Sint-Petersburg is na Moskou de grootste stad van Rusland. De stad bevindt zich aan de noordwestkust van Rusland aan de Finse Golf, vlakbij Finland. Van oudsher (tot 1991) stond deze stad bekend onder de naam Leningrad, vernoemd naar de overleden premier Vladimir Iljitsj Lenin. De historische binnenstad van Sint-Petersburg staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is er rijk aan historische bezienswaardigheden. Ook kunst, cultuur, tradities en entertainment vind je volop in deze bruisende oude stad.

10. Kazankathedraal

Deze kathedraal wordt ook wel ‘Onze Lieve Vrouw van Kazan’ genoemd. De Kazankathedraal bevindt zich iets ten westen van het oude stadscentrum. De kerk is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw. De architect liet zich hierbij inspireren door de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het bouwwerk is voorzien van een zuilencolonnade. Het interieur is versierd met pracht en praal, gemaakt door kunstenaars. Zo beschikt het over rode granieten zuilen en een marmeren vloer. Tevens is er een icoon van de Madonna van de Kazan aanwezig. Naar dit icoon is de kathedraal vernoemd. Een tijdlang diende de kerk als Museum voor geschiedenis van de Religie en Atheïsme, maar sinds 2002 is de kathedraal teruggegeven aan de orthodoxe kerk en worden er in het gebouw weer katholieke diensten gehouden.

9. Catherine Paleis

Het Catherine Paleis bevindt zich op ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg, in de plaats Tsarskoje Selo. Het paleis is gebouwd in opdracht van Catharina I van Rusland. In de 18e eeuw werd het in Rococostijl ontworpen Catherina Paleis de zomerresidentie van het vorstelijke gezin. Het bouwwerk heeft een zeer majestueus uiterlijk gekregen en is voorzien van een prachtige paleistuin. In de Tweede Wereldoorlog werd het paleis flink aangetast. Het paleis werd hierna geleidelijk herbouwd. In 2003 zag het Catherina Paleis er weer voortreffelijk uit. Dat was tijdens het 300 jarige bestaan van Sint-Petersburg. Het paleis is opengesteld voor publiek. Je kunt hier verschillende zalen bezichtigen, waaronder een spectaculaire balzaal met een prachtig beschilderd plafond. Ook zijn er in het Catherina Paleis vele kunstvoorwerpen, zoals porselein, boeken en kleding, te bewonderen

8. Trinity Brug

De Trinity Brug verbindt het noordelijke deel (Petrogradsky district) met het zuidelijke deel (Admiralteysky district) van Sint Petersburg. De brug is gevestigd over de rivier de Neva en heeft een lengte van ruim 580 meter. Er werd aan het enorme stalen bouwwerk gebouwd van 1897 tot aan 1903.

7. Peterhof (park met paleizencomplex)

Peterhof is een voorstad, die zich aan de Nevabaai ten zuidwesten van Sint Petersburg bevindt. In deze stad bevindt zich een enorm park met daarin een groot paleizencomplex, gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van de tsaren van Rusland. Het eerste paleis werd naar voorbeeld van het Paleis van Versailles gebouwd. Peterhof trekt vele toeristen. Zij komen er niet alleen voor de paleizen, maar ook voor de badplaats.

6. Admiraliteit (bouwwerk)

Aan het begin van de bekende straat Nevsky Prospect (de nummer 3 van deze lijst) bevindt zich de Admiraliteit. Dit gebouw werd ontworpen in neoclassicistische stijl aan het begin van de 19e eeuw door de Russische architect Andreyan Zakharov. Het werd geplaats op de plek waar de eerste scheepswerf van Sint-Petersburg zich bevond. Het bestaat uit een gevel van maar liefst 400 meter lang met in het midden een poort met een 73 meter hoge gouden spits met daarbovenop een windvaan in de vorm van een schip. De Admiraliteit deed (en doet ook nu weer) dienst als hoofdkwartier van de Russchische Marine. De Admiraliteit staat symbool voor Sint-Petersburg. Het wordt ook wel het brandpunt van de stad genoemd.

