Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het is tevens samen met een aantal omliggende kleinere eilandjes de meest zuidelijke regio van het land. Van oudsher was Kreta, dat gunstig ligt ten opzichte van vele kusten, het centrum van de zeehandel. Nu komen de belangrijkste inkomsten van Kreta uit de landbouw en het toerisme. Het eiland is zeer bergachtig, met name aan de zuidkant. Aan deze kust bevinden zich voornamelijk steile rotswanden. Aan de noordkust zijn vele stranden gelegen. Dit is de plek waar de meeste toeristen komen. Naast stranden is er ook op het gebied van cultuur en natuur veel te zien op Kreta. Zo is het eiland rijk aan Minoïsche opgravingen en valleien vol met olijfbomen.

10. Starbeach (waterpark)

Starbeach

In Chersonissos, aan de noordkant van Kreta, bevindt zich het waterpark Starbeach. Hier kun je veel plezier met water beleven in de vorm van onder anderen glijbanen en speeltoestellen. Maar het is meer dan alleen een waterpark. Het is ook een ontmoetingsplaats voor jongeren. Hier worden dagelijks zeer populaire schuimparties gehouden. Dat is reden één voor toeristen om naar Kreta te komen: strand, feest, en zuipen, dit vind voornamelijk plaats in Chersonissos. Vanaf nu focussen we ons op meer culturele uitstapjes op Kreta.

9. Arkádi-klooster

Arkádi-klooster
Prekario/wikicommons

Midden op Kreta, ten zuiden van Rethymnon, bevindt zich het Arkádi-klooster. Dit is een Grieks-Orthodox klooster. In het verleden, in de 19e eeuw heeft hier een bloedige strijd plaats gevonden tussen de Ottomanen en de Kretenzers, waarbij de Ottomanen wonnen. Er werden door de Ottomanen geen vrouwen en kinderen gevangen genomen, door een zelfmoordactie, waarbij de kruitkamer werd opgeblazen. Restanten van deze kruitkamer zijn nu nog te bezichtigen. Ook de kloosterkerk, die zich op het binnenplein van het Arkádi-klooster bevindt, is een bezoek waard. Het heeft een renaissancegevel en drie klokken. Elke dag kun je tegen betaling het Arkádi-klooster bekijken.

8. Frangokástello (dorp met kasteel)

Frangokastello
Olaf Tausch/wikicommons

Aan de zuidkust van Kreta bevindt zich Frangokástello. Dit is een dorpje, dat bekend staat om haar kasteel, Het kasteel der Franken genaamd. Het is hier gebouwd aan het einde van de 14e eeuw ter bescherming van zee piraten. Later (tijdens de Turkse bezetting) werd het kasteel gebruikt door de Grieken om zich tegen de Turken te verdedigen. Frangokástello beschikt verder over een mooi zandstrand met ondiep water, restaurants en taverna’s. Parasols en ligstoelen zijn te huur op het strand. Als je in een restaurant in Frangokástello gaat eten, dan zijn ‘Sfakianes Pites’ een aanrader, die zijn Griekse pannenkoeken gevuld met kaas en honing erop. Op 15 september is er een feest in het dorp, Agios Nikitas genaamd.

7. Chania (stad)

Chania
Chania2

Aan de noordkust van Kreta bevindt zich de stad Chania. Deze stad wordt gezien als één van de meest sfeervolle plekken op Kreta. Het beschikt over een Venetiaanse haven met een zeer lange havenpromenade. Chania heeft verder vele smalle straatjes en prachtige Venetiaanse huizen. Je kunt hier ook nog eens volop winkelen. Je koopt hier in winkels allerlei lokale producten, zoals producten gemaakt van leer, tapijten en handgemaakte messen. In de markthal van Chania, Dimotiki Agorá genaamd, zijn vele soorten verse vis en fruit te koop. Ook voor een lekker hapje eten kun je terecht in deze stad. Het beschikt over uitstekende restaurants en taverna’s.

6. Archeologisch Museum van Heraklion

Archeologisch Museum van Heraklion
C messier /wikicommons

Het belangrijkste museum op Kreta is het Archeologisch Museum van Heraklion dat gevestigd aan de noordkust in de plaats Iraklion. Het bestaat sinds 1883, maar is op deze locatie gevestigd sinds 1940. Het beschikt over een collectie afkomstig uit de afgelopen 55 eeuwen. Uit elke periode zijn vondsten aanwezig. Een zeer indrukwekkende collectie is die van de Minoïsche werken, de grootste en belangrijkste op dit vlak ter wereld. Als je door het museum loopt, dan maak je een reis door de tijd. De werken worden in chronologische volgorde getoond. Je ziet onderweg onder anderen sieraden, beelden, mozaïeken en fresco’s. In het hoogseizoen is het aan te raden dit museum zo vroeg mogelijk te bezoeken aangezien het museum zeer populair is onder toeristen.

