Het Griekse eiland Zakynthos behoort tot de Ionische Eilanden. Het bevindt zich aan de westkant van Griekenland. In het jaar 1953 is het eiland getroffen door een grote aardbeving. Maar liefst 70% van het eiland werd hierdoor verwoest. Vele kunstverzamelingen, Byzantijnse kerkjes, Venetiaanse huizen en andere kostbaarheden uit het verleden waren in één klap verdwenen. Het eiland heeft zich in de loop der jaren weer opgebouwd (met aardbeving bestendige gebouwen). Zakynthos is door het gunstige klimaat zeer groen. Er zijn veel olijfboomgaarden, er worden druiven verbouwd en je vindt er zelfs een aantal bananenbomen. Zakynthos is populair onder de toeristen.

10. Tsilivi (kustplaats)


tsilivi

In het noordoosten van Zakynthos bevindt zich de kustplaats Tsilivi. In deze toeristische plaats vind je een twee kilometer lang strand met ligbedden en ondiep, helder water. Op het water is er de mogelijkheid om aan watersport te doen. Ook vind je aan het water vele plekken waar je iets kunt eten en/of drinken. In het gezellig centrum van het dorp Tsilivi kun je winkelen, een hapje eten in één van de restaurants en/of uitgaan in een bar, club of discotheek.

9. Macherádo (oud dorp)


Macherado
zolakoma/flickr

Eén van de oudste dorpen van Zakynthos is Macherádo. Het bevindt zich ten zuiden van het eiland. Macherádo heeft twee interessante 14e eeuwse kerken. De eerste is de centraal gevestigde kerk Agios Timotheos Mavras met een opvallende hoge klokkentoren waaruit een prachtig geluid komt. Op de eerste zondag van juli wordt er een groot feest gevierd bij deze kerk. De tweede kerk is de Panagia Ypapanti, die werd getroffen door de aardbeving in 1953, maar inmiddels weer in goede staat verkeerd. Hoog boven het dorp bevindt zich het klooster Panagia i Eleftherótria. Deze stamt uit de eerste helft van de 13e eeuw. Rondom Macherádo bevinden zich vele olijf- en druivengaarden. In dit gebied kun je prachtige wandelingen maken. De rondom liggende dorpen, Lagadakia, Kiliomenos, Romiri en Melidano zijn daarbij ook een bezoekje waard.

8. Xigkia (baai)


xigkia

De kleine baai Xigkia bevindt zich aan de noordoostkust van Zakynthos. Hier is de geur van zwavel erg aanwezig, afkomstig uit de rotsen in de zee. Het zeewater bevat hier collageen, deze stof heeft een geneeskrachtige werking op onder anderen gewrichtskrachten en reuma. Xigkia wordt ook wel een kuuroord genoemd. Hier vlakbij is een spa gevestigd, waar je verwend kunt worden.

7. Laganas en Agios Sostis (kustplaatsen)


agios
Laganas
zolakoma/flickr

Ten zuiden van Zakynthos ligt Laganas. In de buurt van dit moderne stadje vind je vele stranden, restaurants, terrasjes en uitgaansgelegenheden. In het verleden stond in Laganas ook het mooiste bouwwerk van Zakynthos, kasteel Sarakíno. Helaas is het verwoest door de aardbeving in 1953, waardoor het nu slechts nog een ruïne is. Laganas en omgeving staan ook bekend om de broedplaatsen van de Caretta-Caretta schildpadden, die zich op sommige stranden bevinden. Deze schildpadden kun je hier tegenkomen, maar het beste kun je de dieren bekijken op het eiland Marathonissi (de nummer 6 van deze lijst), dat met een boot vanuit de haven van Laganas is te bezoeken. Vanuit deze haven, kunnen ook andere toeristische boottochten worden gemaakt. De kleinere plaats Agios Sostis bevindt zich iets ten zuiden van Laganas. Hier heerst meer rust dan in Laganas. Het heeft een klein strand met ondiep, helder water en is zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

6. Marathonissi (Caretta-Caretta schildpadden)


marathonissi
Caretta-Caretta

De Caretta-Caretta schildpadden, die met name in het zuiden van het eiland Zakynthos leven, worden ook wel dikkopschildpadden genoemd. Je ziet ze vooral op beschutte stranden. Twee stranden waar ze graag komen om hun eieren te begraven in het zand, zijn Gerakas en Kalamaki. Deze stranden worden om deze reden streng bewaakt. Soms is het zelfs verboden terrein. Als je de Caretta-Caretta schildpadden wilt zien, kun je het beste naar het eiland Marathonissi gaan, per boot bereikbaar vanaf Laganas (de nummer 7 van deze lijst). Het eiland is onbewoond. Je vindt hier vooral natuur in de vorm van olijfbomen en pijnbomen. Er zijn twee strandjes waar naast de schildpadden ook mensen mogen komen. Hier kun je snorkelend ook andere dieren tegenkomen, zoals kleurrijke vissen.

