Misschien doet het woord ‘lagos’ je al dagdromen? Het betekent ‘meren’ in het Italiaans. En mooie meren, die zijn er in overvloed in het mediterraanse land. Zelfs de Romeinen wisten dit natuurschoon al te waarderen. En ze zijn nog even betoverend als in die tijd. Geniet mee van de 10 mooiste meren van Italië die we voor je op een rijtje hebben gezet.

10. Het meer van Bolsena

Dit meer kan je terugvinden in het midden van de laars, een ideale stopplaats als je onderweg bent van Toscane naar Rome (of omgekeerd). Het is een oogstrelend stukje water dat ontstaan is na een vulkaanuitbarsting. Dit kratermeer heeft ook verschillende idyllische eilandjes, waarvan het grootste Bisentia heet. Daar kan je Etruskische ruïnes ontdekken en enkele sfeervolle kerkjes. Omdat dit een kratermeer is, hebben de stranden rondom zacht zwart zand. Het meer van Bolsena is een ideaal plekje om te zwemmen, vissen of gewoon naar de talrijke vogels te kijken.

9. Het Ledromeer

Dit meer ligt iets ten westen van zijn bekendere broer het Gardameer. De plek is al bewoond sinds de bronstijd. Je kan in het lokale museum de bewijzen gaan opsnorren. Het pittoreske meer zelf is een natuurlijk meer, maar de waterspiegel is kunstmatig beïnvloed door een hydro-elektrische dam. Het schitterende blauw/groene water is in de zomer trouwens warm genoeg en ideaal om te zwemmen en bootje te varen. Mooi is ook het beboste bergachtig landschap rondom.

8. Het meer van Lugano

Het meer van Lugano ligt op de grens van Italië en Zwitserland. Eigenlijk pal tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het heldere water komt recht uit de Alpen en verplaatst zich ook via verschillende armen van het meer. Het wordt veel gebruikt door de pleziervaart. Een goede plek om foto’s te nemen is de helling waarop je kan geraken met een kabelbaan. Ook veel vissers vinden het meer van Lugano de perfecte plek om te gaan hengelen.

7. Het meer van Trasimeno

Dit meer ligt dichtbij de stad Perugia in de Umbrië streek. Het water krijgt het door verschillende stroompjes die uitkomen in het meer zelf. Er is geen verbinding van het water terug naar de zee. Het water is licht zoutachtig, het is niet zo diep en redelijk modderig. Er liggen ook drie eilandjes waar je naar toe kan varen. Hannibal versloeg de Romeinen hier in 217 Voor Christus, de verschillende forten die je nog ziet rond het meer bewijzen de strategische ligging van deze plek in het verleden. Vandaag leven de mensen uit de regio van visvangst en landbouw, er zijn druiven en olijfgaarden genoeg in deze regio.

6. Het meer van Bracciano

Ook dit meer is een kratermeer, net zoals het meer van Bolsena. Het water in de typische ovale vorm wordt afgevoerd naar de Tyrreense Zee. Maar er is ook een aquaduct die water vervoert naar de hoofdstad. Naar verluid zouden de tuinen van het Vaticaan ermee worden besproeid. Typische voor het meer van Bracciano is dat er in de namiddag altijd een briesje opsteekt, wat zorgt voor kleine golven in het water. Dat trekt dan weer heel wat toeristen aan die gek zijn van watersporten zoals duiken, vissen, kanovaren en gewoon ook lekker zwemmen en zonnen op de (smalle) strandjes. Het oude stadje Bracciano met zijn kasteel is trouwens ook gezellig en beslist een bezoekje waard. Dit is een perfect dagje uit als je in de hoofdstad Rome verblijft trouwens.

5. Het Iseomeer

Zijn water krijgt dit meer, dat in de provincies Brescia en Bergamo is gelegen, vooral via de Oglio uit een noordelijker gelegen vallei. Het meer bezit drie eilanden, het grootste daarvan, Monte Isola, is trouwens het grootste eiland in een meer in Italië. Het is te bezoeken, maar er zijn geen auto’s toegelaten. Je kan er bijvoorbeeld wel een ezel huren om rond te wandelen. Het meer trekt wel toeristen in de zomer, maar heel wat minder dan de andere populaire Italiaanse meren, alhoewel het even knap is. Ten zuiden ligt trouwens een belangrijk wijngebied, de Franciacorta. Een tip voor de liefhebbers.

4. Het Orta meer

In Piemonte kan je het waanzinnig mooie Ortameer bezoeken. Het ligt op amper een uur rijden van Milaan. Het landschap rondom is prachtig en leent zich tot romantische wandelingen, over de keien van de kleine stadjes rond het water. Het Orta meer heeft een relatief groot eiland in het midden, waar je oude gebouwen, waaronder een 9e eeuwse basiliek, kan bezoeken. Je neemt een veerboot om er te geraken.

3. Lago Maggiore

Ook dit meer ligt zowel in Italië als in Zwitserland, het vormt namelijk de grens tussen de twee landen. Het is het tweede grootste meer van Italië, aan de zuidkant van de Alpen. Het heeft een echt mediterraans klimaat, en dat is goed te merken een de lokale fauna en flora. Vooral in de lente is dit een prachtig zicht, wanneer alles in bloei staat. De lente en de zomer zijn dan ook populaire momenten om dit meer te bezoeken. Om een mooi overzicht van het meer te krijgen kan je de Mottarone kabelbaan nemen, of, dichter bij het water, een boottochtje boeken.

2. Het Gardameer

Enig in zijn soort in Noord-Italië is het Gardameer. Het is het grootste meer van het land. Het prachtige blauwe water, de fjordachtige kusten, de magnifieke hoge bergen rondom, dit is een plek waar je heel veel foto’s gaat nemen. Het meer heeft verschillende eilanden, op één van hen stichtte Francis van Assisi in 1220 zijn klooster.

1. Het Comomeer

Onze nummer één, en niet alleen omdat je hier zoveel beroemdheden kan spotten. Dit meer trekt al toeristen aan van in de tijd van de Romeinen. Zij bouwden er als eersten villa’s aan de rand van het water. Het Comomeer, met meer dan 400 meter diepte, is een van de diepste natuurlijke meren van Europa. Toeristen komen voor het water natuurlijk, maar ook voor de verschillende schattige dorpjes in de buurt. Como zelf is de perfecte plek om een echt Italiaans ijsje te smullen, en wie weet kom je er George Clooney met zijn tweeling nog wel tegen.