Utereg m’n stadsie daar gebeurt van alle hand
het bruist aan alle kant in het hartsie van het land
Centraal in het land, met een lekker compact centrum. En er is genoeg te doen in Utrecht!
14. Het Máximapark
Het Máximapark is een groot (300 hectaren) en nieuw stadspark in Leidsche Rijn. Het werd ontworpen als eens ontmoetingsplaats voor iedereen. Een zes meter brede asfaltstrook, ‘het lint’ loopt door het park, ideaal om te fietsen, skaten of hardlopen. Maar ook om te spelen, te wandelen, te luieren of bootje te varen is deze plek geschikt. Het park verdiende al de medaille ‘het meest geliefde park van Nederland’.
13. De Botanische Tuinen
Deze tuinen zijn verbonden met de universiteit in Utrecht. Reeds in 1639 begon men met de aanplantingen. Op de eerste plaats is het vooral onderzoek en onderwijs dat hier gebeurt. Maar de tuinen, negen hectaren groot, vormen ook een leuk én interessant uitje. Oorspronkelijk werden hier vooral medicinale planten gekweekt. Vandaag zijn er verschillende thema’s: een rotstuin, een evolutietuin, (sub)tropische collecties in de tropische kassen, een ontdektuin, een bijenhotel en een vogelhut. Individueel te bezoeken of je kan ook een rondleiding boeken.
12. Het Museum Catharijneconvent
FaceMePLS/flickr
Interesse in religie? Dan is dit rijksmuseum iets voor je! Het is gelegen in het gebouw van het voormalige klooster Catharijneconvent, dat in de 12e eeuw gewijd was aan Catharina van Alexandrië. Je vindt er bijzondere kunsthistorische Christelijke (katholieke en protestantse) objecten vanaf de middeleeuwen tot nu. Dat zijn bijvoorbeeld boeken, beelden en voorwerpen. Maar er is ook schilderkunst te bewonderen, van Rembrandt tot en met Toorop.
11. De Janskerk
pepijntje/wikimedia
Dit prachtig historisch gebouw, oorspronkelijk in Romaanse stijl, werd gesticht in 1040 en was gewijd aan Johannes de Doper. Dit gebouw maakte deel uit van een kerkenkruis, dat zijn drie kerken in de vorm van een kruis. De Janskerk was de noordelijkste. De kerk kende een woelige geschiedenis. Ze deed dienst als stadsbibliotheek, gereformeerde kerk en ook als kazerne voor soldaten. In 1981 werd ze voor het laatst gerestaureerd: de pijlers van het schip en het oorspronkelijke tongewelf werden gereconstrueerd. Vandaag kan je in het ingetogen en sobere interieur r gewoon naar de kerk gaan. Ps, ook af te huren voor evenementen.
10. Het Nijntje museum
Voor liefhebbers vanuit heel de wereld, in Utrecht staat het enige echte Nijntje museum! Neen, eigenlijk is het museum vooral gericht op peuters en kleuters, die er op verschillende plekjes kunnen spelen in Nijntjes thema’s. Van Dirk Bruna, de geestelijke vader van Nijntje zijn 1200 werken te bewonderen, zijn boeken natuurlijk, maar ook zijn werk voor internationale organisaties zoals Amnesty International. Regelmatig worden er ook activiteiten georganiseerd.
9. Het Fort bij Rijnauwen
GVR/wikimedia
Fort bij Rijnauwen is een knap vestingswerk dat nog in goede staat is en dus de moeite om te bezoeken als je in Utrecht bent. Het fort is 31 hectare groot en het ligt ook nog in een waardevol natuurgebied. De bouw startte in 1868 en het fort zelf bood plaats aan 540 soldaten en hun uitrusting, zo een 150 kanonnen. Het maakte deel uit van de Nieuw Hollandse Waterlinie, die de regio moest beschermen tegen aanvallen uit het Oosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers echter gebruikt om vijanden te executeren. Elk jaar vindt hierover nog een herdenkingsmoment plaats.
8. Sonnenborgh
Japiot/wikimedia
Sonnenborgh is een stenen bolwerk uit 1544 dat vandaag dienst doet als publiekssterrenwacht. Toen de universiteit in 1634 werd opgericht, werd het bolwerk door een hoogleraar plantkunde omgetoverd tot een academische kruidentuin. Half in de 19e eeuw werden er de eerste meteorologische waarnemingen gedaan. De KNMI werd hier zelfs gesticht. Nu is het een publiekssterrenwacht, maar ook een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastionkunde.
7. Het Museum Speelklok
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het museum noemt zichzelf het vrolijkste museum van Nederland. Het neemt je mee in de wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten. Dat gaat van hele kleine speeldoosjes, tot automaten en speelklokken, zelfs tot straatorgels. Het museum is geschikt voor kinderen en volwassenen! Je kan er mee met muzikale rondleidingen die elk uur worden georganiseerd, of je loopt op je eentje rond. Er is ook een expeditie waar je zelf op zoek moet gaan.