5. Kalipado (wijngebied)


kalipado

In het binnenland, ten noordoosten van Zakynthos, ligt het wijngebied Kalipado. Hier vind je vele druivenvelden die zeer mooi naar voren komen in een heuvelachtig landschap. In Kalipado bevindt zich de grootste wijnfabriek van Zakynthos. Hier worden fijne Griekse wijnen gemaakt, Callinico Wines genaamd. Een paar duizend wijnen worden er per uur geproduceerd. Populaire wijnsoorten uit dit gebied zijn de Calliniga, Popolaro en Solomos. In Kalipado bestaat de mogelijkheid om individueel of georganiseerd deel te nemen aan een wijnproeverij.

4. Blauwe grotten


blauwe grotten zakynthos

Zeer noordelijk van Zakynthos bij Agios Nikolaos en Skinàri Cape vind je de Blauwe grotten. Deze zijn in de loop der jaren ontstaan in de rotsachtige kustlijn. De weerkaatsing van zonlicht op zeewater geeft een blauwe gloed aan de rotspartijen. De kleuren zijn het meest spectaculair vroeg in de ochtend. Als je zelf een duik neemt in het water, dan word je zelf ook blauw. De Blauwe grotten kun je bereiken met een bootje vanuit Makris Gialos.

3. Kampi en Keri (zonsondergang)


kampi en keri

De plaatsen Kampi en Keri bevinden zich in het zuidwesten van het eiland Zakynthos. In beide dorpen is niet zo veel te beleven, maar voor een fenomenale zonsondergang kun je hier wel terecht. Het noordelijkste plaatsje Kampi is een bergdorpje. Iets ten noordwesten van de plaats vind je tegen de berghelling het uitkijkpunt en tevens restaurant Porto Schiza. Hier kun je onder het genot van een diner genieten van de zonsondergang. Keri is veel zuidelijker gelegen, bijna het zuidelijkste punt van Zakynthos. Het dorp bevindt zich op een berg en heeft hierdoor een prachtig uitzicht op de zee. Van hieruit zie je bij zonsondergang schitterende kleurschakeringen op de zee. Ook hier zijn een tweetal restaurants aanwezig waar je tijdens je maaltijd van de zonsondergang kunt genieten.

2. Zakynthos (hoofdstad)


zakynthos stad

Gelukkig is de hoofdstad van Zakynthos, die dezelfde naam draagt, nog steeds een prachtige, gezellige plek. De noordoostelijk gelegen stad raakte bijna volledig verwoest na de aardbeving in 1953. In Zakynthos stad vind je vele musea, waaronder het museum met Post-Byzanthijnse kunst op het grote Solomosplein, met een kunstverzameling gered uit de kerken van het eiland Zakynthos (na de aardbeving). Het museum van Solomos en Kalvos, beschikt over vele historische voorwerpen en foto’s. Dit museum vind je op het San Marco plein. Hier vlakbij ligt de belangrijkste winkelstraat van Zakynthos, Alexander Roma. Langs het water bevindt zich de promenade van Zakynthos. Hier kun je heerlijk wandelen. Je komt dan langs de mooie Agios Dionysos kerk. In het nabijgelegen Lofos Strani park, dat zich iets hoger bevindt, staat een amfitheater. Helemaal bovenaan de top van Zakynthos staat de Sint Nicolaaskerk. Ook voor een mooi uitzicht over de stad kun je hier terecht.

1. Navagio (baai met scheepswrak)


Navagio
Navagio 2

De meest gefotografeerde baai van Zakynthos is Navagio, gelegen aan de noordwestkust. Deze kleine schilderachtige baai wordt omringd door kliffen en rotsen, heeft fijn lichtbruin zand en een azuurblauwe zee. In de baai ligt een scheepswrak, dat hier in het jaar 1980 op de klippen liep. Het is een schip dat gebruikt werd om sigaretten te smokkelen vanuit Turkije naar Italië. Deze baai is per boot (vanuit vele locaties) bereikbaar.