Aan de Noordzee in het uiterste noordoosten van Schotland bevindt zich de universiteitsstad Aberdeen. Dit is de derde grootste stad van Schotland (na Glasgow en Edinburgh). Aberdeen staat bekend als universiteitsstad en wordt ook wel de ‘Granite City’ of de ‘Grey City’ genoemd. Deze namen verwijzen naar de vele grijze granieten gebouwen van de stad. Ook de ‘Silver City with the Golden Sands’ wordt gebruikt om Aberdeen te omschrijven, uiteraard verwijst deze benaming naar de pracht van de stad en de goudkleurige stranden. Je kunt in Aberdeen genieten van een strandwandeling, maar ook van een bezoek aan één van de volgende 10 bezienswaardigheden.

10. The Gordon Highlanders Museum

Aan de westkant van het centrum van Aberdeen vind je het Gordon Highlanders Museum. Hier vind je allerlei informatie over 200 jaar aan oorlogen, van Napoleontische tot aan hedendaagse oorlogen. Ook vinden er in het museum wisselende tijdelijke tentoonstellingen plaats en is er in het museum een souvenirwinkel en een tearoom aanwezig, waar heerlijke koffie, thee en andere lekkernijen, waaronder overheerlijke scones, worden geserveerd.

9. Union Square (winkelcentrum)

Het grootste winkelcentrum van Aberdeen is Union Square. Het bevindt zich aan de zuidkant van het centrum en beschikt over 50 stijlvolle winkels, een aantal restaurants, cafés en de grootste bioscoop van Aberdeen. Ook vinden er in dit luxueuze winkelcentrum regelmatig modeshows en andere feesten plaats.

8. Sir Duncan Rice Library (universiteitsbibliotheek)


In 2011 werd er een nieuwe Universiteitsbibliotheek geopend: de Sir Duncan Rice Library. Deze bevindt zich ten noorden van het centrum van de stad, op de campus van de Universiteit van Aberdeen, waar ook King’s College staat (de nummer 6 van deze lijst). De Sir Duncan Rice Library is een enorm groot hypermodern gebouw, ontworpen door het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen architects. Het bestaat uit een oppervlakte van 15.500 m² verdeeld over 10 verdiepingen. Het gebouw doet dienst als cultureel centrum en ontmoetingsplaats voor universiteitsstudenten, maar ook de bewoners van Aberdeen (en toeristen) zijn welkom. Eén van de grootste boekencollecties ter wereld is opgeslagen in deze universiteitsbibliotheek, waaronder exemplaren uit de 13e eeuw.

7. Tolbooth Museum

Het Tolbooth Museum staat in het centrum van Aberdeen. Het bevindt zich in één van de oudste gebouwen van de stad. In deze oude gevangenis vind je informatie over de lokale geschiedenis en ontwikkeling van criminaliteit en straffen door de eeuwen heen. Tijdens een wandeling door het Tolbooth Museum keer je voor even terug in de 17e en 18e -eeuwse cellen. De originele gevangenisdeuren en ramen zijn nog steeds aanwezig in het gebouw.

6. King’s College (Universiteitsgebouw)

De ten noorden van het centrum gevestigde King’s College is één van de belangrijkste universiteitsgebouwen van de Universiteit van Aberdeen. Het is tevens het oudste universiteitsgebouw. Het beschikt over een kapel en een toren (de Crown Tower) uit de 15e en 16e eeuw. Het historische gebouwencomplex heeft de vorm van een vierkant, waarin zich een binnenhof bevindt. Een groot deel van het gebouw is herbouwd. In de 19e eeuw is de laatste vleugel geplaatst met daarin een bibliotheek. King’s college maakt onderdeel uit van de campus, dat bestaat uit een oppervlakte van 350.000 m². Twee derde van alle universiteitsgebouwen en studentenvoorzieningen van de stad zijn op dit terrein gevestigd, waaronder ook de universiteitsbibliotheek Sir Duncan Rice (de nummer 8 van deze lijst)

5. His Majesty’s Theater

Het imponerende His Majesty’s Theater is gevestigd aan de rand van het Granite Park, in het centrum van Aberdeen. Dit is het grootste theater van noordoost Schotland. Het beschikt over prachtige zalen en biedt plek aan meer dan 1400 toeschouwers. Als je wilt weten welke voorstellingen er worden gespeeld, dan kun je dat vooraf het programma van het His Majesty’s Theater bekijken.

4. Maritiem Museum

Aan de historische straat Shiprow in het centrum van Aberdeen bevindt zich vlakbij de haven het Maritiem Museum. Deze bevindt zich in een aantal belangrijke gebouwen, waaronder een voormalige kerk en één van de oudste woonhuizen van de stad. In het museum vind je het verhaal van Aberdeen en haar lange relatie met de Noordzee. Je vindt er informatie over scheepsbouw, snelle zeilboten, visserij, olie industrie (uit de Noordzee) en de geschiedenis van de haven van Aberdeen. Vanuit het museum heb je tevens een prachtig uitzicht op de haven van de stad. Er is in het Maritiem Museum ook een verzameling speelgoed aanwezig, zowel educatief als recreatief.

3. Pittodrie Stadium

De thuisbasis van de voetbalclub Aberdeen FC draagt de naam Pittodrie Stadium. Deze bevindt zich iets ten noordoosten van het centrum, vlakbij de kust. Meer dan 20.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen in het stadium. Het Pettodrie Stadium is daarmee het grootste stadium van Schotland. Wil je een thuiswedstrijd bijwonen van FC Aberdeen bekijk dan vooraf wanneer ze moeten spelen. In de buurt van het stadion is meer te doen op het gebied van sport. Er is ook een Golf centrum, een groot sportcentrum (Aberdeen Sports Village) en een Aberdeen Foodball Club Shop gevestigd.

2. David Welch Wintertuinen (in het Duthie Park)

De David Welch Wintertuinen bevinden zich aan de noordkant van het Duthie Park, dat zich ten zuiden van het centrum van Aberdeen bevindt, aan de rand van de rivier de Dee. De David Welch Wintertuinen is één van de grootste binnentuinen van Europa. Hier bevindt zich gedurende het hele jaar een paradijs aan bloemen, waaronder vele zeldzame en exotische planten vanuit de hele wereld.

1. Sint Machar Kathedraal

De 14e -eeuwse Sint Machar Kathedraal staat ten noorden van het centrum van Aberdeen, aan de rand van het Seaton Park. Het beschikt over een houten plafond dat versierd is met 48 heraldische wapens van Europese koningen, Schotse edelen en Schotse geestelijken. De gebrandschilderde ramen werden in de kathedraal geplaatst in de 19e en 20e eeuw. Ze zijn gemaakt door bekende Schotse kunstenaars en tonen verhalen en legendes, zoals die van Michaël en de draak. De Sint Machar Kathedraal wordt tegenwoordig gebruikt als parochiekerk.