Du vin, du pain et du Boursin. Grote steden als Parijs en Lyon. Maar La douce France is zoveel meer dan dit. Ziehier 12 alleraardigste kleine stadjes die zeker een bezoekje verdienen als je in de buurt bent. Denk aan smalle steegjes, kinderkopjes (voor alle duidelijkheid, dat zijn ronde straatstenen), een schilderachtig uitzicht en oude omwallingen. En een fris wijntje om mee te verpozen.

12. Peillon

Peillon
MOSSOT/wikimedia

Een pittoresk dorpje, dat om amper 18 kilometer van Nice ligt aan de Franse Rivièra. Leuk is hier dat Peillon volledig autovrij is. Voetgangers hebben er in de kleine steegjes vrij spel. En plus (ja, wij spreken de taal van Molière!) je vindt hier helemaal geen rijen toeristenstalletjes en –traps. Een tip die wij je nog wel willen geven: trek comfortabel schoeisel aan als je Peillon bezoekt. De steegjes en trappen zijn steil en je moet je regelmatig bukken om in gangetjes te geraken. In ruil krijg je wel spectaculaire views op de omliggende omgeving.

11. Dinan

Dinan

Kinderkopjes en houten huizen en de Rance rivier kenmerken nog steeds dit klein stadje op zo een 31 kilometer van Saint-Malo. Volgens experten moet je niet naar een museum gaan, Dinan is the real stuff. Op dorpsplein wordt er op donderdag een levendige markt gehouden. Je snuift er heel wat ‘couleur locale’ op.

10. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre
Saga70/wikimedia

Stenen en houten huizen, veel potten met geraniums en andere bloemen zijn kenmerkend voor dit kleine, pittoreske stadje in Bretagne. Veel van de gebouwen stammen uit de 16e eeuw, terwijl andere van een meer recente datum zijn. Je kan hier in augustus naar een festival ter ere van de Notre Dame de la Tronchaye, een zwarte maagd. Of je proeft gewoon van de lokale koekjes die overheerlijk zijn.

9. Eze

Eze

Aan de Franse Rivièra ligt dit klein dorpje. Het heeft een bekend middeleeuws kasteel dat uitziet over de Middellandse Zee. De klim naar boven is een inspanning, zeker als het warm is, maar zeker de moeite waard! Je kijkt uit om een mooie cactustuin en je hebt een spectaculair zicht op de zee. Je kan in Eze ook een oude kerk bezoeken met een Egyptisch kruis. Dat zou een herinnering zijn aan een Fenicische tempel die hier ooit stond.

8. Etretat

Etretat

Etretat ligt aan die andere kust van Frankrijk, de Normandische. Het is gekend voor zijn spectaculaire witte kalkstenen kliffen en zijn drie natuurlijke bogen die kunstenaars zoals Courbet en Monet hebben geïnspireerd. Guy De Maupassant schreef zijn verhalen hier. Hier is ook de laatste keer The White Bird gezien in 1927. Neen, dat is geen vogelsoort, maar een vliegtuig waarmee men nonstop tussen Parijs en New York trachtte te vliegen.

7. Riquewihr

Riquewihr

Dit dorpje dat minder dan 1500 zielen telt, ligt in het Noordoosten van het land. Het is bekend voor twee dingen: zijn historische architectuur, die dateert uit de 16e eeuw, en zijn lekkere wijnen. Dit dorp wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste van Frankrijk. Het bleef als één van de weinigen in de regio redelijk onbeschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

6. Saint-Veran

Saint-Veran
Yelkrokoyade/wikimedia

We trekken naar de bergen. In het departement Haute-Alps ligt dit klein dorp in het een regionaal natuurpark. Dit liefelijke dorp dat tegen een heuvel werd gebouwd en zicht heeft op een riviervallei, trekt zowel in de zomer als in de winter bezoekers. Kenmerkend zijn de huizen met de hoge, houten balkons. De regio is ook populair bij wandelaars, maar check de weercondities goed als je hier gaat trekken. Die kunnen soms gevaarlijk snel veranderen.

5. Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie

In het Zuiden van Frankrijk ligt dit knappe dorpje. Met bergen op de achtergrond en gebouwd op rotsen kan je hier van prachtige uitzichten genieten. Het dorp is gekend voor zijn pottenbakkerijen. Sinds de 10e eeuw hangt hier ook een gouden ster aan een lijn tussen twee kliffen.

4. Sant’Antonino

Sant’Antonino
Pierre Bona/wikimedia

Op 460 meter boven de zeespiegel ligt deze beauty. Je moet ervoor naar Corsica reizen. De bijnaam van dit dorp is het adelaarsnest. Hier staan 75 oude huizen samen. Je maakt best wat tijd vrij om de mooie 11e eeuwse kerk te bezoeken, de ruïnes van een middeleeuws kasteel en zelfs een oude broodoven. Geniet ook zeker van de spectaculaire uitzichten op de omgeving. Voor de actievelingen: je kan hier ook wandelen in de omgeving, al dan niet met een ezel, of gaan zwemmen aan het nabijgelegen strand.

3. Roussillon

Roussillon

In de Vaucluse ligt dit dorpje. Het is geklasseerd als één van de mooiste van Frankrijk. Het ligt in het Parc Naturel régional du Luberon. Dat betekent dat er alleen duurzame nieuwe ontwikkelingen mogen plaatsvinden. De huizen zijn er vooral gebouwd uit roodachtige steen, in plaats van de grijze of witte die je meer ziet. Dat komt omdat in de regio een grote okerdeposito is gevestigd. Hier worden gele en rode verfstoffen gewonnen uit ijzerhoudende klei. Deze rode kliffen en gebouwen geven het dorp een geheel eigen uitstraling. Sommige bezoekers beweren wel eens dat het er uit ziet als een schilderijtje. Roussillon was en is een inspiratie voor vele kunstenaars. Het dorp kende een beroemde gast: in de Tweede Wereldoorlog hield schrijver Samuel Beckett zich hier schuil. Hij noemde Roussillon later in zijn stuk ‘Wachten op Godot’.

2. Eguisheim

Eguisheim

We maken weer een sprong, deze keer naar de Alsace regio, aan de Duitse grens (vandaar de Duitsklinkende naam). Het dorpje heeft smalle straatjes met ronde stenen en fel gekleurde gebouwen. In 2013 werd het verkozen als het favoriete dorp van Frankrijk. De regio is bekend voor zijn wijnen. De beroemde Alsace wijnroute loopt er dan ook dwars door. Maak dus zeker tijd om in het dorp of op de chateau’s in de buurt wijn te gaan proeven (en te kopen).

1. Gordes

Gordes

Dit dorp ligt op een vooruitspringende rots in het Luberon gebergte, in de Vaucluse regio. De grijs-witte huizen zijn op de rots gebouwd, op de top ervan ligt een kerk en een middeleeuws kasteel. Je kan er ook de abdij van Sénanque bezoeken, waar de monniken honing, lavendel en sterke dranken maken. Mooi, mooi, mooi, een uitstapje waar je rustig van wordt!