De gezellige en levendige studentenstad Bologna kent een bijzondere sfeer met zijn warme rode gloed van historische gebouwen. Bologna of La Rossa is een veelzijdige stad met allure, waar je naast historie ook veel indrukwekkende street art tegenkomt. Deze hoofdstad van Emilia Romagna is niet te groot en niet te klein en is prachtig gelegen langs de oude Via Emilia, tussen de Apennijnen en de Povlakte. Bovendien staat Bologna bekend om het allerlekkerste Italiaanse eten. We zetten 8 dingen op een rij die je absoluut gedaan moet hebben als je op stedentrip in Bologna bent.

1. Het Piazza Maggiore

Piazza Maggiore
Ugeorge/wikipedia

Het hart van Bologna is het bijzondere plein Piazza Maggiore. Een plek waar iedereen samenkomt en een plek om eens goed om je heen te kijken naar de bedrijvigheid en de eeuwenoude gebouwen. Het is een plein vol paleizen uit de middeleeuwen toen de handel floreerde. Zo vind je hier het oudste paleis van Bologna het Palazzo del Podestà, gebouwd rond 1200. De opvallende toren Torre dell’Arengo heeft de grootste klok van de stad waarmee mensen elkaar vroeger waarschuwden in geval van nood. Laat je hier zeker ook betoveren door de mooie gewelven. Als aan de ene kant iemand iets fluistert, kan iemand aan de andere kant dit horen. Vergeet niet om na al het moois te hebben bewonderd nog even heerlijk neer te strijken op een van de vele gezellige terrassen.

2. De Sint-Petroniusbasiliek

Basilica di San Petronio
Basilica di San Petronio2
Giovanni Dall’Orto/wikipedia

De Sint-Petroniusbasiliek of de Basilica di San Petronio wordt gezien als de belangrijkste kerk van de stad. Het oorspronkelijke ontwerp van deze rooms-katholieke kerk zou het Vaticaan in omvang moeten overtreffen. Hier was de Paus niet van gediend, waarvan een onafgemaakte gevel het resultaat vormde. Het is hoe dan ook een immens grote kerk. Maak je een sportieve klim naar het dak van de kerk dan wacht je een schitterend uitzicht over de stad. De Sint-Petroniusbasiliek is daarnaast een populaire bezienswaardigheid omdat het de grootste zonnewijzer ter wereld bezit. Bovendien is in een van de zijkapellen van de kerk een Slinger van Foucault te vinden. Deze kan gebruikt worden om de draaiing van de aarde aan te tonen.

3. De scheve Asinelli toren

asinelli toren bologna
asinelli toren bologna2

Iedereen kent de scheve toren van Pisa. Maar Bologna herbergt vele scheve torens, waarvan de Asinelli toren en de iets kleinere Garisenda de bekendste zijn. Ze hellen gevaarlijk naar elkaar toe. Vroeger gold hoe hoger de toren, hoe rijker de adellijke familie die de toren ter verdediging liet bouwen. Da familie Asinelli beschikt in ieder geval over de hoogste nog bestaande toren in Bologna. Even moed verzamelen en dan kun je over bijna 500 traptreden helemaal naar boven klimmen. Het uitzicht doet je de inspanning gauw vergeten. Je kunt eindeloos ver kijken over de mooie rode daken van de stad, de vele andere overgebleven torens en zelfs tot het omringende groene heuvellandschap.

4. De basiliek van Santo Stefano

Santo Stefano

De basiliek van Santo Stefano of het Basilica Santuario di Santo Stefano is een aaneenschakeling van met elkaar verbonden religieuze gebouwen met ieder een eigen stijl en karakter. Het historische complex is het meest fascinerende en best bewaarde Romaanse kunstwerk van de stad. De basiliek is onderdeel van de oorspronkelijke Sette Chiese of de Zeven Kerken waar nu nog vier kerken van over zijn. In de achthoekige kerk Santo Sepolcro is de graftombe van de patroonheilige of San Petronio van Bologna te vinden. Op het mooie en fotogenieke plein waar dit serene schouwspel te vinden is, vind je ook nog een klein museum.

