Top 15 Bezienswaardigheden in Zagreb

De Kroatische hoofdstad Zagreb heeft toeristen veel te bieden. Vanuit Nederland en België vlieg je binnen 1,5 uur naar Zagreb. Zagreb heeft een boven- en een benedenstad. In het bovenste gedeelte van de stad vind je de knusse, historische binnenstad met de daarbij behorende prachtige architectuur uit de Middeleeuwen. In de benedenstad vind je voornamelijk musea. Wat zijn de 15 leukste activiteiten om te ondernemen in en rondom Zagreb?

15. Karlovac

karlovac

Op ongeveer 55 kilometer ten zuidwesten van Zagreb, gelegen aan de vier rivieren Korana, Kupa, Mrežnica en Dobra, ligt het kleine historische stadje Karlovac. Karlovac is in de 16e eeuw gesticht, met als doel de Turken tegen te houden. De stadskern heeft een vorm van een zespuntige ster. In Karlovac is veel te zien en te doen. Breng een bezoekje aan het oude kasteel Dubovac uit de 13e eeuw, het stadsmuseum en de Presveto Trojstvo kerk. Ook kun je een bezoeken brengen aan de bierbrouwerij waar ze het Kroatische bier Karlovačko brouwen.

14. Samobor

Samobor

Als je tijd over hebt, is het Middeleeuwse stadje Samobor ook een aanrader om te bezoeken. Deze stad ligt op de gelijknamige berg Samobor, 20 km van Zagreb. Je kunt hier onder andere de Grgosova grot bezoeken. Dit is een van de mooiste grotten van Kroatië. Daarnaast zijn de Sv. Anastasijakerk uit 1675 en het barokke klooster ook de moeite waard om te bezoeken.

13. Museum voor verbroken relaties

museum verbroken relaties

Het museum voor verbroken relaties doet haar naam eer aan: je vind er objecten die verbonden zijn aan beëindigde relaties en de daarbij behorende verhalen. Het museum is opgericht door twee kunstenaars uit Zagreb: Olinka Vištica en Dražen Grubišić. Zij kwamen op dit idee toen hun relatie na vier jaar strandde. De expositie ging al snel de hele wereld over. Tijdens deze reis, konden de bezoekers ook objecten uit hun eigen stukgelopen relaties doneren. In 2010 kreeg het museum een eigen, permanent gebouw in Zagreb. Er is ook een museum in Los Angeles.

12. Het Jarun Meer

jarun meer

Even lekker ontspannen? Dat kan in of aan het Jarun Meer. Je kunt hier in de zomer lekker zwemmen, surfen of andere wateractiviteiten doen. Er is ook een midgetgolfbaan en een speeltuin voor de kleintjes. Rondom het meer vind je meerdere café’s en nachtclubs, waar je lekker kunt eten en feesten. Er is ook een wijk naar dit meer vernoemd, namelijk Jarun. Deze wijk ligt ten zuidwesten van Zagreb.

11. Lenuci Horseshoe

lenuci horseshoe

Lenuci Horseshoe is een verzamelnaam van zeven parken en pleinen in Zagreb. Het project is vernoemd naar de 19e-eeuwse ontwerper Milan Lenuci en vormt een u-vorm in de benedenstad van Zagreb. Twee attracties in de Horseshoe zijn de Botanische Tuin, waar je 10.000 plantensoorten uit de hele wereld kunt bekijken. Ook kun je het Nationale Theater bezoeken, waar opera en ballet te zien is.

10. Eet een licitar

liciitar snoepjes zagreb

Je ziet ze overal in Zagreb: rode harten. Deze hartjes verwijzen naar licitars. Het is een soort koekje met honingdeeg dat enkele weken duurt om klaar te maken. Nadat de hartvormige koekjes uiteindelijk zijn gebakken en gekoeld, worden ze geverfd. De liefde voor dit hartje zit zo diep geworteld, dat de UNESCO dit heeft gekozen als symbool voor de Noord-Kroatische cultuur.

