In het hoge noorden van Nederland is meer dan genoeg leuks te beleven. De stad Leeuwarden ligt in het hart van Friesland en heeft genoeg te bieden voor een dagje in de stad of een uitgebreide city trip. Wil jij weten wat de mooiste en leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden zijn? Je leest het in deze top 15!

15. Oldehove


Wutsje/wikicommons

Deze losstaande kerktoren werd in de zestiende eeuw gebouwd. Het oorspronkelijke idee was om een toren te bouwen die een goede concurrent zou zijn voor de Martinitoren in Groningen. Het meest opvallende aan de Oldehove is hoe scheef deze toren staat. Sterker nog: deze toren is schever dan bekende toren van Pisa!

14. Sint-Bonifatiuskerk


Udo Ockema/wikicommons

De Sint-Bonifatiuskerk heeft de hoogste kerktoren van heel Friesland, dus het is zeker de moeite waard om deze indrukwekkende kerk te bezoeken. Je kunt zelfs naar de top van de toren klimmen voor een prachtig uitzicht over de rest van de stad. De binnenkant van de kerk is natuurlijk ook prachtig, vooral dankzij de indrukwekkende glas-in-lood ramen.

13. Het Fries Verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum maakt onderdeel uit van het Fries museum. Deze tentoonstelling staat helemaal in het teken van Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Foto’s, oude kleding, brieven en nog veel meer historische documenten laten zien hoe het leven er voor de Friezen uitzag tijdens deze oorlog. Dat maakt dit museum een must-see voor iedereen met een voorliefde voor geschiedenis!

12. De Groene Ster

Ben je tijdens je bezoek aan de stad op zoek naar een klein beetje natuur en rust? Dan kan je de Groene Ster gaan bezoeken. Dit grote natuurpark ligt op ongeveer 20 minuten afstand van het centrum en is de perfecte plek voor rustige wandelingen. In de zomer kan je bovendien de verkoeling opzoeken in een van de verschillende meren.

11. Ameland

De waddeneilanden zijn natuurlijk geen onderdeel van Leeuwarden, maar we willen ze toch even nomen. Het is namelijk erg makkelijk om Ameland te bezoeken vanuit deze Friese hoofdstad, dus ga je wat langere naar Leeuwarden dan is dit zeker de moeite waard. Vooral vogelliefhebbers en wandelaars kunnen genieten van dit Waddeneiland. De zandduinen en de rustige dorpen wachten op je!

10. Terschelling

Ook Terschelling is gemakkelijk te bereiken vanuit Leeuwarden. De natuur is hier iets wilder dan op Ameland en de stranden zijn lang. De natuur bestaat uit grote groene velden, rotsachtige duinen en prachtige begroeide heiden. Er zijn talloze fietsroutes te vinden op het eiland, dus het is altijd een leuk idee om Terschelling per fiets te ontdekken.

9. Vlieland

Houd je het liever zo kleinschalig mogelijk? Dan is Vlieland het beste Waddeneiland om te bezoeken tijdens je city trip in Leeuwarden. Aan de oostzijde vind je het enige dorp op het eiland en aan de westkant van Vlieland vind je uitgestrekte stranden en natuur. Dit is dus het eiland waar je helemaal tot rust kunt komen en waar je volledig in de natuur kunt duiken.

8. De Prinsentuin

Blijf je liever in de stad tijdens je bezoek aan Leeuwarden? Dan kan je de natuur ook opzoeken in de Prinsentuin. Dit park werd aangelegd door Willem Frederik van Nassau. De opening van het park was tegelijkertijd een viering van het einde van de Tachtigjarige oorlog. Wandel langs het meer, geniet van een hapje in het restaurant en kijk uit over het prachtige kanaal dat door het park heen stroomt.

7. Een boottocht

Leeuwarden is een van de vele steden in Nederland met talloze kanalen. Maak van de gelegenheid gebruik en boek een boottocht. Tijdens deze tochten krijg je de stad vanuit een heel ander perspectief te zien. Bovendien worden er verschillende tours georganiseerd waarbij je interessante achtergrondinformatie te horen krijgt.

6. Speciaalbier in De Markies

Ben jij een echte bierliefhebber? Dan mag je dit café niet overslaan. De Markies specialiseert zich namelijk in het serveren van allerlei verschillende soorten speciaalbier. Het café bevindt zich in het hart van de stad en serveert 101 verschillende biersoorten.

5. Het Fries Museum


Wutsje/wikicommons

In het centrum van de stad is het Fries Museum te vinden. Het museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van Friesland. Je kunt er tentoonstellingen vinden over belangrijke Friese kunstenaars en historische figuren, maar ook een klein beetje leren over de Friese taal.

4. Princessehof


Ellywa/wikicommons

Oorspronkelijk was het Princessehof een klein stadspaleis in Leeuwarden. Tegenwoordig is het een museum dat helemaal in het teken staat van porselein en keramiek. Deze verandering komt niet helemaal uit het niets. De oorspronkelijke bewoonster van het Princessehof was namelijk een liefhebster van allerlei vormen van keramiek. Nu, honderden jaren later, is haar woning gevuld met collecties van over de hele wereld.

3. Froskepôlle

In het Froskepôlle park kan je helemaal wegkomen van het drukke stadse leven. Dit park ligt namelijk op een eigen eiland aan de rand van de stad. Je kunt lekker wandelen langs de kleine kanaaltjes van het park, of genieten van de vergezichten met uitzicht op molens en uitgestrekte weides. Ook zwemmen is geen probleem in dit rustige park, dus Froskepôlle is een prima bestemming voor in de zomermaanden!

2. Eten in restaurant Eindeloos

Het is leuk om jezelf af en toe te laten verrassen. Daarom is een etentje in restaurant Eindeloos iets wat je gedaan moet hebben tijdens je bezoek aan Leeuwarden. Dit restaurant heeft namelijk geen vast menu, maar biedt alleen maar verrassingsmenu’s aan. Dit komt doordat Eindeloos alleen maar met lokale seizoensproducten werkt, waardoor het iedere dag weer een verrassing is wat er op het menu staat. Dit bekende restaurant is door de jaren heen een fenomeen geworden in Leeuwarden.

1. De Waag

Je kunt er natuurlijk niet omheen tijdens je bezoek aan Leeuwarden. De Waag en het Waagplein zijn namelijk het hart van de stad. Dit historische gebouw staat midden op het plein en is bovendien een gezellige plek om van een drankje te genieten. Je hebt uitzicht over het plein, de gracht en kunt genieten van de gezellige drukte in de stad.