Mont-Saint Michel, het unieke stadje bovenop een rots in het water. Beroemd door de schoonheid en natuurlijk als getijdeneiland. De locatie lijkt haast uit een fantasiefilm te komen. Toch is het in Normandië gelegen Mont Saint-Michel een echte historische stad. Heb je altijd al meer willen weten over deze bijzondere middeleeuwse plek? Lees dan gauw 10 bijzondere weetjes over deze unieke stad.

1. Mont Saint-Michel is ontstaan uit een droom

ontstaan in een droom

Het begon allemaal toen Bisschop Aubert uit Avranches in 708 een droom had. In zijn droom kwam aartsengel Michael naar Bisschop Aubert toe en gaf hem instructies om een toevluchtsoord te bouwen op het rotsachtige eiland in het water. Eerst negeerde de Bisschop het verzoek, maar in een ander visioen kwam de aartsengel terug en boorde met een bliksemende vinger een gaatje in zijn hoofd en fluisterde: “Zij zullen komen.”. Dit visioen is daadwerkelijk uitgekomen en van overal ter wereld kwamen christenen naar Mont Saint-Michel. De schedel van Bisschop Aubert wordt nog altijd tentoongesteld in Mont Saint-Michel waar het gat in de schedel te bewonderen is (zie foto hieronder).
schedel van bisschop aubert
Tango7174/wikipedia

2. De architectuur van Mont Saint-Michel duid de sociale klasse aan

architectuur mont saint michel
Er is een uniek architectonisch en hiërarchisch systeem te ontdekken op deze grote rots. Het belangrijkste van de stad, de kerk, is helemaal bovenaan. Vervolgens de huizen van de belangrijkste mensen van de stad, dan het gewone volk en onderaan de huizen van vissers. Hoe belangrijker je was, des te hoger je woonde op de berg.

3. Het was een van de belangrijkste locaties op pelgrimstochten

pelgrimsoord
Mont Saint-Michel is jarenlang een van de belangrijkste bestemmingen geweest voor christelijke pelgrims. De unieke kerk was in de Middeleeuwen een bijzondere bestemming voor pelgrimstochten.

4. Het is de Engelsen nooit gelukt om de Mont Saint-Michel te veroveren

100 jarige oorlog
Tijdens de 100 jaar durende oorlog tussen Frankrijk en Engeland, is het de Engelsen nooit gelukt om Mont Saint-Michel te winnen. Dankzij het ongunstige tij werd het de aanvallers moeilijk gemaakt om te winnen tegen de Fransen. De Engelsen vochten vanuit zee en de Fransen waren veilig aan land.

5. Mont Saint-Michel was een inspiratie voor Jeanne D’Arc

joan of arc
Het bijzondere verhaal van Jeanne D’Arc als voorbeeld van de opstand tegen het Engelse leger was een inspiratie voor velen. Jeanne D’Arc werd op haar beurt geïnspireerd door het onverslaanbare Mont Saint-Michel. De opstandige tij dat het onmogelijk maakte voor de Engelse om aan te vallen, was een inspiratie van weerstand voor Jeanne D’Arc. Er is een standbeeld van haar te bewonderen in Mont Saint-Michel.

6. St Michael’s Mount in Engeland is een deelstaat van Mont Saint-Michel

st michaels mount
Dankzij de hulp tijdens in het bemachtigen van de troon in 1067, gaf Willem de Veroveraar een stuk grond in Engeland cadeau aan Mont Saint-Michel. In Cornwall is een gelijksoortige getijdeneiland in zee eigendom van Mont Saint-Michel. Ook hierop is een stad met kasteel gebouwd. Deze stad is ook vernoemd naar Mont Saint-Michel en heet St. Michaels mount.

7. Mont Saint-Michel heeft vroeger gediend als gevangenis

gevangenis
Mont Saint-Michel is niet altijd een bedevaartsoord of stad geweest. Tijdens de reformatie in 1700 waren er nog maar enkele monniken in Mont Saint-Michel. Hierdoor werd de abdij volledig gesloten en omgetoverd tot gevangenis. Hier werden vooral tegenhangers van het republikeinse regime vastgehouden. Vooral priesters en monniken werden opgesloten in de abdij en moesten zwaar lichamelijk werk verrichten. Ook bekenden zoals Victor Hugo heeft gevangen gezeten in de abdij van Mont Saint-Michel.

8. De extreme tij van Mont Saint-Michel

tij van Mont Saint Michel
Het meest unieke aan Mont Saint-Michel, is het tij. Omdat de rotsformatie zich in zee bevindt, is het afhankelijk van het tij. Sinds een aantal jaar is er een brugverbinding naar de stad. Maar voorheen was het onmogelijk om te voet naar de stad te gaan wanneer het hoogwater was. Dan waren boten nodig om de stad te verbinden met het vaste land. Daarentegen wanneer het water laag staat, is het mogelijk om vanaf het vaste land naar Mont Saint-Michel te lopen.

brug naar Mont Saint Michel

9. Mont Saint-Michel wordt beschermd door UNESCO Wereld Erfgoed

unesco werelderfgoed

Dankzij de bijzondere historie en unieke status wordt Mont Saint-Michel beschermd door UNESCO Wereld Erfgoed. Dit houdt in dat er geen veranderingen aan de plaats mogen worden gedaan. Er mogen bijvoorbeeld geen nieuwe huizen worden gebouwd op de rotsformatie. Daarnaast onderhoud en beschermd UNESCO Wereld Erfgoed de historie op de rots.

10. Mont Saint-Michel is na Parijs de meest populaire trekpleister van Frankrijk

populair
Deze unieke stad op een rots in het water is vandaag de dag nog altijd erg populair. Het is een van de populairste trekpleisters van Frankrijk. Jaarlijks ontvangt Mont Saint-Michel meer dan 3 miljoen bezoekers. Zeker tijdens het hoogseizoen en schoolvakanties is het erg druk in Mont Saint-Michel.