Polen is een eeuwenoud land, dus het is niet gek dat je hier een aantal prachtige historische gebouwen kunt vinden. Tegelijkertijd is de natuur er ook ontzettend bijzonder, wat Polen een prima vakantieland maakt. Wil jij weten wat je niet moet missen? Ontdek dan deze top 10 bezienswaardigheden in Polen.

10. Kasteel van Wawel

Wawel kasteel

Dit kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd door koning Casimir III van Polen. Het kasteel ziet er van buiten misschien niet zo weelderig uit, maar er zijn aan de binnenkant een aantal bijzondere schatten te vinden. Zo liggen hier de enige Poolse kroonjuwelen die bewaard zijn gebleven. Ook een belangrijk zwaard ligt nog altijd binnen de muren van dit kasteel: het kroningszwaard Szczerbiec.

9. Woud van Białowieża

Białowieża
Jacek Karczmarz/wikipedia

Het Woud van Białowieża wordt ook wel een oerbos genoemd. Dat betekent dat dit bos eigenlijk nauwelijks is aangetast en nog heel veel lijkt op de historische bossen die vroeger over heel Europa te vinden waren. Er lopen hier in totaal ongeveer 800 wisenten rond, wat zeldzame bizons zijn die lange tijd met uitsterven werden bedreigd. Het is mogelijk om een wandeltocht door het bos te maken, maar je kunt ook een tochtje met een huifkar of koets maken.

8. Mazurisch Merenplateau

Masurian

Er zijn meer dan genoeg meren te vinden in Polen, want het Mazurisch Merenplateau heeft er in totaal maar liefst 2000. Al deze grote en kleine meren worden met elkaar verbonden dankzij talloze kanalen. Het is een prachtig gebied om een mooie wandeling te maken, maar je kunt natuurlijk ook een frisse duik nemen in het blauwe water.

7. Nationaal park Słowiński

Słowiński

Bijna ieder land in Europa heeft wel een aantal nationaal parken, maar bijna geen enkel park is zo bijzonder als Słowiński. Hier vind je namelijk allerlei hoge zandduinen, waardoor het net lijkt alsof je middenin de woestijn bent. Sommige duinen kunnen maar liefst dertig meter hoog zijn. Toch is de zee in de buurt, wat deze imposante zandbergen geen echte woestijn maakt.

6. Slot Mariënburg

Slot Mariënburg

Slot Mariënburg vind je in buurt van de Poolse stad Malbork. Het kasteel ziet er prachtig uit, want het ligt direct naast rivier de Nogat. Al in 1274 werd het kasteel gebouwd door een aantal ridders die Polen wilde beschermen tegen indringers van buitenaf. Dit werd hun hoofdkwartier van waaruit ze hun troepen aanstuurden. Door de jaren heen is het kasteel steeds verder uitgebreid, met extra kamers, torens en gangen die ervoor zorgden dat steeds meer mensen in het kasteel konden wonen.

5. Wieliczka zoutmijn

zoutmijn polen

Vlakbij Krakau vind je een van de oudste zoutmijnen ter wereld, bij het plaatsje Wieliczka. Al sinds de dertiende eeuw werden deze mijnen gebruikt om zout uit de grond te halen. Doordat mijnwerkers vroeger ontzettend veel tijd onder de grond moesten doorbrengen, is er eigenlijk een soort mini-stad ontstaan in de mijnen. Zo vind je hier een prachtige kapel die uit het steen is gekapt. Je ziet hier ook meerdere beeldhouwwerken die van zout zijn gemaakt.

4. Auschwitz-Birkenau

Auschwitz

Deze bezienswaardigheid toont een pijnlijk gedeelte van het verleden. Auschwitz-Birkenau was misschien wel een van de meest beruchte concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Het oude station en de barakken zijn altijd bewaard gebleven en bieden je een kijkje in het gruwelijke leven dat mensen in deze kampen hadden. Veel mensen vinden een bezoek aan dit kamp dan ook onmisbaar en een belangrijke geschiedenisles.

3. De oude stad van Gdańsk

Gdańsk

Gdańsk staat ook wel bekend als Danzig en is een mooie stad aan de kust van Polen. Binnen deze stad vind je een wijk die ook wel Altstadt wordt genoemd, oftewel: de oude stad. Dit gedeelte van Gdańsk is de eerste nederzetting die hier in de veertiende eeuw ontstond. Daarom vind je hier meer dan genoeg historische gebouwen die er allemaal prachtig uitzien. Denk aan een oud raadhuis, maar ook aan mooie kapellen en watermolens.

2. Oude stadsplein van Warschau

warschau

Eeuwenlang was Warschau het hart van Polen. Het is dus niet gek dat deze stad ook een bruisende markt had die door veel mensen werd bezocht. Dit oude stadsplein is vandaag de dag nog altijd een van de mooiste bezienswaardigheden in Warschau. Je herkent het aan kleurrijke huisjes die rondom het plein staan. Daarnaast is er ook nog een bronzen beeld van een zeemeermin op het plein te vinden.

1. Grote Markt in Krakau

grote markt krakau
Pko/wikicommons

Ook Krakau heeft een gezellige en mooie markt die het bezoeken waard is. Dit plein is het grootste middeleeuwse plein dat in heel Europa te vinden is, met een indrukwekkende historische lakenhal midden op het plein. Rondom de Grote Markt vind je een prachtige kathedraal, maar ook een oude raadhuistoren en nog veel meer historische gebouwen die allemaal bij de hoogtepunten van Krakau horen.