Tussen Den Haag en Rotterdam ligt de kleinere stad Delft. Deze Zuid-Hollandse stad zit vol met cultuur, tradities en grachten. Delft stamt uit de 11e eeuw. Het ontwikkelde zich tot een stad in de 13e eeuw. Vanaf de 15e eeuw was Delft vele jaren een van de belangrijkste steden van Nederland. In deze periode woonde de Nederlandse leider Willem van Oranje in de stad. Nu staat Delft vooral bekend om zijn Delftsblauwe keramische aardewerk industrie. Ook is er in Delft een overvloed aan historische monumenten en bijzondere architectuur. Welke dat zijn, lees je in deze top 10 met bezienswaardigheden in Delft.

10. Beestenmarkt

De Beestenmarkt van Delft is het rustige alternatief van het iets noordelijker gelegen Marktplein (de nummer 5 van deze lijst). Aan de Beestenmarkt staat de 19e -eeuwse neogotische Maria van Jessekerk. Ook staan er vele bomen en bankjes op het plein. De Beestenmarkt wordt omringd door historische, schilderachtige gebouwen met restaurants, bars en bij warm weer ook terrassen.

9. Wilhelminapark

Dit van oorsprong Engelse Landschapspark ligt in de noordelijke punt van Delft aan de Voordijkshoornse Polder, vlakbij de snelweg A4. Het openbare park is afkomstig uit het jaar 1930 en is na de Tweede Wereldoorlog gerenoveerd, waardoor het nu een prachtig park is. Je vindt er in het midden een grote vijver. Daarom heen zijn slingerende waterpartijen, glooiende grasvelden, diverse planten, bomen, wandel- en fietspaden.

8. Delftse grachten

Van oorsprong werden de Delftse grachten gebruikt als verdedigingssysteem voor de stad. Maar nu worden ze gebruikt voor recreatie en transport. Via de grachten kun je om de stad heen lopen. De verschillende met elkaar verbonden wegen aan de grachten, zijn voorzien van prachtige bomen en typisch Nederlandse architectuur. Vooral de ten westen van de Markt gelegen Hippoltusbuurt straat met zijn cafés en schilderachtige bruggen is mooi. Ook de Voldersgracht straat ten noorden van de Markt mag er zijn. Hier staat het water zo hoog als de drempels van de huizen. Als je Delft vanuit een andere hoek wilt bekijken, dan is een rondvaart over de Delftse grachten een goed plan. Er zijn in Delft meerdere organisaties die tochten over het water aanbieden. De rondvaarten duren allemaal ongeveer een uur. Een gids vertelt onderweg over de geschiedenis van Delft, over de grachten en de historische gebouwen aan de grachten.

7. Oostpoort


Michielverbeek /wikicommons

De Oostpoort, ten westen van het centrum van Delft, stamt uit de 14e eeuw. In de vroegere eeuwen diende de poort als verdediging voor de stad. Tegenwoordig is de Oostpoort een woning, maar je kunt er ook de fantastische architectuur van het bouwwerk bewonderen. De poort beschikt over twee spitse torens en cirkelvormige carrousels. Oostpoort is bereikbaar via een brug over de Zuidergracht. De Oostpoort staat er prachtig bij op een kruispunt van vijf grachten. Dat maakt het tot een plek die al door velen is gefotografeerd.

6. Oude Kerk


Ferditje /wikicommons

De Oude Kerk draagt zijn naam, omdat hij ouder is dan de Nieuwe Kerk (de nummer 2 van deze lijst). Hij werd geconstrueerd in het jaar 1246. De Oude Kerk staat noordwestelijk van het centrum en heeft een spitse toren van 75 meter hoog. De kerk bevat veel glas-in-loodramen. Bijzonder aan deze kerk is dat je de hoofdingang bereikt via een mooie brug over de grachten. In de kerk tref je drie 18e en 19e -eeuwse kerkorgels, een decoratieve stenen vloer met houtsnijwerk en hoge gewelfde plafonds.

