Moskou is de hoofdstad van Rusland, zeer groot en belangrijk. Dit was het centrum van het communistische Oostblok van de Sovjet-Unie. Naast Amerika was de Sovjet-Unie een zeer belangrijke natie. In 1991 verviel de Sovjet-Unie. Moskou is vandaag de dag een stad vol met rijkdom, maar ook met veel armoede. De stad heeft meerdere mooie bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk het zeer bekende Rode Plein.

10. Bolsjojtheater

Het Bolsjojtheater is het bekendste theater van Moskou. Het gebouw met de driehoekige voorgevel met acht pilaren bevindt zich op het Theaterplein in het centrum van de stad. Het eeuwenoude gebouw kenmerkt zich door een quadriga (een vierspan uit de antieke paardensport) op het dak. Het Bolsjojtheater en de quadriga staan afgebeeld op het Russische bankbiljet van 100 Roedel. Er worden ballet- en operavoorstellingen in het Bolsjojtheater gegeven.

9. Zamoskvoretsje (wijk)

Zamoskvoretsje is een oude handelswijk van Moskou. De naam Zamoskvoretsje betekent ‘voorbij de rivier de Moskva’, dat zegt iets over de locatie van de wijk. Deze is gescheiden van het Kremlin (het stadscentrum, de nummer 4 van deze lijst) door de rivier de Moskva. In Zamoskvoretsje vind je nog een authentieke rustige sfeer. De oude gebouwen zijn nog in goede staat. Je vindt hier onder anderen het Bachroesjin Theatermuseum, een klooster en meerdere kerken. Ook zijn er vele kunstgaleries gevestigd.

8. Triompfpaleis (hoogste gebouw)


A.Savin/wikipedia

Het Triompfpaleis is niet een paleis, maar een appartementencomplex en tevens het hoogste gebouw van Moskou. De vorm waarin het is gebouwd doet echter wel aan een paleis denken. Het bestaat uit meerdere torens met goudkleurige toppen. Eén toren steekt met een hoogte van 264 meter ver boven de andere torens uit. Deze heeft een puntige spits. Het Triompfpaleis werd gebouwd in de periode van 2001 tot 2005. Het was toen twee jaar lang het hoogste gebouw van Europa. Omdat het Triompfpaleis qua vorm doet denken aan het Russische gebouw ‘De zeven zusters’ wordt het appartementencomplex ook wel de ‘achtste zuster’ genoemd. Het grondoppervlak van het Triompfpaleis is maar liefst 168.000 m². Er bevinden zich 54 verdiepingen in het gebouw met 1000 luxe appartementen.

7. Poesjkinmuseum

Iets ten zuidwesten van het Rode Plein bevindt zich in een prachtig pand (uit het begin van de 20e eeuw) het Poesjkinmuseum. Dit is het grootste museum voor Europese beeldende kunst in Moskou. Het museum werd vernoemd naar de Russische dichter Aleksandr Poesjkin. Je vindt hier neoclassicistische werken van onder anderen Claude Monet, Pablo Picasso, Paul Cézanne, Giambattista Pittoni, Rembrandt en Vincent van Gogh. Ook werken van vele andere Nederlandse kunstenaars zijn hier te vinden.

6. Tverskaja Oelitsa (straat)

Tverskaja Oelitsa is de belangrijkste doorgangsstraat van Moskou. Vanaf het Rode plein loopt deze straat richting het noordwesten. De weg leidt naar de zeer bekende en geliefde tweede stad van Rusland, Sint Petersburg. In een ver verleden passeerden de tsaren deze straat voor hun processieroute. Nu vind je er mensen die op zoek zijn naar gezelligheid. Er zijn aan de Tverskaja Oelitsa vele restaurants en winkels gevestigd.

