De wereld is zo groot maar tegelijkertijd zo klein. Reizen is de laatste jaren veel toegankelijker geworden waardoor veel plaatsen in populariteit zijn toegenomen. Ook zijn er veel plaatsen die heel upcomming zijn. Eén van deze plaatsen is Ohrid. Ohrid is een stad en tevens gemeente in Noord-Macedonië. Ohrid ligt aan het meer waarnaar ze vernoemd is; het meer van Ohrid en grenst aan Albanië.

Er zijn in Ohrid heel veel bezienswaardigheden waardoor een rondreis door dit gebied heel hoog aangeschreven is. Wij hebben de top 10 van leukste en meest interessante bezienswaardigheden voor jou op een rijtje gezet.

10. Antiek theater van Ohrid

antieke theater van ohrid
Diego Delso/wikipedia

Het Antieke Theater van Ohrid is een waar pareltje. Deze staat ook sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een oud-Grieks theater dat in 200 v.Chr gebouwd is. Toch is dit theater pas laat in de vorige eeuw tijdens opgravingen ontdekt. Het heeft een oppervlakte van wel ruim 4000² en het aantal zitplaatsen is onbekend. Het theater wordt de dag van vandaag nog steeds gebruikt voor shows en evenementen.

9. St. Sophia kerk (fresco’s)

St. Sophia kerk frescos
Diego Delso/wikipedia
St. Sophia kerk

Deze bijzondere kerk heeft prachtige plafondschilderingen die je een blik geven in de geschiedenis van Ohrid en Maccedonië. De kerk is gebouwd tijdens het eerste Bulgaarse rijk waarin het grootste deel van de bevolking Christelijk was. De kerk is prachtig bewaard gebleven en staat tussen de bergen. Het is een idyllisch plaatje en een bezoek meer dan waard.

8. Bay of Bones

Bay of Bones

Bay of Bones is een museum op het water. Het is een hele populaire bezienswaardigheid dus ga hier zeker vroeg heen om de drukte te vermijden.
Het museum bestaat uit een nabootsing van prehistorische huisjes om jou een blik te geven in hoe hier vroeger door de lokale bevolking geleefd werd. Er staan in totaal 24 huisjes waar je ook binnen mag kijken. Hier zelf rondlopen is al een ervaring maar als je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Ohrid is het boeken van een rondleiding door een lokale gids een must!

7. Nationaal Park Galičica

Galičica

Maak een dagtrip naar het Nationaal park Galičica. Dit is één van de grootste nationale parken in Noord-Macedonië en perfect voor een leuke dagrip. Wandel door het prachtige natuurgebied langs het meer van Ohrid. Wat bijzonder is aan dit park is dat de lokale bevolking hier ook woont. Met ruim 5.000 inwoners is dit één van ‘s werelds ‘drukst’ bewoonde nationale parken. Wat leuk is aan de lokale bevolking is dat ze graag toeristen ontvangen en jou een blik geven op hun manier van leven. Als je goed uit je ogen kijkt kan je misschien nog een Balkanlynx spotten! En pas ook op voor slangen, deze zijn ook zeer aanwezig in het park.

6. Klooster van St. Clemens

st clemens

Het klooster van St. Clemens lijkt op iets uit een sprookjesfilm of een film a la Lord of The Rings. Het lijkt op een klein stenen kasteeltje met rode daken. Net zo mooi als het er van buiten uitziet is het nog mooier van binnen. De kerk heeft bijzondere muurschilderingen en verschillende altaren. Op zondagen worden hier nog steeds diensten gegeven.

5. Fort van Samuel

Fort van Samuel
Fort van Samuel2
Diego Delso/wikipedia

Het Fort van Samuel is het grootste fort van Ohrid. Het is omringd door torenhoge stadsmuren waardoor je je net even een figurant in Game of Thrones zult voelen. De stadsmuren bestaan uit 18 torens en 4 verschillende poorten. Het fort is in 2003 gerenoveerd waardoor het een stuk nieuwer oogt dan het fort in werkelijkheid is. Het is de perfecte bezienswaardigheid voor in de ochtenduren. Vanuit het fort bezoek kun je de rest van het oude gedeelte van Ohrid te voet ontdekken.

4. Sveti Naum

Sveti Naum
Petar Milošević/wikipedia

Sveti Naum is een klooster die vernoemd is naar de heilige St.Naum. Dit klooster ligt aan het meer van Ohrid waardoor je naast het klooster ook kunt genieten van de prachtige natuur. Leuk detail: rondom het klooster zijn veel kleurrijke pauwen. Hoe deze hier terecht zijn gekomen is een mysterie.
Het leukste is om met een boottochtje over het Ohridmeer naar Sveti Naum te gaan. Een tochtje met een roeiboot naar de bronnen in het kristalheldere water is ook een must. Er zijn meerdere restaurants met terrassen heerlijk gelegen onder bomen.

3. St. Jovan Kaneo

St. Jovan Kaneo
Diego Delso/wikipedia

De St. Jovan Kaneo kerk is misschien wel de mooiste kerk van Ohrid. Door de locatie scoort deze kerk bij zowel toeristen als de lokale bevolking heel goed. De kerk staat op een hoge berg waardoor je een oogverblindend uitzicht hebt over heel Ohrid en het meer van Ohrid.

2. Oude Stad

oude stad ohrid
De Oude Stad van Ohrid ligt in het noorden van de stad. Wandel door deze bijzondere dorpse steegjes en ontdek de stad ‘the local way’. Een fijne wandeltocht door deze steegjes zal je een hele nieuwe blik op de stad geven. Gelukkig zijn er ook heel veel lokale restaurantjes en café’s waar je kunt genieten van lokale specialiteiten.

1. Het Ohridmeer

ohrid meer 2
ohrid meer

Het meer van Ohrid kun je haast niet missen. Dit prachtige meer met azuurblauw water is perfect voor verschillende water activiteiten. Van zwemmen in het meer tot het varen op het water; alles is hier mogelijk. Het meer van Ohrid is tevens één van de oudste meren van Europa. Vanuit het water kun je verschillende hotspots zien zoals het museum op het water ‘Bay of Bones’ en het klooster van St. Naum.