Ga jij dit jaar op vakantie naar Portugal? Dan mag je de fantastische kustplaats Albufeira in de Algarve niet overslaan. De velen stranden, in totaal ruim 25, zijn stuk voor stuk pareltjes die bezocht moeten worden. Stranden met goudkleurig zand, okerkleurige kliffen en azuurblauw water. Mooier wordt het niet!

Albufeira is een prachtige plaats met een centrum vol geschiedenis en kunstwerken. En als je van vis en zeevruchten houdt zit je in Albufeira ook goed! 90% van de restaurantjes zijn gericht op seafood dat dagelijks vers uit de zee wordt gevist.

Naast heerlijk eten zijn er ook tientallen andere activiteiten die je kunt ondernemen en indrukwekkende bezienswaardigheden om te zien.

Wij hebben de 15 leukste tips voor jou op een rijtje gezet zodat als jij ook naar Albufeira gaat er zeker van kunt zijn dat je niks hoeft te missen.

Praia da Falésia (Olhos de Agua)

Praia da Falésia
Colin Burdett / Shutterstock.com

Dit zes kilometer lange strand op weg naar Vilamoura kapselt het beste van de Algarve in. Er is een lange, smetteloze strook van goud zand begrensd door ononderbroken kliffen. Deze zijn gelaagd met rode en gele kalkstenen waardoor het een mooi contrast creëert met het helderblauwe water. Je kunt over het strand lopen op een pad of de klif, met toegang tot het strand beneden door stijlen trappen.

Praia de São Rafael

Praia de São Rafael

Dit prachtige strand ligt iets dichter bij het oude centrum van Albufeira. Het strand is omringt met loopbruggen zodat je elk deel van het strand makkelijk kunt bereiken.
Er zijn vreemde rotsen aan drie kanten van het strand waardoor het strand op een magische filmset lijkt.

Uitgaan in Albufeira

Uitgaan in Albufeira
vvoe / Shutterstock.com

Uitgaan in Albufeira is een hele bijzondere ervaring die per gebied enorm kan verschillen. Als je uitgaat in de oude stad zul je merken dat er veel pleinen zijn met schilderachtige visrestaurants, cafés en typisch Portugese bars waar je kunt genieten van heerlijke lokale dranken.

Maar een paar kilometer naar het oosten is “The Strip”. Dit is voor de echte party people die van flink feesten houden. Er zijn bars, nachtclubs en vrijwel alles voor jonge mensen die de bloemetjes eens goed buiten willen zetten.

Oude Albufeira

oude albufeira
Subodh Agnihotri / Shutterstock.com

Het historische centrum van de stad is geweldig om ongeveer een uurtje of twee door te wandelen en wat rond te hangen.
Het heeft kronkelende straatjes en boeiende steegjes met bijzondere architectuur.
Veel van deze steegjes hebben “Portugese bestrating”, in mooie patronen gelegd. Het oudere gedeelte van Albufeira ligt op een hoog terrein en je zult merken dat elke keer wanneer je een hoek omslaat direct wordt getrakteerd op het uitzicht van de oceaan over Praia do Peneco.

Praia Da Galé

Praia Da Galé
Ten westen van Albufeira ligt nog een lang, natuurlijk strand dat ver van ‘de strip’ en het lawaai gelegen is.
Het oostelijke uiteinde van Praia da Galé heeft kliffen en clusters van rotsen, verborgen natuurlijke zwembaden en grotten die leuk zijn om te verkennen als je het getij in de gaten houdt. Dit is ook het meest bebouwde deel van het strand, met restaurants en bars die iets meer comfort en gemak bieden.

Avontuurlijke watersporten

watersporten in albufeira
WalterFoto / Shutterstock.com

Tussen de prachtige stranden, heeft Albufeira een kustlijn vol met grotten De enige manier om veel van deze grotten te bereiken is door het water. Juist om deze reden zijn veel lokalen hier een small business in watersporten gestart. Kajakken, varen met een kano en paddle board excursies zijn een aantal watersporten die je hier kunt beoefenen.
Ook kan je goed surfen in Albufeira en is het daarom ook onder surfers een fijne vakantie bestemming.

