Dublin is een geweldig gezellige stad en de bakermat van de Ierse folklore. Lekker rondwandelen in de gezellige straatjes, bij voorbeeld Georgiaans Dublin, de monumenten en oude gebouwen bekijken. Zegt het woord Guinness je iets? Als je in Dublin bent mag een bezoek aan een pub natuurlijk ook niet ontbreken. Of twee, of drie, … Tijd om Dublin een bezoekje te brengen. Wij hebben alvast 10 highlights voor je op een rijtje gezet.

10. Guinness Storehouse

guinness storehouse
Marco Verch/flickr

Om direct met de deur in huis te vallen, op 10 staat het Guinness Storehouse. De oorspronkelijke brouwer begon zijn activiteiten in de St. James Gate, in het centrum van het oude Dublin. In 1759 ging hij een 9000-jarige huurovereenkomst aan op deze plek. Hij betaalde daarvoor een jaarlijkse huur van 45 Pond. In 1904 werd het huidige gebouw neergezet, oorspronkelijk was het bedoeld als gisthuis. Nu is er een fantastisch museum van gemaakt. Een multimediale tentoonstelling laat je kennismaken met alle aspecten van het brouwen. En natuurlijk drink je een glas op het einde van je bezoek.

9. The Spire

the spire
Vmenkov/wikicommons

Dit monument kan je vinden in het oude centrum van de stad, namelijk op een druk kruispunt aan de O’Connnell Street. Het is een 121,2 meter hoge piek (spire betekent naald) die op de plaats staat waar voorheen de Nelson’s Pillar stond. Die werd in 1966 opgeblazen door het IRA. De toren is gemaakt uit roestvrij staal en bestaat uit acht losse stukken. Het bovenste is ’s avonds verlicht. Het onderste deel heeft een soort druppelpatroon. Eigenlijk was dit monument bedoeld om de nieuwe eeuw te vieren, maar door allerlei vertragingen werd hij pas in 2003 onthuld. Niet iedereen is tuk op de dure toren (kostprijs 4 miljoen euro). Tegenstanders bedachten namen als Erection at the Intersection, rod to god en stiffy by the liffey.

8. Ha’penny Bridge

Ha'penny Bridge

Deze brug zie je regelmatig terugkomen in toeristische folders en het is dan ook het symbool van de stad. Ze dankt haar naam aan de prijs van de tol die passanten moesten betalen als ze de brug wilden oversteken: een penny. Ze werd geopend in 1816 en was toen gemaakt uit gegoten ijzer. In begin van de 21e eeuw werd Ha’penny Bridge gerestaureerd en kreeg ze een nieuw kleurtje: wit, in plaats van het zwart daarvoor.

7. Phoenix Park

phoenix park
Alex Lozupone/wikicommons

Het grootste stadspark van Europa? Dat vind je in Dublin. Hyde park is een parkje in vergelijking met Phoenix Park: dat is zowat vijf keer zo groot. Het is niet alleen park. De woning van de president en van de ambassadeur van de VS kan je er ook terugvinden. Goed beveiligd weliswaar. Een andere bezienswaardigheid is de Papal Cross. Dat kruis van wel 27 meter hoog werd gebouwd toen Paus Johannes II in 1979 een bezoek bracht aan het land. En ben je met de kinderen in Dublin, die zullen zich vermaken in de Dublin Zoo, die ook in het park ligt.

6. Saint Patrick’s Cathedral

saint Patrick's Cathedral
Diliff/wikicommons

Deze kathedraal is de grootste van Ierland. Ze zou gebouwd zijn boven een bron waar St. Patrick in de 5e eeuw zijn bekeerlingen doopte. Wie was die man eigenlijk? Om jullie quizkennis wat te verhogen: Saint Patrick of Patricius was een beroemde Ierse missionaris die heilig is verklaard. Hij keerde in de 5e eeuw naar het heidense Ierland om het Christendom te gaan verkondigen. Hij zou honderden kerken hebben gesticht. Vandaag is hij de populairste Ierse heilige! De oorspronkelijke constructie werd gebouwd in de 12e eeuw door de Noormannen. Later werd die verbouwd tot de huidige kathedraal.

5. National Museum of Ireland

National_Museum_of_Ireland
Mike Peel (www.mikepeel.net)

Een schitterend gebouw en museum in één. Het werd geopend in 1890 en sindsdien is de collectie voortdurend aangevuld. Van Keltische artefacten tot middeleeuwse kunst. Check ook welke tijdelijke tentoonstellingen er worden gehouden.

4. Dublin Castle

Dublin Castle
J.-H. Janßen/wikicommons

Dit gebouw stond lang symbool van de Engelse overheersing op het eiland: al vanaf de 3e eeuw stond er een kasteel, dat door een Engelsman was gebouwd. Van dat originele kasteel blijft er vandaag weinig over. Er werd regelmatig gebouwd en verbouwd. Het wordt nu gebruikt als regeringsgebouw. In sommige gedeelten van het kasteel kan je terecht voor een rondleiding met een gids.

3. Temple Bar

Temple Bar

Het Temple Bar district is the place to be als je ’s avonds eens stevig wilt gaan stappen. Het uitgaansdistrict barst van de kroegen, waar het meestal al vroeg in de avond erg gezellig wordt. Je bent er ook aan het juiste adres om Ierse folkbandjes te beluisteren, waarbij meezingen helemaal mag. In de week is het plezier al om 23u afgelopen. In het weekend mag het feesten wat langer doorgaan. De liefhebbers van echte Ierse whiskey bezoeken best de Temple Bar. Daar kan je kiezen uit maar liefst 450 verschillende whiskeys, scotschs en bourbons.

2. Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol

Is het je droom om eens een leegstaande gevangenis te bezoeken? Dat kan in Dublin. Ga naar de Kilmainham Gaol. Kom je er binnen, dan overvalt je onmiddellijk een koude, morbide sfeer. Konden de dikke muren maar verhalen vertellen. Want in deze gevangenis, die in 1942 sloot, zaten heel wat bekende Ierse figuren vast. Robbert Emmet, Charles Steward Pernell en de leiders van de paasopstand. Van die laatsten werden er 14 op de binnenplaats gefusileerd. Een rondleiding hier mag je zeker niet missen.

1. Baai van Dublin

Deze baai is een C-vormige inham in de Ierse Zee. Op zijn diepste punt ligt het centrum van Dublin. Maar in de onmiddellijke omgeving liggen heel wat fraaie dorpen, kastelen, legenden en … groene heuvels waar je leuke tochten naar kan maken. Het bekendste dorp is misschien wel Dalkey. Niet in het minst door zijn beroemde bewoners zoals Bono en The Edge en Enya. Maar ook heel wat wereldsterren kwamen hier al een Guinness drinken in de Finnegan’s. Nu is het er rustig en relax, maar in de middeleeuwen was het een belangrijke haven. De smalle straatjes die uitkijken op het water ademen nog die sfeer uit. Je kan er ook de boot naar het onbewoonde Dalkey Island nemen, om een frisse neus te halen. Ook Dun Laoghaire is een elegant dorp met een mooie jachthaven. Je neemt er de boot naar Howth, een ander aantrekkelijk klein dorp. Of bezoek het onweerstaanbare Malahide Kasteel. Een gigantisch bouwwerk vol met torentjes, intriges en geheimen.