Moldavië is een prachtig Europees land, maar lang niet bekend bij iedere toerist. Dat is zonde, want het land heeft een rijke geschiedenis en prachtige natuur. Je ontdekt er ongerepte gebieden en komt helemaal tot rust doordat er weinig andere toeristen zijn. Ben jij benieuwd wat je kunt beleven in dit land? Je leest het in de top 14 dingen om te doen in Moldavië.

Chisinau

Chisinau

Wil je een bezoek brengen aan een van de steden in Moldavië? Dan is Chisinau een goede plek om te beginnen. Het is de grootste stad van het land en ook de hoofdstad. Hier vermaak je je urenlang dankzij de vele winkels, spa’s, nachtclubs en casino’s.

Chisinau monument

De stad heeft ook een indrukwekkend monument opgericht voor de Tweede Wereldoorlog. Deze oranje piramide springt meteen in het oog. De kunstmarkt is ook een leuke plek om te bezoeken, waar je de keuze hebt uit talloze schilderijen en beeldhouwwerken.

Tipova klooster

Tipova

In het ruige rotslandschap van Moldavië vind je dit indrukwekkende klooster. Het gebouw is uitgegraven uit een rotswand en ligt aan de oever van de Dnjestr rivier. In totaal bestaat het klooster uit drie complexen met allemaal een geweldig uitzich. Dit prachtige gebouw wordt bewoond door ongeveer twaalf monniken. Dat is bijzonder, want in totaal zouden er meer dan zevenhonderd mensen in dit klooster kunnen wonen.

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi

Maak een reis door de tijd tijdens een bezoek aan Orheiul Vechi. Dit dorpje is een archeologische vindplaats en heeft een belangrijke betekenis voor de inwoners van Moldavië. Dit is namelijk de plek waar belangrijke oorlogen werden gevoerd en de geschiedenis van het land werd bepaald. Naast oude opgravingen vind je nu ook een museum bij dit dorpje. Zo leer je meteen over de interessante geschiedenis van Orheiul Vechi.

Saharna

Saharna

Fotokon / Shutterstock.com

Wil je een religieuze reis door Moldavië maken, dan mag je het dorpje Saharna niet overslaan. Dit plaatsje is namelijk al eeuwenlang een spiritueel oord. Er wordt gedacht dat de voetstappen van de Heilige Maagd in de rotsen bij dit dorpje te zien zijn. Hierdoor reizen talloze pilgrims ieder jaar naar Saharna. Tegelijkertijd geniet je er van prachtige natuur. Zo zijn er maar liefst 22 watervallen in de omgeving te vinden. De bergen en rotsachtige gebieden rondom het dorp zijn ook een mooie plek voor een wandeling, want hier trakteer je jezelf op een prachtig uitzicht op het dorp.

Cricova wijnmakerij

cricova wijn

FrimuFilms / Shutterstock.com

Vlakbij de stad Chisinau werd in de vijftiende eeuw een grote mijn gegraven. De kalksteen uit deze mijn werd gebruikt om Chisinau op te bouwen. Toen de wijnmakerij Cricova in de jaren vijftig gebouwd werd, ontstond meteen de vraag waar de wijn het beste bewaard kon worden. Het antwoord lag voor de hand: in de grote ondergrondse tunnels net buiten Chisinau. De temperatuur is hier perfect, waardoor de wijnen een overheerlijke smaak krijgen. Je kunt de wijnmakerij bezoeken en meteen een aantal wijnsoorten proeven.

Abdij van Curchi

abdij van Curchi

Het is duidelijk dat je in Moldavië geen gebrek aan abdijen hebt. Veel mensen vinden de abdij van Curchi de mooiste van het land. Dat heeft alles te maken met de prachtige architectuur van het pand. Je ziet hier mooie torentjes en de abdij is aangekleed met weelderige versieringen. Het zal je misschien verbazen dat dit in het verleden helemaal geen abdij was. Lange tijd was het pand in gebruik als een psychiatrische instelling. Tegenwoordig zijn er vijf kerken, meerdere abdijen en monnikenwoningen in het gebouw te vinden.

Gagaoezië

Gagaoezie

Het is de moeite waard om een auto te huren en om de regio Gagaoezië te verkennen. In dit gebied komen namelijk twee culturen samen. Het grootste deel van de inwoners in christelijk, maar je vindt er ook talloze invloeden uit Turkije. De voorvaderen van de inwoners waren namelijk Islamitische vluchtelingen. Ze mochten in dit gebied van Moldavië komen wonen, maar alleen als ze zich tot het christendom zouden bekeren. In het museum leer je alles over de gebruiken en cultuur van deze bevolkingsgroep.

