Dagje Rotterdam? Maak er maar gelijk een lang weekend van, genoeg te doen in deze mooie Nederlandse stad. Hier een opsommingen van de leukste bezienswaardigheden in Rotterdam.
16. Santa Claus (Kabouter Buttplug)
F. Eveleens/wikicommons
Kabouter Buttplug, only in Rotterdam! De Nationale Beelden Collectie gaf in 2001 de opdracht aan de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy een kerstman met kerstboom te maken. Wanneer het beeld in 2003 arriveert, barstte de discussie snel los. Volgens velen lijkt ‘Santa Claus’ eerder op een megakabouter met een anus-dildo. Buttplug mag niet op zijn oorspronkelijk plekje gaan staan (de Doelen). Hij vindt even onderdak in het museum Boijmans en verhuist nadien definitief naar het Eendrachtsplein. En de Rotterdammers, die hebben hem ondertussen in hun hart gesloten.
15. Het Nieuwe Instituut
MonkeyPod/wikimedia
Niet alleen een platform voor de creatieve sector, maar ook een museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Deze organisatie wil in deze radicaal veranderende tijden de wereld in kaart brengen, zichtbaar maken en de discussie hierover bevorderen, zowel bij professionals, als bij een breed publiek. Er lopen verschillende meerjarige thema’s door het instituut en daarnaast wordt er een jaarthema bepaald. Daarrond worden tentoonstellingen, colleges en publicaties georganiseerd. Belangrijk om te weten is het Nieuwe Instituut ook verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzendingen van de architectuurbiënnales. Leuke website hebben ze trouwens.
14. Rotterdam Centraal Station
Waarom zou je langer dan nodig in een station aanwezig blijven, veronderstellende dan nog dat je met de trein in Rotterdam arriveert? Voor het gebouw natuurlijk! Dat werd in 2014 geopend door Koning Willem-Alexander. De vernieuwingen waren nodig om het groeiende aantal passagiers te kunnen verwerken. Gelukkig werd er meteen ook de nodige focus gelegd op de uitstraling van het gebouw, en dat is de reden waarom een bezoekje de moeite waard is. De opvallende vorm is vooral een blikvanger. De grote glazen wand is rechtstreeks op de stad gericht. Overvloedig licht valt binnen. Alle faciliteiten (toegang tot perrons, metro, ondergrondse fietsstallingen, …) zijn goed doordacht zodat het station naast mooi ook nog eens aangenaam functioneel is.
13. Euromast
Wil je de hoogte toren die toegankelijk is voor het publiek in Nederland eens bezoeken? Dan moet je in de Euromast zijn. De slanke toren is 185 meter hoog en goed zichtbaar in de skyline van Rotterdam. Het was de architect Huig Maaskant die naar aanleiding van de Floriade in 1960 de toren ontwierp. De opbouw kwam er pas in 1970. Je kan met de Euroscoop (klinkt lekker spacy maar is gewoon een glazen lift) vanaf het dek naar de top op 180 meter. Ideaal als je eens een birdview wil hebben van de stad Rotterdam.
12. Erasmusbrug
Water, water, water. Dan heb je natuurlijk ook bruggen nodig. Maar de ene brug is de andere niet. De Erasmusbrug is alvast een mooie, ze lijkt wat op een zwaan. Ze verbindt het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam over de Nieuwe Maas. Enkele indrukwekkende cijfers: deze hangbrug heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die vastzit met 40 tuien. De brug heeft een lengte van 802 meter en is 33,8 meter breed. De zwaan weegt een stevige 6800 ton. Het gevaarte werd ontworpen door Ben van Berkel en opgeleverd, ondertussen meer dan 20 jaar geleden, in 1996.
11. Natuurhistorisch Museum
Ben je fan van beestjes en plantjes, dan moet je naar dit natuurmuseum. Je kan natuurlijk de uitgebreide collectie (opgezette) dieren, schelpen, fossielen en andere prachten van de natuur gaan aanschouwen. Het museum biedt ook een bijzonder uitgebreid educatief programma aan. Zit je thuis met een onbekend bot, schelp of veer of een andere natuurvonst, dan kan je op woensdagmiddag op consultatie gaan om er meer over te weten te komen. Er zijn natuurlijk tentoonstellingen, maar ook colleges, zondagmiddagprogramma’s en voor de liefhebbers en Dead Duck Day. Ga zelf maar ontdekken wat dat juist is!
10. Koopgoot
Van een heel andere orde, maar daarom niet minder leuk, is de enige echte koopgoot in Rotterdam. 40 winkels vol mode en lifestyle, daar moet je vast en zeker je gading wel kunnen vinden. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd en je kan de goot ook bezoeken op zondag!
9. Museum Boijmans Van Beuningen
Kunstliefhebber? Dan is dit museum, gewijd aan beeldende kunst, toegepaste kunst en design, je plekje. De collectie tekeningen is echt van wereldformaat. Maar ook namen als Bruegel, Jan van Eyck, Titiaan, Dali en Rembrandt zijn te aanschouwen. Het museum toont werken van Nederlandse en Europese kunstenaars, van in de middeleeuwen tot nu. Het gebouw waarin al dit moois huist, is ook de moeite. Prachtige jaren 30 architectuur. Het museum werd ooit opgericht dankzij een gulle schenking van de Rotterdamse kunstverzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans. De collectie van de industrieel D.G. van Beuningen werd later toegevoegd. Zo weet je ook waar het museum zijn naam van haalt. Maar ook recentelijk gebeurden er nog belangrijke schenkingen. Zo kwam er in 2012 een private schenking met een waarde van 30 miljoen euro. Vanaf toen kan je in het Museum Boijmans Van Beuningen ook Hockneys en Basquiats bekijken.
