlijk door het mystieke monster dat hier al eeuwenlang schijnt rond te zwemmen. Toeristen van over de hele wereld komen naar Loch Ness in de hoop om een glimp op te vangen van dit monster. Tegelijkertijd geniet je hier ook van prachtige natuur. Loch Ness is namelijk het op één na grootste meer van Schotland en het wordt omringd door prachtige glooiende bergen.

2. Ben Nevis

ben nevis
Wanneer je jezelf wilt uitdagen in Schotland, moet je de Ben Nevis trotseren. Dit is namelijk de hoogste klim die je kunt maken in heel Groot-Brittannië. De ene kant van de berg heeft een makkelijk begaanbaar pad waar je ook als onervaren klimmer gebruik van kunt maken. Ben je een echte bergbeklimmer en op zoek naar een avontuur? Dan moet je de andere zijde van Ben Nevis beklimmen.

1. Edinburgh Castle

kasteel edinburgh
kasteel edinburgh 2

Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Schotland, zal je al snel een indrukwekkend kasteel zien. Edinburgh Castle is gebouwd op een berg die direct naast de stad ligt. Dit was een groot voordeel wanneer er oorlog werd gevoerd rondom de Schotse hoofdstad. Vandaag de dag is het vooral een toeristische trekpleister die vrijwel geen enkele toerist overslaat wanneer hij het prachtige Edinburgh gaat bezoeken.

Bekijk hier ons overzicht van alle bezienswaardigheden van steden in Schotland.