Natuurgebied Padurea Domneasca

Padurea Domneasca

Elena Dyatlova~ukwiki/CC BY-SA 4.0/wikipedia

Natuurliefhebbers voelen zich helemaal thuis in dit gebied, want Padurea Domneasca is het grootste natuurpark van Moldavië. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het park is een eik die al meer dan 500 jaar oud is. Je wandelt hier langs een kabbelende rivier en krijgt de kans om broedende vogels te zien. Een deel van het natuurgebied heeft de bijnaam “de honderd heuvels”. Hier maak je dus prachtige wandelingen over een glooiend landschap.

Natuurreservaat Codru

natuurreservaat Codru

Wil je nog meer oude natuur in Moldavië verkennen? Dan moet je bij het natuurreservaat Codru zijn. Het is het oudste natuurreservaat van het land en is in het midden van Moldavië te vinden. Tijdens een wandeling door dit gebied kom je meer dan duizend verschillende plantsoorten tegen. Er wonen ook 145 verschillende soorten vogels en meer dan vijftig soorten zoogdieren. Ook reptielen hebben het naar hun zin in het natuurgebied. Op het park vind je ook een museum, dat je alles vertelt over de natuurgeschiedenis van Moldavië. Je maakt hier ook uitdagende wandelingen dankzij de vele valleien en ravijnen.

Soroca

Soroca

Vlakbij de grens met Oekraïne vind je de stad Soroca. Hier kijk je uit over de prachtige Dnjestr rivier. Tijdens een wandeling door de stad ontdek je mooie middeleeuwse architectuur, met het grote fort als een van de hoogtepunten. Dit is niet voor niets een van de grootste toeristische trekpleisters die Moldavië te bieden heeft. Soroca speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. Meerdere legers hebben het land vanuit deze stad verdedigd en de Roma zien de stad als hun onofficiële hoofdstad.

Taul park en de Pommer villa

Pommer villa

Bij het plaatsje Taul krijg je de kans om een dichtbegroeid bos, een weelderig park en een nog mooiere villa te bewonderen. Dit is allemaal het werk van Ivan Pommer. Deze miljonair liet een prachtig huis bouwen en zorgde meteen voor een nog mooiere omgeving. Je krijgt hier de kans om de typische Moldavische tuinarchitectuur te bewonderen. In totaal staan er 150 bomen op het terrein, die allemaal uit verschillende gebieden van Moldavië komen. Zo zie je de natuur van het hele land op één plek. Taul park is ook het grootste aangelegde park in heel het land.

Capriana klooster

Capriana klooster

In de vijftiende eeuw werd het mooie Capriana klooster gebouwd. Dit pand is indrukwekkend en heeft de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. Het witte gebouw staat middenin een dichtbegroeid bos, waardoor je er van een prachtig uitzicht geniet. Een van de eerste poëten van Moldavië heeft in het gebouw gewoond en het is niet gek dat hij hier zijn inspiratie opdeed. Tijdens een rondleiding door het klooster leer je veel over de geschiedenis en cultuur van het land.

Kvint-fabriek

kvint fabriek

Iulian Ursachi / Shutterstock.com

Wanneer je in Moldavië bent, moet je zeker eens de beste cognac van Europa geproefd hebben. Dat doe je het beste tijdens een bezoek aan de Kvint-fabriek. Hier maakt het land de beste cognac sinds 1897. Het is niet voor niets dat de lokale bevolking de fabriek als een nationaal symbool ziet. Jaarlijks wordt er maar liefst tien miljoen liter cognac geproduceerd. Tijdens een proeftour krijg je de kans om te zien hoe de cognac wordt gemaakt, maar proef je natuurlijk ook een paar glaasjes.

Transnistrië

Transnistria

Aan de rand van de Dnjestr vind je een bijzonder strookje land. Hier ligt namelijk Transnistrië. Hoewel het stukje land officieel bij Moldavië hoort, zien de bewoners dat anders. Zij noemen hun land een onafhankelijke republiek met zijn eigen regels en regering. Volgens de inwoners hebben ze hun onafhankelijkheid gewonnen in de burgeroorlog van 1992. Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Tiraspol ontdek je een bijzondere wereld.