9. Archeologisch Museum

Archeologisch Museum zagreb

Het Archeologisch museum van Zagreb bevindt zich in het prachtig pand aan de Zinjevrac, tegenover het gelijknamige park. Het museum heeft een uitgebreide collectie Griekse en Romeinse kunst. Er is zelfs een mummie te vinden. Daarnaast zijn er ook voorwerpen te zien die gebruikt werden door de eerste bewoners van Zagreb.

8. Mimara Museum

mimara museum
Diego Delso/wikipedia

Het Mimara Museum is gevestigd in een voormalige middelbare school. Het museum heeft de naam van de stichter: Ante Topic Mimara. Hij was een verzamelaar van kunst en deze verzameling is dan ook in het museum te bewonderen. Het gaat hieronder andere om kunst van Vlaamse en Hollandse meesters en de renaissancekunst. Er wordt gefluisterd dat veel van de werken vervalsingen zijn, gemaakt door mister Mimara himself.

7. Beeld van Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka

In de wijk Tkalčićeva vind je een standbeeld van Marija Jurić Zagorka. Marija was de eerste vrouwelijke journalist en een van de meest gelezen auteurs van Kroatië! De negentien romans van Zagorka worden tot op de dag van vandaag nog steeds veel gelezen. Je kunt ook haar appartement bezoeken, dat niet ver van het standbeeld ligt aan de Dolac straat nummer 8.

6. Dolac Markt

markt in zagreb

Dolac is de populairste markt in Zagreb. Veel lokale kleine boeren verkopen hier hun veelal biologische producten. Daarnaast is er ook een bloemenmarkt.

5. Uitgaan in de Tkalčićeva straat

Tkalčićeva straat

‘s Nachts komt Zagreb pas echt tot leven. Er zijn veel uitgaansmogelijkheden in de stad. Favoriet van velen zijn toch wel de barretjes en clubs in en rondom de Tkalčićeva straat. Hier vind je buiten veel picknicktafels en gezelligheid tot diep in de avond.

4. Ban Jelačić Plein

Ban Jelačić plein zagreb
rom@nski photo/flickr

Het Ban Jelačić plein is het meest centrale plein in Zagreb. Het plein is ontstaan rond de zeventiende eeuw en vernoemd naar de graaf Josip Jelacic. Rondom het plein vind je een aantal historische gebouwen en een groot warenhuis. Midden op het plein staat een standbeeld van Josip Jelacic. In de omliggende straten zijn veel leuke cafe’s, restaurants en winkels te vinden. Dit plein is dan ook een favoriet bij de locals.

3. De Benedenstad (Donji Grad)

Donji Grad

Zagreb is grofweg in twee delen te splitsen. Het eerste gedeelte heet Gornji Grad, oftewel bovenstad. Gradec en Kaptol vallen hier ook onder (gelegen in de heuvels). Het tweede deel heet Donji Grad, ook wel de Lagere stad genoemd. Dit gedeelte is in de 19e eeuw ontstaan vanwege ruimtetekort. In de benedenstad vind je veel parken en musea, bijvoorbeeld het Archeologisch museum. Ook zijn hier veel modere hotels te vinden.

2. Gradec

gradec

Gradec is de naam van een oud gedeelte van de stad Zagreb. Samen met Kaptol is dit het middeleeuwse gedeelte van de stad. Kaptol werd in de middeleeuwen bestuurd door de bisschop, in Gradec hadden de handelaren het voor het zeggen. Je vind in Gradec veel prachtige, oude gebouwen. Ga je vanuit de Benedenstad direct naar Gradec, dan kun je ook de kabelbaan nemen.

1. Kaptol

kaptol zagreb

Kaptol is het stadsgedeelte rondom de kathedraal van Zagreb. Dit is dan ook de blikvanger van het Kaptol. De kerk werd zo’n 200 jaar geleden grondig gerestaureerd na de aardbeving in Zagreb van 1880. De twee torens zijn 108 meter hoog en vormen het hoogste bouwwerk van Kroatië. Je vind op verschillende plaatsen nog oude resten van de stadsmuren. In de kleine middeleeuwse straatjes en steegjes zijn veel leuke winkeltjes en restaurants te vinden.