Montenegro is een Balkan-land dat in 2006 onafhankelijk werd. Door het prachtige landschap is Montenego een ideale vakantiebestemming voor sport- en natuurliefhebbers. Wie door het land wandelt, krijgt al snel het gevoel verdwaald te zijn in een ansichtkaart. Je vindt er niet alleen prachtige bergen, maar ook ongerepte stranden en bijzondere parken vol flora en fauna.
Ook de oude steden van Montenegro zijn zeker het ontdekken waard. Het klimaat is er zacht en mediterraan, waardoor de winters er koel zijn en de zomers warm. Hierdoor kun je er ‘s winters heerlijk op wintersportvakantie gaan en ‘s zomers zwemmen, kanovaren en mountainbiken. Ben je van plan om binnenkort een bezoekje te brengen aan dit bijzondere land? Bekijk dan onze top tien van plekken in Montenegro die je gezien móet hebben.

10. Ulcinj

Ulcinj
Andrey/wikipedia

Ulcinj stond vroeger bekend als de piratenhoofdstad van de Adriatische Zee. Deze oude zeehaven is tegenwoordig een populaire badplaats met verschillende zandstranden. De stad is grotendeels islamitisch en er hangt een oosterse sfeer, die verstrekt wordt door de moskeeën met hun schitterende minaretten. In Ulcinj vind je naast de stranden ook sfeervolle restaurants en winkeltjes. Ulcinj is de meest zuidelijke badplaats van heel Montenegro en ligt dicht bij de Albanese grens. Er wonen dan ook veel Albanezen.

9. Nationaal park Biogradska Gora

biogradska gora
Snežana Trifunović/wikicommons

Dit park mag dan misschien wel een van de kleinste nationale parken van Montenegro zijn, er is wel ontzettend veel te zien. Je kunt er veel verschillende soorten planten en dieren bewonderen, waaronder bomen van meer dan 500 jaar oud en één van de drie laatste regenwouden in Europa

8. Sveti Stefan

Sveti Stefan
Marcin Konsek/wikipedia

Dit eilandje staat vol met huizen met prachtige, voor Montenegro kenmerkende oranje daken van terra cotta. Die huizen staan daar niet zomaar. In de 15e eeuw besloten rijke families uit de regio Pastrovici er een vestigingsstadje te bouwen. Een tijd lang woonden de bewoners er graag. Ze hadden een goede positie om te handelen en zaten er veilig voor piraten. In de 19e en 20e eeuw trokken steeds meer bewoners naar het vaste land. Een tijd waren er hotels op dit eiland, maar nu het geprivatiseerd is, kun je er niet meer zomaar gaan kijken.

7. Lovcen

lovcen
lovcen national park

Deze berg heeft twee behoorlijk imposante toppen met de namen Štirovnik (1749 meter hoog) en Jezerski vrh (1657 meter hoog). Deze berg is onderdeel van het Mount Loven National Park, waarin een aantal belangrijke monumenten te vinden zijn. Als je de klim naar boven aandurft, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op Kotor en zijn baai.

6. Cetinje

Cetinje
Marcin Konsek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Cetinje2
Serguei Trouchelle/wikimedia

Cetinje is vooral bekend vanwege de vele Europese ambassades die er gebouwd zijn in de periode dat deze stad de hoofdstad van Montenegro was. Gedurende de late 19e en vroege 20e eeuw, maakte deze stad aan de rand van het Ottomaanse Rijk het een strategische plek voor diplomatie. Tegenwoordig staan er veel deftige herenhuizen. In een deel daarvan vind je interessante musea.

5. Ostrog-klooster

Ostrog klooster

Het Ostrog-klooster ligt hoog in een enorme rots genaamd Ostroška Greda. Het klooster is in zijn geheel uitgehouwen in de grot van een bergklif. Aan de binnenkant van het klooster kun je onder andere twee grotkerken bewonderen. In deze kerken zijn veel fresco’s te zien, waarvan een deel rechtstreeks op rots is geschilderd.

4. Perast

Perast montenegro
Marcin Konsek / Wikimedia Commons

Perast is een klein kuststadje vol stenen villa’s en oude kerken die zeker het bezoeken waard zijn. Twee van de kapellen van de stad zijn gebouwd op kleine eilandjes. Ook de kerk van St. Nikola is een aanrader, niet in de laatste plaats vanwege het uitzicht dat je vanuit deze kerk hebt.

3. Durmitor (nationaal park)

Durmitor
Durmitor 2

Het nationale park Durmitor ligt in een omgeving met veel bossen. Doordat het park in de in de Dinarische Alpen ligt, kun je er geweldig skiën en snowboarden. Liefhebbers van rust kunnen een bezoek brengen aan de gletsjermeren of al wandelend vogels spotten. Er wonen maar liefst 163 vogelsoorten in het park. Verder vliegen er ook allerlei bijzonder vlinders rond.

2. Budva

Budva

Budva is een oude, pittoreske stad die wordt gekenmerkt door de charmante huisjes met oranje daken. Verder vind je er veel stranden en kun je je er onderdompelen in het bruisende nachtleven van Budva. Ideaal toch? Eerst lekker feesten in een van de bars of clubs en daarna nagenieten op het strand.

1. Kotor

Kotor
Kotor 2

Wie dol is op de Middeleeuwen, kan in Kotor zijn hart ophalen. Dit is namelijk het best bewaarde Middeleeuwse stadje aan de Adriatische kust. Vooral de 12e-eeuwse kathedraal van Saint Tryphon is een echte blikvanger in dit stadje. Verder kun je aan de stad goed zien welke rijken er regeerden. Wanneer je een wandeling over de stadsmuren, leiden die je naar een fort op de top van een heuvel. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de stad en de diepe baai.