5. Mariinskypaleis (theatergebouw)

Het meest prestigieuze theater van Sint-Petersburg bevindt zich in het Mariinskypaleis. Het paleis dat werd gebouwd in neoclassicistische stijl, beschikt over vele Korintische zuilen en werd geopend in het jaar 1860. Het theatergebouw bevindt zich aan de zuidkade van de rivier de Mojka recht tegenover de Izaäkkathedraal (de nummer 4 van deze lijst). Er hebben al vele meesters uit de opera- ballet en muziekwereld in het Mariinskypaleis opgetreden. Het is de thuishaven van de Mariinsky Opera, het Mariinsky ballet en het Mariinsky Orchestra. Wil je van te voren kaartjes kopen voor het Mariinsky theater dan kan dat via de website.

4. Izaäkkathedraal


Alex ‘Florstein’ Fedorov

De Izaäkkathedraal bevindt zich recht tegenover het Mariinskypaleis (de nummer 5 van deze lijst), aan de overzijde van de rivier de Mojka aan het Izaäkplein. Het is een Russisch-orthodoxe kathedraal, afkomstig uit het begin van de 19e eeuw, met een zeer opvallende markante gouden koepel, die al van verre is te zien. Er zijn rondom de koepel twaalf beelden van engelen geplaatst, naar een ontwerp van Josef Hermann. De binnenzijde van de koepel is rijkelijk versiert met schilderingen. Ook de rest van het interieur ziet er fraai uit, met veel gouden pracht en praal. Opvallend aan de buitenzijde zijn ook de enorme granieten zuilen.

3. Nevsky Prospect (straat)


Alex ‘Florstein’ Fedorov

Nevsky Prospect is de belangrijkste straat van Sint Petersburg. Aan deze straat, die loopt van noordwest naar zuidoost, bevinden zich vele bekende historische bouwwerken. Zo staan hier de Admiraliteit (de nummer 6 van deze lijst), het Art Nouveau Bookhouse, de Russisch Nationale Bibliotheek, de Anichkov Brug, het monument van Catharina de Grote, het Rastrelliesque Stroganov Paleis, de Kazan Kathedraal (de nummer 10 van deze lijst) en vele andere 18e eeuwse kerken. Ook is er een 18e eeuws winkelcentrum aan de straat gevestigd. Alle luxe en grote merken zijn in winkels aan deze straat of in de nabije omgeving te vinden.

2. Paleisplein


Andrew Shiva / Wikipedia

Aan dit plein is het Hermitage Museum (de nummer 1 van deze lijst) gevestigd, het voormalige Winterpaleis van de Russische Tsaren. Het Paleisplein bevindt zich in het centrum van Sint Petersburg, vlakbij de Admiraliteit (de nummer 6 van deze lijst) en het begin van de Nevsky Prospect (de nummer 3 van deze lijst). Midden op het Paleisplein staat de grote granieten Alexander Kolom, ter ere van de Russische overwinning. Ook worden hier regelmatig grote concerten gehouden. Grootheden als Madonna, Adrea Bocelli, The Rolling Stones en Paul McCartney hebben hier al een concert gegeven.

1. Hermitage Museum

Aan het centraal gelegen Paleisplein (de nummer 2 van deze lijst) bevindt zich een enorm spectaculair 19e eeuw paleis, dat werd gebouwd in opdracht van Tsaar Nicolaas. Het is van oudsher het winterpaleis van de Russische Tsaren. Het beschikt over 1500 kamers, bijna 1800 deuren, en ruim 1900 ramen. Nu is het Hermitage Museum hier gevestigd, één van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Er worden hier zeer indrukwekkende 8e tot 19e -eeuwse kunstwerken en archeologische vondsten van over de hele wereld tentoongesteld. In het Hermitage Museum zijn meer dan drie miljoen objecten verzameld. De kunstwerken zijn van de hand van grootsheden als Nicolas Poussin, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jan van Eyck.