5. De kanalen van Bologna

Vroeger kende Bologna een complex systeem van grachten en kanalen voor het vervoeren van handelswaren. Helaas is een groot deel hiervan weggevaagd door drooglegging en bombardementen. Met een gids kun je een rondwandeling maken langs bewaard gebleven ondergrondse grachten en waterwerken. Hier ontdek je ook het zestiende-eeuwse waterreservoir met bijzondere tunnels en booggewelven. Dit reservoir levert onder andere het water aan voor de bekende Neptunusfontein. Boven de grond is het Molenkanaal of Canalle delle Molline bewaard gebleven die het beste te bewonderen is door het venster in de warmrode muur aan de Via Piella te openen.

6. De Pinacoteca Nazionale di Bologna

pinacoteca nazionale di bologna

Gevestigd aan de Via delle Belle Arte vind je de Pinacoteca Nazionale van Bologna. Het is een prachtig museum vol historisch religieuze schilderijen uit kerken en kloosters. De kunstenaars uit vorige eeuwen die de werken vervaardigden kwamen uit Emilia Romagna zelf. Je vindt er onder andere kunstwerken van Rafaël Santi, Annibale Caracci en Guido Reni. Later is er ook andere kunst aan de collectie toegevoegd. Het museum kent nu een prachtig pallet van kunstwerken uit de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Zo kom je er ook bekende namen als Rafaello en Michelangelo tegen.

7. De zuilengalerij van San Luca

san luca portica
san luca
Puscas Vadim/wikipedia

Overal in Bologna vind je bijzondere oude portico’s of bogen. Bij de stadspoort de Porta Saragozza begint de langste zuilengalerij ter wereld van vier kilometer die leidt naar de kerk Madonna di San Luca bovenop op een heuvel. Onderweg kom je ook gezellige barretjes, trattoria’s en leuke winkeltjes tegen. Het is best een flinke wandeling, daarom kun je je ook met een treintje de heuvel op laten rijden en dan terugwandelen. De portico’s bieden verkoeling als de zon schijnt, een schuilplek als het regent en vormen bovendien een magistraal middeleeuws kunstwerk.

8. De Chiesa di Santa Maria della Vita

Chiesa di Santa Maria della Vita
sailko/wikipedia

De Chiesa di Santa Maria delle Vita is gebouwd in de dertiende eeuw en te vinden nabij het Piazza Maggiore. Het is een mooi klein kerkje in barokstijl dat je bezoek meer dan waard is omdat het prachtige beelden met expressieve en indrukwekkende gezichtsuitdrukkingen bezit. De beeldengroep laat de mensen zien, waaronder Maria en Maria Magdalena, die hun verdriet uitschreeuwen als zij het dode lichaam van Christus vinden. Veel mensen zeggen dat de prachtige terracotta beelden van Niccola Dell’Arca de verbeelding zelfs te boven gaan.

9. Fontana di Nettuno

Fontana di Nettuno
Fontana di Nettuno2

Naast het Piazza Maggiore ligt het Piazza del Nettuno en hier is een enorm bronzen beeld te vinden van Neptunes, de Romeinse god van de zee. De Bolognesi hebben het ook wel over al zigant (de reus) De fontein werd in 1567 gemaakt door Giambologna een Vlaams beeldhouwer die woonde in Italië. Opvallend zijn de zeemeerminnen waarbij het water naar vier kanten de borsten uitsproeit. Geen erotisch tafereel overigens, ze beelden vier rivieren uit, de Ganges, Nijl, Amazone en Donau.

10. Archiginnasio of Bologna

Archiginnasio of Bologna
Archiginnasio of Bologna2

De Archiginnasio of Bologna is een belangrijk gebouw in de stad, vroeger was het het hoofdgebouw van de Universiteit van Bologna, de oudste universiteit in de wereld die nog steeds in gebruik is. Op dit moment is er een prachtige bibliotheek ( Biblioteca comunale dell’Archiginnasio) en theater in het gebouw te vinden.