De Arc de Triomphe is een van de meest bekende bezienswaardigheden die je in Parijs tegen kunt komen. Dit bouwwerk stamt uit 1836 en ziet er na bijna twee eeuwen nog even indrukwekkend uit. Wil je meer te weten komen over deze imposante triomfboog? Lees dan de top 10 weetjes over de Arc de Triomphe.

10. Er zou oorspronkelijk een olifant komen te staan

olifant in plaats van de arc de tiomphe
Een aantal jaren voordat het idee voor de Arc de Triomphe ontstond, ontwierp een architect een bijzonder bouwwerk dat op dezelfde plek moest komen te staan als de beroemde triomfboog. Hij wilde een gigantische olifant maken die bestond uit drie verdiepingen. Met een grote trap zou je naar de buik van de olifant worden geleid, waar een volledig gemeubileerd huis te vinden zou zijn. Helaas keurde de Franse overheid het gebouw af.

9. De bouw begon in 1806

details van de arc de triomphe 2

details van de arc de triomphe

Het was Napoleon Bonaparte die de opdracht gaf voor de bouw van de Arc de Triomphe. Dit deed hij in 1806, vlak na zijn overwinning in Austerlitz. Het duurde in totaal dertig jaar voordat het bouwwerk af was. Dat is niet gek, want er zijn talloze details te ontdekken op de Arc de Triomphe. Zo zijn er vier scènes van bekende oorlogen te zien, de namen van alle overwinningen van Napoleon en de namen van 558 generaals.

8. Napoleon heeft het eindproduct nooit gezien

arc de triomphe van napoleon

We hebben de Arc de Triomphe te danken aan Napoleon, maar hij heeft er zelf nooit van mogen genieten. De boog was klaar in 1836, vijftien jaar na de dood van de generaal. Hij heeft wel een groot houten exemplaar laten maken, zodat hij toch onder de boog door kon lopen toen hij net getrouwd was met Marie Louise van Oostenrijk.

7. Het is de op één na grootste triomfboog

grootste triompfboog
In veel steden zijn triomfbogen te zien die de bewoners herinneren aan grote overwinningen van een bepaalde generaal of stad. De Arc de Triomphe is misschien wel de bekendste, maar niet de grootste. Er is namelijk één triomfboog die nog wat breder en nog wat hoger is: een exemplaar dat werd gebouwd in Pyongyang, de hoofdstad van Noord Korea. Deze boog is een stuk minder oud, want hij werd pas in 1982 opgeleverd.

6. Charles Godefroy vloog door de Arc de Triomphe

vliegtuig door de arc
Een paar weken na het einde van de Eerste Wereldoorlog, wilde Charles Godefroy iets speciaals doen om alle overleden vechtpiloten te herdenken. Hij nam daarom zijn vliegtuigje en besloot om door de boog van de Arc de Triomphe te vliegen. Een hele prestatie, want de boog is natuurlijk vrij klein voor een vliegtuig. De herdenking is opgenomen, dus je kunt vandaag de dag nog steeds de stunt van deze piloot bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=jIoBAsge-Bs

5. Er ligt een onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe

graf onder de arc

Veel landen herdenken hun overleden soldaten door een “Graf van de Onbekende Soldaat” te maken. In Parijs vind je dit graf recht onder de Arc de Triomphe. Hier ligt sinds 1920 een overleden soldaat waarvan niemand weet wie hij is. Er werd bovendien een eeuwige vlam aangestoken, zodat de herinnering aan deze overleden soldaten blijft bestaan.

4. De Triomfboog leek een slecht voorteken te zijn

gebroken zwaard

In 1916 vond de Slag om Verdun plaats. Deze belangrijk slag was een strijd tussen Frankrijk en Duitsland en ontzettend belangrijk voor de Fransen. Precies op de dag van deze strijd, brak het zwaard van een krijger op de Arc de Triomphe af. Deze krijger moest Frankrijk representeren en had dus geen werkend zwaard, wat als een slecht voorteken werd gezien. De Fransen probeerden het probleem zo snel mogelijk te herstellen, maar het mocht niet baten: meer dan een half miljoen Fransen overleden.

3. Er zijn twee moordpogingen gedaan bij de Arc de Triomphe

Twee Franse presidenten zijn bijna vermoord tijdens een bezoek aan deze wereldberoemde triomfboog. De eerste moordpoging was gericht op Charles De Gaulle, een president die meer dan dertig moordpogingen overleefde. Tientallen jaren later had Jacques Chirac het geluk dat de kogels van een moordenaar hem net niet raakten.

2. De Arc de Triomphe heeft nederlagen meegemaakt

nazis in parijs
Bundesarchiv, Bild 146-1994-036-09A / CC-BY-SA

Een triomfboog wordt normaal gesproken gebouwd om de successen van een land te vieren. De Arc de Triomphe maakte ook een nederlaag mee toen de Duitse troepen onder de boog door marcheerden na hun overwinning in de Frans-Duitse Oorlog en de Tweede Wereldoorlog.

1. Locatie

arc de triomphe lokatie

De Arc de Triomphe staat op de Place Charles de Gaulle, ook nog steeds Place de l’Étoile genoemd, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées, waar twaalf avenues, of lanen, samenkomen.

arc de triomphe