Krakau wordt ook wel eens de Drakenstad genoemd. Deze oude koninklijke hoofdstad van Polen is vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen, waardoor er een rijk architectonisch verleden is te bewonderen. Krakau werd gespaard omdat Hitler in de stad een toekomstige Oostelijke hoofdstad zag. De Russen, die Krakau daarna bevrijden, hebben daarna de stad verzorgd. Met een stedentrip Krakau geniet je van de paleizen, kathedralen, wijken en pleinen. Wij zetten 10 uitstekende bezienswaardigheden voor je op een rijtje.
10. Auschwitz
Auschwitz staat op onze nummer 10. Dat is omdat het vernietigings- en concentratiekamp eigenlijk niet in de stad Krakau ligt, maar op 1,5 uur rijden afstand. Maar het is een MUST-visit als je in deze regio bent. Het is waarschijnlijk één van de meet indrukwekkende bezoeken uit je leven. In dit kamp vonden meer dan een miljoen Joden de dood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is het een symbool geworden voor de misdaden van het nazi-regime. Het wordt bezocht door toeristen uit de hele wereld. Iconisch is de ingang: Arbeid macht frei. In de stenen barakken waar vroeger de gevangen verbleven, zijn vandaag tentoonstellingen te zien die ons herinneren hoe het er aan toe ging in het kamp. Enkele kilometers verder ligt Auschwitz II, beter bekend als Birkenau. Het is hier dat de meeste slachtoffers zijn gevallen en dat de omvang van de gruwelijkheden schrikwekkend duidelijk wordt. Een tip: probeer met eigen vervoer naar deze sites te gaan en niet met een georganiseerde toer. Zo heb je alle tijd om alles in je op te nemen. De toegang is trouwens gratis, maar je registreert je best wel op voorhand.
9. Kazimierz (wijk)
Deze buurt was voor de Tweede Wereldoorlog een hechte, Joodse wijk. Kazimierz was lang een afzonderlijke stad, los van Krakau. Na een verordening in de 15e eeuw moesten alle Joodse mensen daar gaan wonen. In de 19e eeuw kwam de wijk terug bij Krakau. Na de oorlog raakte de buurt in verval, totdat Schindler’s List er opgenomen werd. Vandaag is het terug een fascinerende buurt met een rijke cultuur, met musea, synagoges en niet te vergeten, een bijzondere keuken. Toch is de wijk niet exclusief Joods. Zij aan zij met de synagoges zijn er ook katholieke kerken te bespeuren.
8. Sukiennice
De Sukiennice is de lakenhal waar in de hoogdagen (15e eeuw) stevig handel werd gedreven in onder andere specerijen, was, leder en zijde. Ze bevindt zich op het centrale plein Rynek Glownu of de Grote Markt. Aan de achterkant van dit prachtige gebouw in renaissance stijl dat wel 108 meter lang is, ligt de Raadhuistoren. Vandaag vind je in de Sukiennice veel toeristen en toeristenwinkels.
7. Nowa Huta
Piotr Tomaszewski, fly4pix.pl/wikicommons
Na de Tweede Wereldoorlog werd Polen bestuurd door het communistische Sovjet regime. Heel wat intellectuelen en studenten waren daar niet mee opgezet. Om een ‘oplossing’ te bieden aan dit probleem, werd er op de rand van de stad een volledig nieuw stadsdeel gebouwd, de Nowa Huta, een stad naar een het communistisch ideaal. Naast dit woongebied werd een enorme staalfabriek neergepoot. Het geheel bleek geen groot succes. Vandaag is het een bijzondere ervaring om dit deel van de stad te bezoeken, zeker voor toeristen die geïnteresseerd zijn in te weten te komen hoe het leven achter het IJzeren Gordijn was. Bezoek zeker de twee kleine musea, om een goed beeld te krijgen van het leven van de vroegere bewoners van deze wijk. Ook leuk, sommige toers kan je ‘Cuba style’ doen in een oud Trabantje, fun en leuke foto’s gegarandeerd.