5. Vai (dorp en palmenbos)

Vai
Mihael Grmek/wikicommons

In het noordoosten van Kreta bevindt zich het dorp Vai. Het staat vooral bekend om een uniek palmenbos. In het verleden waren er veel van deze natuurlijke palmenbossen bestaande uit Kretenzische dadelpalmen, nu is dit nog één van de weinige overgebleven bossen. Bij Vai bevindt zich ook een zandstrand waar je naast zwemmen en zonnen ook kunt duiken en waterskiën. In Vai zijn twee taverna’s gevestigd.

4. Spinalonga (fort)

Spinalonga

Aan de noordoostkust van Kreta, vlakbij Agios Nikolaos en Elounda, vind je het eiland Spinalonga. Op dit eiland bevindt zich een fort met dezelfde naam. Van oudsher was dit fort een oord waar lepra patiënten afgesloten van de buitenwereld woonden. Nu is het fort een toeristische trekpleister. Spinalonga is te bereiken per boot vanaf Elounda, Agios Nicolaos en Plaka. Je kunt er op eigen houtje rondlopen of met een gids. Een rondleiding duurt iets langer dan een uur.

3. Samaríakloof

Samaríakloof

Het zuidwesten van Kreta wordt gekenmerkt door vele kloven. De bekendste hiervan is de Samaríakloof. Door deze 16 kilometerlange kloof kun je een wandeling maken, die ongeveer vier tot zes uur duurt. Onderweg ga je door de IJzeren Poort, het smalste deel van de kloof. Je vertrekt vanaf de Omalushoogvlakte en daalt vanaf hier ongeveer 1250 meter af naar de kustplaats Agia Roumeli. Voor deze spectaculaire wandeling zijn een goede conditie en wandelschoenen vereist.

2. Lassithi Hoogvlakte

Lassithi
Haloorange/wikicommons

Midden op Kreta bevindt zich, ter hoogte van ongeveer 800 meter boven de zeespiegel, de hoogvlakte Lassithi. Deze vlakte wordt voor een deel omringd door het Diktigebergte. De grootte van dit gebied is 25 km². De hoogvlakte bestaat, door het vele smeltwater van de omliggende bergen, uit vruchtbare grond. Je vindt hier vele akkers, boomgaarden en tuinen. Met name graan en aardappelen worden er verbouwd. Je vindt op de Lassithi hoogvlakte ook typische Griekse windmolens, die oorspronkelijk als doel hebben het oppompen van water, maar waarvan slechts enkelen nog werkzaam zijn. Ook de grot van Zeus bevindt zich op de Lassithi Hoogvlakte. Dit zou volgens een legende de plek zijn waar de oppergod Zeus, uit de Griekse mythologie, geboren is.

1. Knossós (opgravingen)

Knossos
Knossos2

Van oudsher was Knossós zeer waarschijnlijk de hoofdstad van Kreta. Deze plek bevindt zich noordelijk van Kreta, iets ten zuiden van Iraklio. Nu staat deze plek bekend om zijn opgravingen uit de Minoïsche tijd. Dit tijdperk speelde zich af van ongeveer 3000 voor Christus tot 1200 na Christus. Vanaf het jaar 1878 vonden er al opgravingen plaats bij Knossós. Al snel kwam er aan het licht dat hier een paleis had gestaan. Het vermoeden is dat dit het paleis is geweest waar koning Minos heeft gewoond en dat het is ontworpen door architect Daedlus. Zeer waarschijnlijk is het paleis ongeveer 4000 jaar oud. In Knossós is ook een centraal plein opgegraven, dat waarschijnlijk in het verleden diende voor volksvergaderingen en festivals. Later, na tientallen jaren opgravingen en onderzoek, is het paleis opnieuw opgebouwd, zoals het er waarschijnlijk in een ver verleden heeft uitgezien. In de periode na de tweede wereldoorlog vonden er opnieuw opgravingen plaats, waardoor er nu 22 km² opgegraven gebied is in Knossós. Een belangrijke vondst bij de opgravingen is een beeld van de Slangengodin. Deze bevindt zich nu, net als sommige andere vondsten, in het archeologisch museum van Heraklion (de nummer 6 van deze lijst). Maar ook in Knossós zelf is uiteraard veel moois te bewonderen.