Een liefhebber van hoog? Dan wil jij wel eens weten wat de hoogste gebouwen in Europa zijn! Dat komt goed uit, want we hebben er een lijstje van gemaakt voor je. Een opvallende conclusie kunnen we je alvast meedelen: de meeste wolkenkrabbers staan in Rusland. Zo bijvoorbeeld nummer 1 tot 3 in onze lijst: de Federation Tower (Moskou), de OKO: South Tower (ook in Moskou) en de Mercury City Tower (verrassing, ook in Moskou) Londen staat met zijn ‘The Shard’ op een knappe vierde plaats. De rest van het lijstje wordt aangevuld met, jawel, weer Rusland en ook Turkije. Ook leuk om te vermelden, de oudste toren in de lijst is slechts 10 jaar oud. Het grootste deel van de hoge gebouwen is de laatste drie jaar gebouwd. We werpen met jou een blik op de specifieke kenmerken van deze gebouwen.

10. Naberezhnaya Tower C, Moskou


Канопус Киля/wikimedia

De hoogste toren van dit complex meet 268.4 meter en heeft wel 59 verdiepingen. De Naberezhnaya Tower werd opgeleverd in 2007. Hij maakt deel uit van een kantorencomplex met 3 gebouwen. De twee kortere broertjes, respectievelijk 17 en 27 verdiepingen, werden opgeleverd in 2004 en 2005. Onder de gebouwen zit een enorme kelder die de drie verbindt. Het complex bevindt zich natuurlijk in de Moscow International Business Center, een locatie die we nog meerdere malen tegenkomen in de lijstje. Er zijn 45 liften die je snel naar de hoogste verdieping brengen. Heel wat grote banken en internationale dienstverleners bijvoorbeeld hebben hier hun kantoor. Je kan er ook een appartement huren.

9. Metropol, İstanbul


RMJM

Rusland en Turkije domineren de lijst van hoge gebouwen in Europa. Turkije vooral dankzij de bouw van drie hoge gebouwen in 2017. Ze staan naast elkaar, daarom volgt nu drie keer dezelfde foto. De eerste van de torens is de Metropol, een ferme 280 meter hoog, met 66 verdiepingen. Deze machtige wolkenkrabber combineert shopping centers, private appartementen, scholen en recreatie in één, hoog gebouw. Het moet het gezicht worden van het nieuwe financiële centrum van de stad. Tijd nog kosten werden gespaard om dit pareltje neer te zetten.

8. Skyland İstanbul 2, Istanbul


RMJM

Skyland İstanbul 2 is net iets hoger dan de Metropol, namelijk 293.1 meter. De toren heeft 65 verdiepingen. Het gebouw in de Seyrantepe wijk van het Şişli district is spiksplinternieuw, want het is opgeleverd in 2017. Peter Vaughan tekende de ontwerpen. In de Skyland zitten private appartementen, kantoren en een heel knap vijf sterren hotel met 300 kamers.

7. Skyland I, Istanbul


RMJM

Skyland İstanbul 1 is even hoog als zijn broertje, namelijk 293.1 meter, ook 65 verdiepingen en ook opgeleverd in 2017.

6. CoC: Moscow Tower, Moskou


BpbAlonka /wikimedia

Een vlotte 301.6 meet deze toren, 76 verdiepingen heeft deze wolkenkrabber die opgeleverd werd in 2010. Capital City is een multifunctioneel complex, waar deze toren deel van uitmaakt. Ook deze wolkenkrabber is gelegen in het Moscow International Business Center. Op de bovenste verdiepingen zijn er entertainmentbedrijven, winkels en grote appartementen. De specifieke structuur van de gebouwen maakt ook enorme kantoren mogelijk.

5. Eurasia, Moskou


Igor3188/wikimedia

Een respectabele 308.9 meter en 72 verdiepingen. Zo werd deze Eurasia, of de Steel Peak, opgeleverd in 2014. Je kan al raden waar deze staat: in het Moscow International Business Center natuurlijk. Je vindt er kantoren, private appartementen, winkels, een hotel en een enorm entertainmentplatform. VTB Bank is de eigenaar.

4. The Shard, London

Deze knapperd meet 309.6 meter en herbergt 87 verdiepingen. Londen werd ermee opgefleurd in 2012, toen was The Shard helemaal af. Deze toren maakt deel uit van de opwaardering van de London Bridge wijk. Op The View from The Shard, het observatiedek, heb je natuurlijk schitterende zichten op Londen en ver daarbuiten. De Italiaan Renzo Piano tekende het ontwerp.

3. Mercury City Tower, Moskou


Krassotkin /wikimedia

Drie op een rij. Deze is eentje van 338.8 meter die 75 verdiepingen telt. 31 liften heeft het gebouw in totaal. Opgeleverd werd de Mercury City Tower in 2013. En ook deze wolkenkrabber staat in de Moscow International Business Center. Ondergronds zijn er nog 5 kelderverdiepingen. Kenmerkend aan dit gebouw zijn de goudkleurige glazen ramen. De toren combineert kantoren en er zijn ook appartementen van verschillende afmetingen, van klein tot heel groot.

2. OKO: South Tower, Moskou


Krassotkin/wikimedia

Met zijn 354.1 meter hoog is dit het tweede hoogste gebouw met maar liefst 85 verdiepingen. In 2015 werd deze wolkenkrabber opgeleverd, hij staat ook in het Moscow International Business Center. Ook deze heeft een broertje van 49 verdiepingen hoog. Het zijn de Amerikaanse architecten van het bureau SOM die deze toren ontwierpen.

1. Federation Tower: East Tower, Moskou


Igor3188/wikimedia

Met zijn 373.7 meter hoogte is deze toren de hoogste van Europa. 95 verdiepen telt dit gebouw, dat werd opgeleverd in 2016. De Federation Tower heeft ook nog een iets kleiner broertje langs de Westkant van 65 verdiepen hoog. Ze staan in het Moscow International Business Center. Het heeft niet veel gescheeld of de toren was niet zo hoog geweest. Tijdens de economische crisis heeft de bouw een aantal jaren stilgelegen. De eigenaars zijn nu een Russische investeringsgroep.