5. Markt

Op het centraal gelegen Markplein van Delft worden regelmatig markten en activiteiten gehouden. De Markt is maar liefst 120 bij 50 meter. Daarmee is het een van de grootste historische marktpleinen van Europa. Het is tevens een van de hoogst gelegen delen van Delft, omdat het aan het einde van de 15e eeuw werd ingericht op een verzande kreekrug. Op de Markt staan het Stadhuis (de nummer 4 van deze lijst) en de Nieuwe Kerk (de nummer 2 van deze lijst). Aan het plein staan typische Nederlandse oude gebouwen met daarin restaurants, cafés en winkels. In de zomer is dit plein voorzien van vele terrassen.

4. Stadhuis

Op de Markt van Delft (de nummer 5 van deze lijst) staat tegenover de Nieuwe Kerk (de nummer 2 van deze lijst) het Stadhuis, een architectonisch meesterwerk in Hollandse Renaissancestijl. De voorgevel van het gebouw bestaat uit prachtige bouwstenen, ramen met rode luifels, veel goud en stenen beelden. De centrale toren van het gebouw draagt een grote klok en boven de hoofdingang staat het symbool van Delft afgebeeld, een rode leeuw. Het Stadhuis werd hier gebouwd in 1200. Dit eerste ontwerp brandde compleet af in 1618. In 1629 werd het herbouwd. Hiermee is het stadhuis het oudste gebouw van Delft. Helaas mag je het stadhuis niet betreden. Wel vinden er ceremonies en huwelijken plaats.

3. Stedelijk Museum Het Prinsenhof

Het Stedelijk Museum Het Prinsenhof beschikt over een rijkdom aan informatie en kunstproducten afkomstig uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Ook is er informatie over Willem de Zwijger en Delfs Blauw opgeslagen. Van oorsprong was de Prinsenhof, dat gelegen is aan het Sint Agathaplein westelijk van het centrum, het paleis van Prins Willem van Oranje. Vandaar de naam Prinsenhof. Prins Willem van Oranje verbleef aan het einde van de 16e eeuw regelmatig in het paleis en werd er in 1584 vermoord. De kogelgaten in het gebouw herinneren nog aan de oude tijd. Maar nu kijk je vooral naar een fijne collectie schilderijen, waaronder werken van Vermeer. Er is ook een permanente expositie over het leven en de moord op Willem van Oranje.

2. Nieuwe Kerk


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op de centrale Markt van Delft (de nummer 5 van deze lijst) staat tegenover het Stadhuis (de nummer 4 van deze lijst) de Nieuwe Kerk. Anders dan de naam doet vermoeden, stamt deze Gotische kerk al uit de 13e eeuw. De bouw van de kerk werd echter pas volbracht in 1496. Het gebouw kenmerkt zich door een hoge klokkentoren, die een hoogte heeft van 108.75 meter. Hiermee is het na de Domtoren van Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. Met uitzondering van de zondag kun je deze toren beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. De Nieuwe Kerk staat ook bekend om het Praalgraf van Willem van Oranje, waaronder zich de grafkelder van Oranje-Nassau bevindt. Dit is de grafkelder van het Koninklijk Huis. Een andere bezienswaardigheid in de kerk zijn de zestien gebrandschilderde ramen in het koor.

1. De Porceleyne Fles (fabriek en museum)


Muesse/wikicommons

Dit is de laatste 17e -eeuwse nog bestaande Delfts Blauw aardewerkfabriek. Het gebouw bevindt zich in het zuiden van het stadscentrum van Delft. Hier aanschouw je de kunst van het met de hand blauw en wit beschilderen van aardewerk. Je maakt door middel van een tour kennis met de verschillende technieken, die door de eeuwen heen werden gebruikt. Ook mag je zelf een aardewerktegeltje van 13 bij 13 centimeter beschilderen. In de De Porceleyne Fles zijn ook een Delfts Blauw museum en een souvenirwinkel gevestigd.