6. Het Centraal Museum
Centraal Museum / fotograaf: Vincent Zedelius
Dit totaal vernieuwd museum herbergt een uitgebreide collectie oude en nieuwe kunst, toegepaste kunst en vormgeving uit de regio rond Utrecht. Het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis maken ook deel uit van het Centraal Museum. Er is heel wat te zien/doen in dit stedelijk museum. Je kan er werken zien van onder andere de Utrechtse Caravaggisten. Er is ook het tijdelijk atelier De Werkplaats, waar je zelf aan de slag kunt, opgehangen aan een expositie die op dat moment aan de gang is. Ps, in 2017 viert het museum zijn 100-jarig bestaan met speciale activiteiten en exposities.
5. Het Kasteel de Haar
Kasteel de Haar is een luxe kasteel in het dorpje Haarzuilens, niet ver van Utrecht. Dit prachtige ‘estate’ werd in 1892 gebouwd in neogotische stijl. Het landgoed bestaat uit een hoofdgebouw en bijgebouwen zoals een kapel, maar ook uit magnifieke tuinen. In 1980 erfde de toenmalige eigenaar een kasteelruïne. Dankzij het geld van de familie van zijn vrouw (de Rothschilds) kreeg hij de middelen om zijn eigen stulpje te bouwen en het voorvaderlijk landgoed in ere te herstellen. Direct na de oplevering bleek al dat het kasteel van alle moderne snufjes (van die tijd) was voorzien. Er was verwarming door middel van een stoomsysteem, elektrische verlichting door een eigen generator en op de collectie koperen potten en pannen en het fornuis is vandaag menig kok jaloers. Het kasteel en omgeving is nu een beschermd dorpsgezicht. Je kan het bezoeken, maar er ook feestjes zoals trouwerijen organiseren.
4. Het Rietveld Schröderhuis
Husky/wikimedia
Zoals eerder gezegd, deel van het Centraal Museum van Utrecht en absoluut een hoogtepunt! In 1923 werd dit woonhuis ontworpen door Gerrit Rietveld. Hij ontwierp het voor mevrouw Schröder, die er tot haar dood in 1085 heeft gewoond. Zij had zeer duidelijke ideeën over hoe ze wilde wonen. Zo ontwierp Rietveld een strak en sober huis, met aaneensluitende horizontale en verticale vlakken. Ook het interieur, met veel inbouwkasten, ligt volledig in deze lijn. Het kleurgebruik was beperkt: buiten vijf tinten grijs en binnen werd er enkel met de primaire kleuren gewerkt. De beroemde zigzag stoel ontwierp Rietveld later speciaal voor deze woonomgeving. Ps, deze locatie staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
3. Het Spoorwegmuseum
Voor alle liefhebbers van treinen! Je kan hier 150 jaar Nederlandse spoorweggeschiedenis ontdekken waaronder heel wat historische treinen die verzameld werden vanaf 1927 toen het museum zijn deuren opende. Het museum is sinds 1952 gevestigd in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Ondertussen werd dat een aantal keer verbouwd, zodat het voldoet aan de eisen van de moderne museumbezoeker. Er is heel wat te zien/doen in het Spoorwegmuseum. Kijken naar treinen en locomotieven en alles wat met spoorwegen te maken heeft natuurlijk, walktroughs, darkrides, maar ook een ritje in een grote spoorbaan is mogelijk. Er is ook een techlab om heel wat leuke proefjes te doen (voor kinderen) En voor de Thomas De Trein fans: hier worden ook de Thomas de Trein dagen georganiseerd.
2. De Oudegracht
Japiot/wikimedia
Nederlanders houden van grachten. En daarom is de Oude Gracht onze nummer 2 in het lijstje bezienswaardigheden in Utrecht. Waarom we zo een fan zijn van deze bijna twee kilometer lange gracht? Simpel, ze is uniek! Ze doorsnijdt de hele binnenstad van Zuid naar Noord en er staan de prachtigste stadskastelen en gebouwen rond. Eens in de Middeleeuwen de waterstand onder controle was geraakt, begon men met bouwen van woningen met grote opslagkelders die doorgetrokken werden tot aan de gracht. Bovenkop kwamen kades. Aan het eind van de 19e eeuw verloren deze echter hun economisch belang, en de buurt raakte vervallen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de gemeente de werven en werfmuren in eigendom, en begon de restauratie. Mooi zijn ook de bruggen, het zijn er 16 die het water overspannen. En gezellig is het altijd op de terrassen aan het water. De horeca wordt trouwens nog beleverd via het water.
1. De Dom & DOMunder
De Dom aan het domplein is een van de meest herkenbare gebouwen van de stad. Met bouwen begon met in 1254 en de kerk werd gewijd aan Sint-Maarten. Later, in 1540 werd de kerk protestants. De kerk maakte een bewogen geschiedenis mee, tijdens een zware storm stortte bijvoorbeeld de volledige middenbeuk in. Tot op de dag van vandaag is men bezig met plannen om de kerk terug met zijn toren te verbinden. Die toren is 112 meter hoog, het is de hoogste kerktoren van Nederland.
En na al dat culturele moois, dan is het tijd voor fun! Onder het Domplein ligt de DOMunder. Deze attractie is een belevenis voor jong en oud. Je ontdekt er op een bijzondere manier 2000 geschiedenis van het plein, Nederland en Europa. Eigenlijk maak je een interactieve reis door de tijd. Je begint in de middeleeuwen, je ziet muurresten van een Romeins fort. Dan ga je in het donker verder. Als hoogtepunt maak je een storm mee uit het jaar 1674. Trillen maar!