8. Stadhuis- en Schouwburgplein
FaceMePLS/flickr
Sta even stil op het Schouwburgplein. Want het is de plek voor alle culturo’s. Onder het plein zit een parking. Rondom het Centraal Station, de Rotterdamse Schouwburg natuurlijk en tientallen bedrijven. Maar los daarvan proberen de pleinmanagers deze openbare ruimte optimaal te benutten als cultureel plein. Leuke dingen, zoals tijdelijke podia en pop-ups. Het Stadhuisplein is dan weer het verkeersvrije plek in de stad. Er is heel wat horeca aanwezig, wat ervoor zorgt dat er veel volk blijft hangen tot in de vroege uurtjes.
7. Maritiem Museum Rotterdam
Marco de Swart/wikimedia
In de havenstad van Nederland mag een maritiem museum natuurlijk niet ontbreken. Bezoek in dit scheepvaart- en havenmuseum de verschillende tentoonstellingen over het maritieme heden en verleden. De basis van de collectie werd in 1852 gelegd door Prins Hendrik. Nu bestaat de collectie uit 850.000 stukken uit zes verschillende eeuwen. Doe mee aan de activiteiten die door het museum worden georganiseerd, ook voor kinderen is er een uitgebreide agenda. Kijk je ogen uit op de historische schepen en kranen. Voel hoe het was in een ver verleden toen de haven van Rotterdam op deze plek begon.
6. Diergaarde Blijdorp
Een van de oudste dierentuinen van Nederland (160 jaar oud), maar volgens kenners, ook de mooiste van de Benelux. Een dagje dierentuin gaat er bij groot en klein wel in. Het park is het hele jaar geopend en je kan er kennismaken met alle traditionele dieren zoals een de giraffes, de olifanten, flamingo’s, toekans, okapi’s en ga zo maar door. Diergaarde Blijdorp is ook een botanische tuin. Als het wat minder weer is, dan kan je je vermaken in de overdekte werelddelen zoals het vlinderparadijs of Oceanium. Die laatste zijn een set aquaria die vormgegeven zoals het Groot Barrièrerif.
5. Huis Sonneveld
Dit Gesamtkunstwerk is in 1932 en 1933 ontworpen en gebouwd door architect Leendert van der Vucht. Samen met het nabijgelegen Huis Boevé (ook ontworpen door van der Vucht) is dit een rijksmonument. Deze museumwoning is een prachtig voorbeeld van het functionalisme of Het Nieuwe Bouwen, maar op een zeer persoonlijke manier uitgewerkt. Architectuurliefhebbers smullen van het ontwerp, het schrijnwerk, de keuze van het meubilair tot de inrichting van de tuin. De opdrachtgever, dhr. Sonneveld, was één van de eigenaren van de Van Nellefabriek, liet zich duidelijk beïnvloeden door de VS. Dat uit zich in het functioneel comfort en in de modernste apparatuur van die tijd.
4. Museumpark
Na al dat citytrippen heb je ook even rust nodig. Dat vind je in het Museumpark dat tussen het museum Boijmans Van Beuningen en de Westersingel ligt. Het park behoorde vroeger toe aan de familie van Hoboken, die in de villa woonde die nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is. Het park werd in 1927 ontworpen door de stadsarchitect Witteveen. Remco Koolhaas en Yves Brunier hebben tijdens de bouw van de Kunsthal het park grotendeels opnieuw ingericht zodat het een aangename, moderne omgeving is geworden. En heel modern is ook dat er een ondergrondse parking onder ligt. In de directe nabijheid van het park liggen trouwens verschillende belangrijke musea zoals Villa Sonneveld, Het Nieuwe Instituut en de Kunsthal. Er is ook een evenementenzone waar regelmatig feestjes op georganiseerd worden.
3. Wilhelminapier
Vera de Kok /wikicommons
De Wilhelminapier ligt aan de voet van de Erasmusbrug en is één van de knapste en fotogeniekste plekjes aan het water. Het is een levendige buurt, vol hoogbouw (bijvoorbeeld De Rotterdam van Remco Koolhaas of de World Port Center) en moderne voorzieningen zoals een theater. De kade was vroeger de plek waarvan de avonturiers hun reis naar de VS begonnen. De pier is nu een symbool geworden van emigratie. Moderniseringswerken zijn er steeds aan de gang om nog grotere cruiseschepen te kunnen ontvangen die de prachtige stad Rotterdam dan kunnen bezoeken.
2. De Markthal
Wonen en winkelen integreren. Dat is het concept achter de bijzonder hippe Markthal. Het omschrijft zichzelf als het foodwalhalla van Nederland. Bijna 100 units zijn er waar je dagverse producten kan proeven en kan kopen in de foodspeciaalzaken. En om het helemaal Nederlands te maken: er is natuurlijk ook een Albert Heijn. Ook op zondag hoef je geen honger te lijden, want dan is de Markthal ook geopend.
1. De haven
De grootste haven van Europa, daar mag Rotterdam terecht fier op zijn. 361,2 miljoen ton wordt er verscheept, in droog of nat massagoed, in containers en in breakbulk. De containervervoer blijft jaar op jaar groeien, en net werden weer grote nieuwe investeringen aangekondigd. Leuk is natuurlijk naar de schepen te gaan kijken. Maar daarnaast biedt de haven ook best wat natuur, met heel wat dier- en plantensoorten. Een goed punt om je bezoek aan de haven te starten is misschien wel Futureland. Het informatiecentrum laat zien wat de plannen zijn voor de Maasvlakte 2, dat kunnen we toch wel omschrijven als historische landwinning.