6. Wawel burcht + kathedraal
Op een heuvel met een hoogte van 228 meter liggen tal van historische gebouwen. Het kasteel van Wawel was de verblijfplaats van de koninklijke familie tot en met de 17e eeuw. Het vierhoekige kasteel stamt uit de 14e eeuw en heeft vandaag 71 zalen, waar er vandaag heel wat de nationale kunstcollectie herbergen. Ook de kathedraal stamt uit die tijd. Hier zijn heel wat koningen gekroond en begraven, maar werd er ook af en tot een moord gepleegd. Beneden aan de heuvel is de Drakengrot, één van de belangrijkste toeristische attracties van Krakau.
5. Barbakan
Vandaag ligt de Barbakan (een versterkte buitenpost) in het stadspark Planty. Het is een van de weinige overblijfselen van de verdedigingsmuren rond Krakau. Het ronde gebouw heeft een grote binnenplaats. De buitenmuren zijn wel drie meter dik, en ze tellen 130 schietgaten. Ideaal om je even ridder te voelen. Binnenin kan je het Stedelijk Historisch Museum bezoeken.
4. Wieliczka-zoutmijn
Deze bijzondere plek ligt even buiten de stad, op een 15-tal kilometer naar het Zuid-Oosten. Deze mijn is een van de oudste van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Haar geschiedenis gaat terug tot 1044. Ondergronds, naast 300 kilometer gangen, is er zelfs een kerk, ja bijna kathedraal, aangelegd, zodat de zeer devote arbeiders niet bovengronds moesten komen voor hun dagelijks gebed. Je kan de mijn bezoeken. Je gaat met een trap naar beneden, en de lift brengt je terug naar de begane grond.
3. Mariakerk
Pgkos/wikicommons
Voluit heet ze de Kerk van de Heilige Maagd Maria. Ze is één van de beroemdste kerken van Polen. Je vindt haar aan het oude stadsplein. De constructie die je vandaag ziet dateert uit de 16e eeuw. Voorheen stond er op dezelfde plek een Romaanse kerk. In het interieur van het huidig gebouw kan je een indrukwekkende collectie gotische, renaissance en barrokkunst bekijken. Trekpleister is het houten altaar uit de 15e eeuw. De Mariakerk heeft twee opvallende ongelijke torens. Elk uur klinkt uit één van de twee het stadslied van Krakau. Als je goed luistert, dan lijkt het of het lied halverwege wordt onderbroken. Volgens de legende zou de trompetspeler door Tartaarse invallers zijn vermoord met een schot in de keel. Vandaar dat de muziek abrupt stopt!
2. Fabryka Schindlera
Doet de naam Oscar Schindler je een belletje rinkelen? Juist ja, uit de film Schindler’s List van Steven Spielberg. De man heeft dus écht bestaan. En je kan zijn fabriek bezoeken, die even buiten het centrum ligt. Toen in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers steeds driester de Joden afvoerden, zette deze held een plan in werking om zijn Joodse werknemers te redden. Zo kon hij er uiteindelijk meer dan 1000 behoeden van een vreselijke dood. Het grootste deel van het museum is gewijd aan hoe het leven was in Krakau tijdens de bezetting. Verder kan je het oude kantoor van Schindler bezoeken, en je leest er ook de namen van de mensen die hij kon redden.
1. Grote Markt + Raadhuistoren
Pko/wikicommons
De Grote Markt is wel degelijk ‘groot’. Ruim 40.000 m2 open plek in de stad. Het is misschien wel een van de mooiste markten van Europa. Je vindt er tal van indrukwekkende gebouwen, waaronder de Raadhuistoren, de Lakenhallen en de Mariakerk. Die Raadhuistoren werd gebouwd in 1316. De kelder was tijdlang de lokale gevangenis, die ook een eigen martelkamer had. De Grote Markt is ook een ideale plek om even te verpozen op een van de vele terrassen en te bekomen van het mooie Krakau!