5. Novodevitsji-klooster (Nationaal Historisch Museum)

Het 16e -eeuwse middeleeuwse Novodevitsji-klooster bevindt zich aan de rivier de Moskva. Dit is een zeer indrukwekkend pand met een achthoekige klokkentoren en vijf schitterende koepels. Er is tevens een begraafplaats bij het klooster gevestigd, waar vele Russische beroemdheden liggen begraven. Het Novodevitsji-kloosters staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In het verleden was het klooster een schuilplaats voor adellijke vrouwen, die zich terug wilden trekken uit de wereld. Nu doet een gedeelte van het gebouw dienst als filiaal van het Nationaal Historisch Museum. Het grootste filiaal van dit museum is gevestigd aan het Rode Plein in de Sint-Basiliuskathedraal (de nummer 2 van deze lijst).

4. Kremlin (historisch centrum)

In Rusland wordt het centrum van de steden ‘Kremlin’ genoemd. Dat betekent letterlijk: ‘versterkte stadskern’. Het Kremlin van Moskou grenst aan de zuidkant aan de rivier de Moskva en aan het Rode plein (de nummer 1 van deze lijst). Hier bevinden zich vele belangrijke oude gebouwen, zoals de zetel van de Russische Federatie, het congresgebouw, een theater, een museum, Tsarenkanonen en kathedralen. Het Mausoleum van Lenin (de nummer 3 van deze lijst) en de Sint-Basiliuskathedraal (de nummer 2 van deze lijst) grenzen ook aan het Kremlin van Moskou.

3. Mausoleum van Lenin

In het hart van Moskou, op het Rode Plein (de nummer 1 van deze lijst) staat het Mausoleum van Lenin. Dit bouwwerk is vernoemd naar de zeer beroemde eerste leider van Rusland: Vladimir Iljitsj Lenin. Zijn gebalsemde lichaam bevindt zich hier. Hoewel het Mausoleum van Lenin een veel bezochte plek is door toeristen, is het niet echt een mooie plek. Het heeft een sobere vorm en uitstraling gekregen. Het is een klassiek voorbeeld van de Sovjet-architectuur, gemaakt van donkerrood graniet en zwart labradoriet. Voor deze kleuren is gekozen om de kracht van Lenins wijsheid en het verdriet van het volk weer te geven. In het Mausoleum vind je een gedenkhal en een sarcofaag met daarin het lichaam van Lenin.

2. Sint-Basiliuskathedraal (Nationaal Historisch Museum)

De Sint-Basiliuskathedraal wordt ook wel ‘Pokrovkathedraal’ of ‘Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods’ genoemd. Dit is de grote blikvanger van het Rode Plein. Het lijkt op een groot kleurrijk sprookjeskasteel. Het bouwwerk werd in de 16e eeuw in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke gebouwd. De architect, Postnik Jakolev heeft de Sint-Basiliuskathedraal niet alleen van buiten, maar ook van binnen prachtig afgewerkt. Van oudsher was de Sint-Basiliuskathedraal een Russische-orthodoxe kerk. Nu is het grootste filiaal van het Nationaal Historisch Museum van Moskou in de Sint-Basiliuskathedraal gevestigd. Je vindt hier onder anderen Russisch keramiek, Scythische gouden voorwerpen, zesde-eeuwse manuscripten, berkenbastteksten en een opgegraven sloep.

1. Rode Plein

Iedereen kent het Rode Plein. Het is misschien wel het bekendste centrale plein ter wereld, een groot historisch machtscentrum. Het heeft een lengte van 330 meter en een breedte van 75 meter. Vele historische gebeurtenissen speelden zich af op het Rode Plein. De bekendste daarvan zijn de militaire parades halverwege de 20e eeuw, in de tijd van het Sovjetregime. Miljoenen toeristen komen jaarlijks naar deze plek om te genieten van de toverachtige sprookjesachtige gebouwen aan het plein, waaronder als bekendste de Sint-Basiliuskathedraal (de nummer 2 van deze lijst). Ook het Mausoleum van Lenin (de nummer 3 van deze lijst) staat aan dit plein. Het Kremlin (de nummer 4 van deze lijst) bevindt zich ten westen van het Rode Plein en de Moeder Gods van Kazan Kathedraal bevindt zich ten noorden van het plein. Dit 17e -eeuwse gebouw is één van de bekendste Russische-orthodoxe kerkgebouwen van Moskou.