Zoomarine Algarve

zoomarine
Cait Eire / Shutterstock.com

De Zoomarine is een leuke uitstap voor iedereen. Vooral veel jonge gezinnen vinden dit een leuk waterpark. Het is uitermate geschikt voor kinderen maar ook voor volwassenen is hier genoeg plezier te beleven.

Igreja Matriz

Igreja Matriz
Sun_Shine / Shutterstock.com

De hoofdkerk van Albufeira is de Igreja Matriz. Deze is in de 18e eeuw gebouwd. De meeste mensen bezoeken deze kerk om het Mariabeeld van Nossa Senhora da Orada in levende lijve te bewonderen. Het Mariabeeld is gebeeldhouwd in de jaren 15e eeuw.

Praia Dos Salgados

Praia Dos Salgados

Het meest afgelegen en natuurlijke van alle stranden in de gemeente Albufeira is dit stuk dat grenst aan een lagune.
Het is bijna overbodig om te zeggen dat het strand brandschoon is. Wat het strand ook heel bijzonder maakt is de totale afwezigheid van gebouwen, met uitzondering van het afgelegen dorp Armação de Pera en een restaurant, waardoor je je hier één voelt met de natuur.

Museu Municipal De Arqueologia De Albufeira

In de compacte historische kern van Albufeira bevindt het archeologisch museum zich in het voormalige gemeentehuis op Praça da República met uitzicht op de zee.
Het is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de verschillende culturen die deze plek door de eeuwen heen heeft gekend, en er zijn voorwerpen uit de prehistorie, de Romeinse periode, de islamitische periode, het middeleeuwse Portugal en de vroegmoderne tijd.

Buitenactiviteiten

Wil je graag meer buitenactiviteiten ondernemen, dan zit je in Albufeira ook goed. Je kunt er verschillende avontuurlijke activiteiten ondernemen, zoals trekkingstochten door de natuur, ponyrijden en paarden verzorgen in de maneges in de buurt van Albufeira.
Ook kun je quads huren en tochten maken door heuvels en bergen. Dit kun je voornamelijk in het Noord-Oosten van Albufeira doen.

Castelo De Paderne

Castelo De Paderne

Voor een beetje meer geschiedenis kun je de ruïnes van een middeleeuws kasteel op korte afstand van Albufeira verkennen.
Het kasteel rust op een gebergte aan een knik in de Quarteira-rivier, in een dor mediterraan landschap van olijfgaarden en Johannes broodbomen. Je zult het gevoel van de stad ontsnappen en volledig kunnen genieten van dit bijzondere gebied.

Geniet van het overheerlijke eten

lekker eten

Met de Atlantische Oceaan aan de kust, en een kleine gemeenschap van vissers die nog steeds in Albufeira werken, kun je er zeker van zijn dat vis en zeevruchten op het menu staan. Zoals eerder verteld bestaat de menukaart van de meeste restaurants in Albufeira uit vis en zeevruchten, maar ook lokale lekkernijen kun je vaak terugvinden op de kaart. Eén van deze gerechten is de cataplana, die moet je echt hebben geprobeerd tijdens je reis in Albufeira. Dit stoofpotje bevat al het heerlijks uit de zee in combinatie met tomaten, paprika’s, aardappels. Een must try als je ultiem wilt genieten!

Maak een Boottocht

albufeira boottripje

De jachthaven van Albufeira is de springplank voor avonturen op de golven. Je kunt een boot charteren en heerlijk dobberen op de zee. Ook kun je hier zeillessen nemen voor als je zelf het één en ander wilt leren. Je verkent de zee en zult verschillende kliffen en grotten bezoeken om zo direct ook meer over de omgeving te leren.